Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam pytanko, jakie parametry optymalne sprzętu komputerowego muszą być by pociągły pakiecik Adobe CS3, w tym samym czasie pracuje na : photoshop, ilustrator, flash. ??

Czekam na odpowiedz i propozycje:)

pozdrawiam.

• Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Tak. Gigaherce procesora i gigabajty pamięci. O ile nie masz tej specjalnej wersji CS3, która podobno wykorzystuje wielowątkowość to wybierz procesor dwurdzeniowy o najwyższej częstotliwości na jaką możesz sobie pozwolić. Może to być np. Intel Core 2 Duo E8500. AMD w tej chwili nie warto kupować. Ilość potrzebnej pamięci zależy od tego co robisz, a informacje jakich udzieliłeś są niestety... mało konkretne ;)

Posted

Intele takt w takt są wydajniejsze od AMD, w dodatku więcej GHz można z nich wyciągnąć - więc bierz jakiegoś dwu lub czterordzeniowca z wysokim taktowaniem.

Mobo zależy głównie od tego jakie bajery chcesz na niej mieć.

Do tego tak z 8GB ramu i będzie fajnie (osobiście brałbym ddr2 800MHz, ddr3 drogie, a zysk z wyższych taktów w ddr2 jest niewspółmierny (bardzo) do wzrostu ceny).

Grafiki jakiejś mocarnej też nie potrzebujesz, no chyba, że pograć też chcesz.

Podałbyś budżet to moglibyścy ewentualnie coś polecić - a tak to sobie możemy zgadywać...

W wymienionych programach prawie wszystko CHYBA ciągle jest jednowątkowa, multiprocessing to AE i PR widać głównie

Posted

Łukaszu 4 GB Ramcu minimum, ja pracuję na staruszku Pentium DualCore 3GHz, + Vista. :), dużo miejsca na HDD, dyski spięte najlepiej w RAID. Wsio eta. Pakiecik Creative Suite Design Standard CS3. Nie powala ale na spokojnie daje radę :).

Dlatego jak skonfigurujesz sobie coś na mocnej płycie i jakiś Core2Duo + 4GB dość szybkiej pamięci, i wszystko postawisz na dobrym dysku powinno Tobie to wystarczyć.

Dobre konfiguracje możesz sobie podpatrzeć na stronie Dell'a -> linka acz prawdziwy kosmos możesz sobie podpatrzeć tu -> linka wszystko i tak zależy od tego ile kasiory możesz na to przeznaczyć :).

//Pozdr.

Posted (edited)

Witam panowie:)

Dziękuje za odpowiedź, lecz chodzi mi o optymalne parametry które pociągną pakiet adobe cs3 tak by jak najmniej wydać kasy ale z dobrym efektem:)

oszczędności w firmie :(:( wiec kasa nie moja

Panowie czy taka konfiguracja bedzie dobra?czy to będzie na tyle wydajne by pakiecik adobe chasal bez przykreko czekania. a działam na nim grafikę web, trochę TDP i animacja we flashu,

IntelCore Quad Q6600

G31M-S2L

4gb ram

prywatnie to bym sobie za sponsorował coś kolo 5000zl. bez monitora :)

Edited by Łukasz Misztela
Posted

a po co Tobie Łukaszu Quad :) do szopa w trybie oszczędnościowym

Płyta główna Asus P5QC ~450,- max do 16GB ramcu tryb DDR2 DDR3

Procesor IntelC2D E8200 2,66GHz (S775) BOX ~500,- lub ten co pisałeś choć moim zdaniem lepiej zainwestować w szybsze dyski.

Pamięć RAM OCZ Technology 2x 4GB DDR2 800MHz 598.00 lub inna tańsza 2x2GB na początek 800

Dysk twardy IDE/SATA WD VelociRaptor 300 GB WD3000GLFS Serial ATA

(16MB) lub Inne Seagaty lub Samsungi na startowy styknie 2x160GB spięte w Raidzik

Karta Grafy jaka będzie taka będzie :) (512 Ramcu na karcie)

do tego OS, Vista, bo XP ma problemy z obsługą większej ilości RAMU.

a jak i nie to :) to zajdź do pierwszego z brzegu sklepa komputerowego, daj ziomkowi sprzedającemu Info pod co to ma być i niech się robak poci :).

Optimum jest zawsze niewspółmierne do tego co masz w kasie ;). Ostatni optymalny wypaśny zestaw jaki teoretycznie konfigurowałem kosztował kole 20000. Więc wszystko zależy od tego ILE możesz wydać.

Nie zawsze NAJ znaczy najlepsze :). a do szopa naprawdę nie trzeba aż tak wiele.

//Pozdr.

• Like 1
Posted

To ja dodam ze pamietaj o dobrej zasilce , dobrej budzie i dobrze wentylowanej , wzglednie jakiegos wyciszenia na dysk i lepszego coolera na proca , dodatki zabieraja kasy troche ale chyba lepiej pracowac na kompie ktory nie zwiesi sie bo za cieplo albo zasila nie wyrabia no i przy takim ktory nie wyje bo po miesiacu dostanie sie ekhm no ;]