Napisano 18 Sierpień 200816 l Mam zrobionego cartoonowego karatekę i chcę go ustawić w pewnej pozie. jednak za każdym razem gdy ustawię narzędzie rotate i zakładam fade na maskowanie ZB 3.1 wysypuje się. Objekt zrobiłem w LW i wyeksportowałem do OBJ. Nie ma ciągłości siatki bo oszczędzając poly pod kimono wsunołem kończyny i popiesie postaci. Co się dzieje i jak to obejść?
Napisano 18 Sierpień 200816 l Sprawdź czy w modelu nie ma vertexów nie powiązanych z topologią modelu,to najczęściej jest przyczyna zwiech.
Napisano 18 Sierpień 200816 l Najprościej w trybie wireframe zaznacz wszystkie vertexy w modelu i jak któryś leży poza siatą modelu to go wywal.
Napisano 18 Sierpień 200816 l Autor z tym sobie poradziłem, ale teraz mam problem jak wykonać maskowanie, abym mógł swobodnie ustawić postać w dowolnej pozie. Jak pisałem nie ma ciągłości siatki, przez co ZB rozpoznaje jakby to były osobne warstwy. Jednak nie są to osobne SubTools, a mimo wszystko zaznacza mi się tylko top kimona, albo spodnie. Może ktoś wie jak zaznaczać aby sprawnie poszło ustawianie? Ja ustawiam fade za pomocą CTRL i drag [ATTACH]57582[/ATTACH]
Napisano 18 Sierpień 200816 l w trybie draw normalnie namaluj maske z wcisnietym ctrl a jak klikniesz na nią lewym to się rozmyje najlepiej to robić na niskich subdiv. A próbowałeś transpose mastera?
Napisano 18 Sierpień 200816 l Użyj do maskowania zaznaczenia narzędzia Lasso i Ctrl +LMB ,żeby rozmyć brzegi maskowania- płynne przejście Ctrl +kliknij lewy przycisk myszy na obiekcie jeśli rozmycie jest za za słabe to jeszcze raz . Ctrl + Alt lewy przycisk odmaskowuje obrysowany region-szara maska. Po właściwym zaznaczeniu dopiero Transpoze i pozowanie. W zakładce Mask masz opcję Inwert przydatne do odwracania zanaczeń.
Napisano 18 Sierpień 200816 l Jeszcze dodam że skrót do odwracania maski to wciśnięty ctrl + klik lewym na canvas :D
Napisano 18 Sierpień 200816 l Autor Spróbowałe tego sposobu, ale to katorga... Tego pluga nie uzywałem, ale raczej nie chcę obiektu rozbijać na Subtoolsy, bo się nie połapię. A nie ma jakiegoś przełącznika w stylu: "postrzegaj siatkę jako całość"?
Napisano 18 Sierpień 200816 l transpose master właśnie pozwala ustawić pozę dla kilku subtooli traktując je jako jeden mesh. A z tą katorgą to przesadziłeś, przecież lassem w sekundę zamaskujesz i już można obracać ;)