Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem zktórym nie mogę sobie poradzić - otóż po zrobieniu dosyć cieńkiego obiektu, za którym umieściłem światło, a obiektowi nadałem materiał "SSS fast Material (mi)" nie zachodzi effekt sss... W mayi trezeba podpiąć jeszcze stworzoną lightmapę żeby efekt przenikania światła przez obiekt zachodził, ale nie wiem jak poradzić sobie w 3ds maxie... bardzo prosze o pomoc :)

dodatkowo czasem jak ustawie sam obiekt z nadanym sss oraz światło dostaję błąd:

RCGI 0.3 error 361053: no photons stored after emitting 1000000 photons from light "Spot01|Light" (tag 8dc): canceling emission job

RCGI 0.5 warn 362004: no photons stored after emitting 10000 photons from light "Spot01|Light" (tag 8dc)

co zrobić żeby i jeszcze ten błąd wyeliminować?

Dziękuję i czekam na odp :)

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
no photons stored after emitting 1000000 photons from light "Spot01|Light" (tag 8dc): canceling emission job

RCGI 0.5 warn 362004: no photons stored after emitting 10000 photons from light "Spot01|Light" (tag 8dc)

Mogę się mylić, ale taki komunikat wyskakuje wtedy, kiedy fotony nie mają się od czego odbijać (masz pewnie pustą przestrzeń). Zrób jakieś studio albo coś. I prawdopodobnie również z tego samego powodu nie działa SSS.

Napisano
  • Autor

Tak, miałem na scenie sam obiekt który był prostopadłościanem , z górnymi krawędziami zeskalowanymi :

44200254dx0.th.jpg

Przed nim znajduje się spot light i ja też mogę się mylić, ale wydaje mi się ze efekt sss nawet z pustą przstrzenią wokół powinien mieć miejsce, w każdym razie po zrobieniu najprostrzego studia - duża kula + shell -> dostaję taki efekt:

24912964ky2.th.jpg

a tu również nie wystepouje efekt sss - obiekt jest oświetlony od strony widza, bo światło odbija się od kuli, wewnąrz której się znajduje- źródło światła jest niewidoczne - jest po drugiej stronie obiektu niż kamera. Czy ma ktoś pomysł co ja robie źle? co zrobić żeby materiał sss fast materiał dawał efekty o jakich mówiłęm?

Dziękuję i czekam na odp :)

Napisano

Sorki przypadkowo usunąłem sobie posta ;)

daj mocniejsze to światło, a zamiast shell w kuli - modyfikator "normal" i zaznacz "flip normals"

Edit: Jakiego światła używasz?

Napisano

spróbuj załączyć w materiale scatter indirect illumination i wyłącz screen compositing of layers. możesz jeszcze spróbować zwiększyć scatter depth i back surface scatter weight.

Napisano
  • Autor

Sebastian Ozga - używam standardowego target spotlight i jak dam jeszcze mocniejsze to obiekt po prostu się rozjaśnia przez gi odbite od kuli , ale nie jest jaśniejszy w cieńszych miejscach i ciemniejszy w grubszych.

Master Kiełbaster: scatter indirect illumination- od początku włączone, screen compositing of layers wyłączyłem, zwięksyłem nawet prawie 10krotnie back surface scatter weight, scatter depth - tego nie mam, ale pobawiłem się innymi parametrami - ciagle efekt taki:

69982053zn2.th.jpg

:( Nie rozumiem co jest niby nie tak

Napisano
  • Autor

dziękuję ! faktycznei - ojeju jeszcze muszę dużo pobawić się tymi parametrami żeby uzyskac wymarzony efekt ale juz przynajmniej widze różnice - back surface scatter depth pomogło :)

Napisano

no photons stored affter emmiting - bla bla... ta opcja zachodzi wtedy jak fotony gubią się w przestrzeni, zazwyczaj na tak otwartych przestrzeniach używam FG, bo po co zabawa z fotonami ?

A jeżeli chodzi o SSS, by był bardziej widoczny :

1.Zwiększ multipiler światła, ale bez przesady

2. W materiale SSS, Advenced Options > zaznacz Indirect Illumination

3. kamere ustaw w przeciwnym kierunku do padania światła, oczywiście zależy jakiego rodzaju jest to światło. [polecam mrAreaSpot].

4.Pobaw się warstwami materiału, jak kolega wyżej wspomniał back surface scattering, oczywiście zależy do czego dążysz... pozdrawiam.

Napisano
gdzie punkt reputacji ? ^^

o kurde ale wszyscy leca na ta reputacje satysfakcja ze komus pomogles nie wystarcza? :D