Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam zrobionego cartoonowego karatekę i chcę go ustawić w pewnej pozie. jednak za każdym razem gdy ustawię narzędzie rotate i zakładam fade na maskowanie ZB 3.1 wysypuje się. Objekt zrobiłem w LW i wyeksportowałem do OBJ. Nie ma ciągłości siatki bo oszczędzając poly pod kimono wsunołem kończyny i popiesie postaci. Co się dzieje i jak to obejść?

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sprawdź czy w modelu nie ma vertexów nie powiązanych z topologią modelu,to najczęściej jest przyczyna zwiech.

Napisano

Najprościej w trybie wireframe zaznacz wszystkie vertexy w modelu i jak któryś leży poza siatą modelu to go wywal.

015183b831cd5b40.jpg

Napisano
  • Autor

z tym sobie poradziłem, ale teraz mam problem jak wykonać maskowanie, abym mógł swobodnie ustawić postać w dowolnej pozie. Jak pisałem nie ma ciągłości siatki, przez co ZB rozpoznaje jakby to były osobne warstwy. Jednak nie są to osobne SubTools, a mimo wszystko zaznacza mi się tylko top kimona, albo spodnie. Może ktoś wie jak zaznaczać aby sprawnie poszło ustawianie? Ja ustawiam fade za pomocą CTRL i drag

[ATTACH]57582[/ATTACH]

Napisano

w trybie draw normalnie namaluj maske z wcisnietym ctrl a jak klikniesz na nią lewym to się rozmyje najlepiej to robić na niskich subdiv.

A próbowałeś transpose mastera?

Napisano

Użyj do maskowania zaznaczenia narzędzia Lasso i Ctrl +LMB ,żeby rozmyć brzegi maskowania- płynne przejście Ctrl +kliknij lewy przycisk myszy na obiekcie jeśli rozmycie jest za za słabe to jeszcze raz .

Ctrl + Alt lewy przycisk odmaskowuje obrysowany region-szara maska.

Po właściwym zaznaczeniu dopiero Transpoze i pozowanie. W zakładce Mask masz opcję Inwert przydatne do odwracania zanaczeń.

Napisano

Jeszcze dodam że skrót do odwracania maski to wciśnięty ctrl + klik lewym na canvas :D

Napisano
  • Autor

Spróbowałe tego sposobu, ale to katorga... Tego pluga nie uzywałem, ale raczej nie chcę obiektu rozbijać na Subtoolsy, bo się nie połapię. A nie ma jakiegoś przełącznika w stylu: "postrzegaj siatkę jako całość"?

Napisano

transpose master właśnie pozwala ustawić pozę dla kilku subtooli traktując je jako jeden mesh. A z tą katorgą to przesadziłeś, przecież lassem w sekundę zamaskujesz i już można obracać ;)