Trzczy Posted August 31, 2008 Posted August 31, 2008 Noszę się z zamiarem kupna mobo do renderingu, która pozwoli zastosować 2 procesory Xeon Quad i dużo ponad 2 GB ramu. To ma być mobo na chipsecie 5000x, 5000p, 5000v lub 5100. Z chipsetu 5400 z góry rezygnuję, bo jest za drogi w obecnym czasie. Jaką mobo wybrać? Poszperałem trochę na internecie i znalazłem 4 kandydatury. Oto one: ASUS DSAN-DX Supermicro X7DAE-LNXI rev 2.01 Supermicro X7DCA-L-O Tyan s2692ANR Z góry dziękuję
Trzczy Posted August 31, 2008 Author Posted August 31, 2008 Patry, nie koniecznie. Z tańszej płyty może wyjść droższy komputer.
JunioR Posted August 31, 2008 Posted August 31, 2008 czy, czy... tszczy... wr... ja też mam wadę wymowy! :( Która mobo? Ja się nie znam, ale mam dziwne przeczucie, że im tańsza tym lepsza ;P no to jak sie nie znasz to zostaw to miejsce puste dla osoby, ktora sie zna...
piksar Posted August 31, 2008 Posted August 31, 2008 (edited) Zamykam ankietę. Na forum nie rozmawiamy o polityce edit--- no! Edited August 31, 2008 by chveti chveti
wallop Posted August 31, 2008 Posted August 31, 2008 Supermicro x7dae... zdecydowanie najmniej problemów i dobra wydajność.
Trzczy Posted September 1, 2008 Author Posted September 1, 2008 Wallop, dzięki. Twoja odpowiedź bardzo mi pomogła. Pozdrawiam
kannu Posted September 1, 2008 Posted September 1, 2008 serwus :) odnosnie farmy, to wszystko zalezy od kasy do wydania . Trudno mi sobie to wyobrazic , zeby do renderingu taniej wychodzil zestaw na xeonach. Jesli ktos ma taka wiedze, to bym sie chetnie dowiezdzial. JA generalnie polecalem i polecam quady. dla porownania plytka pod quada to koszt od 200 pln. Wazne jest to , zeby plytka miala gigabitowy net. Musi tez byc gogabitowy router/switch. grafika lepiej zeby byla (nawet najtansza) , niz zeby nie bylo (ktos tu pisal o takiej mozliwosci). Z doswiadczenia wiem ze czesto trzeba wjesc na takie kompy , i to ulatwia sprawe. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Recommended Posts