WToreK Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Nareszcie znalazlem czas i mam mozliwosci zamiescic swoj model, a wiec; Honda NSX, zarabiste autko, jak ktos ma jedno na zbyciu to poprosze o przeslanie namiarow :P Model jest, hmm, powiedzmy w fazie koncowej nie daje poczatkowych renderow od ktorych zaczynalem ale od razu na gleboka wode... Jakos nie mam pomyslu na otoczenie takze zobaczcie cos innego... Oczywiscie sampling do bani ale chodzilo mi raczej o zmontowanie kompozycji. Siedze nad ta Honda juz tyle ze nie mam ochote porzucic ten projekt, no ale... tu trzeci obrazek, chyba na takie cos sie zdecyduje... No i jeszcze pytanie o lakier co w koncu proponujecie: frensel ktory IMO daje za malo odbic czy moze jakis falloff? To tyle czekam na opinie. Byle dobre [lol2] Obrazki przerzucilem na republike, powinno hulac.
WToreK Napisano 13 Luty 2004 Autor Napisano 13 Luty 2004 A tak wyglada orginal: A no i samochodzik znany jest w Stanach jako Acura NSX, jakby ktos szukal :D To tyle... na razie
WToreK Napisano 15 Luty 2004 Autor Napisano 15 Luty 2004 Cos widze ze jak nie ma sie nad czym popastwic to nic sie nie dzieje :D... dlatego macie tu siatke, zapraszam do wytykania bledow, ja sam widze juz z 5 duzych baboli :D
kingwins Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 Fajna pracka, fajna, podoba mi się że skończona razem z tłem. Brawo
Bzyku Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 No dlamnie to cala siatka jest troche taka dziwna :) a pierwsze to moge powiedziec ma on pofałdowaną maske
WToreK Napisano 15 Luty 2004 Autor Napisano 15 Luty 2004 Bzyku, maske rzeczywiscie mozna jeszcze poklepac ale czy bede to juz sie zobaczy :P Koncepcja renderu jest raczej \"od tylu\" takze zobacze jeszcze. No i co z tym lakierem, bo to mnie najbardziej denerwuje, na razie robilem brazilem, moze zmienic na cos innego? Od paru tygodni jak ide przez miasto to lookam na samochody jak to jest z lakierem i doszedlem do wniosku ze frensel nie daje autentycznych efektow, wiec chyba cos innego trza wymyslic... Aha a z siatko to przesadzilem generalnie jesli chodzi o szczegolowosc, ale jakos sie udalo przebrnac :)
Gość User190 Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 Qrde - fajny samochodzik, ale render taki jakiś.. hmm. mało realistyczny.. popracuj nad materiałami i troszkę nad modelem... oświetleni też mogłoby być ciekawsze :) Ale moze się czepiam ;)
Nimrod Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 Jedną z wad (a może zalet?) tego, że na tym forum robiono już tyle aut jest to, że poziom prac, które można uznać za dobre w tym dziale, musi być bardzo wysoki, i akurat dla mnie te praca nijak nie pasuje do tych dobrych prac. Tło wyraźnie odstaje od modelu, słabe materiały, na jednym z renderów jakiś artefakty spowodowane zapewne błędami w oświetleniu. Modeling też nie powala. Ogólnie kiepsko..., ale jest jeden plus, to WiP można (a raczej trzeba) niektóre rzeczy poprawić.
WToreK Napisano 15 Luty 2004 Autor Napisano 15 Luty 2004 Klobuc (sorki ale polskich czcionek nie mam) wiec: artefakty na drugim renderku o tym juz pisalem (miedzy obrazkiami, to slaby sampling), co do tla.. ech no nie wiem juz, moze rzeczywiscie lepiej zurbanizowac tlo, I mean jakies wiezowce? A modeling (ha, wiedzialem ze siatki rozkreca dyskusje :) ) zgadzam sie nie powala. A co dokladnie masz na mysli z tymi materialami? M@ti, dzieki wielkie no od Ciebie to sie nie spodziewalem slow: \"qrde fajny samochodzik\" :P I czy ktos sie w koncu wypowie o tym lakierze, plizz. Idem poprawiac model :D
Loozack Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 no to ja się wypowiem o lakierze... taki sobie :P:) [piwo]
Nimrod Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 No właśnie co do tych materiałów: lakier rzeczywiście taki sobie, miejscami dobry miejscami straszny, np na drzwiach, dalej felgi, wygladaja raczej jak plastikowe kołpaki, światła też nie najwyższych lotów zwłaszcza przednie, rejestracja strasznie razi, opony... chyba wszystko.
WToreK Napisano 15 Luty 2004 Autor Napisano 15 Luty 2004 No powiem tylko ze zapodanie pracki w toku na forum jest bardzo przydatne. Juz sie postaralem i wygladzilem karoserie (tyl tam gdzie odbicie sie dziwnie lamalo) a opony tez dopiero zauwazylem ze cos jest nie tak z materialem i mapowaniem bo sie zle naklada teksturka. Kolpaki- hmm wlasciwie to na moich zdjeciach z ktorych biore przyklad to one sa wlasnie takie.. raczej matowe a nie wyglancowane. Next, swiatla tu sie zgodze, wygladaja nieciekawie bo to tylko \"baked texture\". Wczesniej byly takie z tutoriala (odbicia, cale wnetrze, zaroweczki itd. ale rendering tego to cale wieki trwal. Jak juz dojde do ostatecznej wersji to je podmienie. Na szczescie (?) nikt nie przyczepil sie do szyby tej z tylu... powiem tylko ze ona nie powinna tak wygladac :D :D No a co do nieszczesnego lakieru to wiem ze jest biedny, chodzilo mi raczej o porade w stylu: \" Ja uzywam tego i tego i jest zarabiste\" Jutro mozna liczyc na update.
Nimrod Napisano 16 Luty 2004 Napisano 16 Luty 2004 Jak chcesz poszukać o lakierze to użyj opcji szukaj, bo przewijało się kilkukrotnie na forum, najlepiej wpisz \"car paint\".
don_filippo Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 A ja mam zastrzeżenia, co do niektórych rowków... są ZA SZEROKIE.
Kryhas Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 Model tak jak samochód jest superowy (co bym dał żeby go mieć)
WToreK Napisano 22 Luty 2004 Autor Napisano 22 Luty 2004 Hello, dzieki za odpowiedzi, update troche sie opoznil (mial byc jakies 4 dni temu ale to wina Ani :P) Lista zmian: -rowek w miejscu w ktorym wskazal inespew rzeczywiscie byl nierowny, poprawilem, jest ok -opony: calkowicie zmienione mapowanie to juz wlasciwie inne opony :) -karoseria wygladzona za tylnym kolem A oto i render: Co jeszcze do wymiany? Lista: :) -tablica rejest. nie zwracajcie uwagi na nia- to wynik zabawy materialami bez zabezpieczenia :P -tlo, mysle o takich szybach jak sa w wiezowcach, takie lustra prawie, no wiecie -lusterko wsteczne do dodania No i tyle chyba styknie... Pozdrowienia dla Ani :*
Loozack Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 dzięki, pozdrowię od ciebie Anie :D ale swoją :P;) [piwo] P.S. żeby określić, czy lakier jest dobry to wywal narazie tło i wyrenderuj go z mapą HDRI, wtedy po odbiciach będzie można określić co jeszcze jest źle :)
WToreK Napisano 24 Luty 2004 Autor Napisano 24 Luty 2004 Zrobilem tak jak pisal Loozack, oto render bez tla tylko z mapa HDRI, i co teraz ? Zaczynam miec dosc tego modelu :( Daje sobie czas do konca tygodnia pozniej model sie pojdzie kochac bo mam nastepne pomysly do zrealizowania... Render:
Kryhas Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Witam. Zapomniełem wcześniej napisać że lakier mi sie nie podoba. Wygląda troche dziwnie (jakby wyblakły). Tylnia szyba mnie troche zastanawia czy jest dobrze zrobiona, ale oprócze tego jest OK
pg Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 ehhe, coz... najlepiej Ci wyszedl osttani render i ja bym go tak zostawil:) p.s. Ania... heh
Loozack Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 hmmm, rzeczywiście trochę wyblakły ten lakier... a poza tym jakoś nie bardzo widać, żeby się mapa HDRI odbijała, spróbuj jeszcze to poprawić, może zmień kolor lakieru [hmmm] pozdrawiam [piwo]
Gość DukeBubuX Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Extra furka ! Super robota - choć sie wogóle nie znam na 3D. Ale jeśli odemnie o lakier to właśnie gdyby dało go w mocniejszy taki mexykański ostry czerwony wprowadzić. Ciekawe jakby to wyglądało... hmm?
WToreK Napisano 25 Luty 2004 Autor Napisano 25 Luty 2004 Zmienilem mapke HDRI na ciekawsza, to widac nawet :P A kolor tez inny (jakby ktos nie zauwazyl. A nie zwracajcie uwagi na: tablice rej. i pikseloze za oknami - to mapa HDRI tak sie tam rozwalila. Na razie zmiany wychodza samochodzikowi na zdrowie, obrazek:
zombo master Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 od razu lepiej . w sumie ja tam wole samochody bez tła dlatego proponuje zostawić tak jajk jest. I dodać szyby w lusterkach
WToreK Napisano 27 Luty 2004 Autor Napisano 27 Luty 2004 Hmm po wczorajszej/dzisiejszej nocy doszedlem do wniosku ze zmienie ujecie kamery :) Na takie bardziej lotnicze :) Render: Ciagle jeszcze do zrobienia: -nieszczesna tablica rejestracyjna ktora czeka na swoje 15 minut mojej uwagi -balans kolorow, kontrast -jeden rowek ktorego nie wymodelowalem do tej pory [lol2] -mapka do odbic... a tu to nie wiem o co chodzi wlasciwie, chyba potrzebuje wiekszej rozdzielczosci (mapki HDRI) -pozniej wakacje :D
Kryhas Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Z przodu wygląga 100% jepiej niż z tyłu (nie chodzi mi tu o wykonanie) :)
Loozack Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 coś mi się wydaje, że zapomniałeś o Fallofie w kanale Reflections :) a ujęcie super :D [piwo]
WToreK Napisano 28 Luty 2004 Autor Napisano 28 Luty 2004 Falloff jest w kanale reflection, spoko, tyle tylko ze chyba zmniejszyc musze IOR (bo tym wlasnie steruje sie intensywnoscia odbic typu frensel; tak przynajmniej pisze w manualu do Brazila 1.2 ) Hieh, a ujecie tez mi sie spodobalo od poczatku :) Mysle jeszcze czy .... albo nie powiem niespodzianka bedzie :) See\'ya
WToreK Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 No i jest kolejny render (czas: 1h 41min 10sec) Still to go: -tablica !!! :P -malutkie bledy ;) Zblizam sie do konca, nareszcie !! Pozdrowienia, Aniu :)
Kryhas Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Fajnie, tylko to zdięcie jest dziwne. Jeżeli jest ono za szybą to na takie nie wygląda.:)
Loozack Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 ja na początku myślałem, że to mandat :D a lakier co raz piękniejszy :) pozdrawiam [piwo]
Nimrod Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 W porównaniu do pierwszych renderów duża poprawa, teraz model wygląda o wiele lepiej, ładny lakier i ciekawe ujęcie. Gratuluje!
WToreK Napisano 29 Luty 2004 Autor Napisano 29 Luty 2004 No az przyjemnie posluchac [lol2]; rzeczywiscie scenka jest lepsza :D Po czesci to Wasza zasluga (wszyscy ktorzy sie wpisali :) ) Hmm a zdjecie to tak tylko na probe bylo i rzeczywiscie jest przed szyba (zauwazylem to dopiero PO wyrenderowaniu :D )
Rekomendowane odpowiedzi