Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej ludki

Wiem ze temat był nie raz (usunę go jezeli bedzie trzeba) i ile mozna odpowiadać na te same pytania ale mam kilkanaście dni tylko na zakup i potrzebuje Waszej porady:

Potrzebuję laptopka (max.2500) generalnie do modelowania w chwili gdy buda coś renderuje, domyślam się ze możnaby wybrać pierwszy lepszy z ulotki i byłoby git ale chciałbym mieć jakieś rozeznaniew temacie.

-jak to jest z tymi prockami w laptopach...co to za inne oznaczenia? i czy core2duo to rzeczywiście core2duo czy to jakiś "chuyt marketingowy"

- kart grafiki połowy nie znam same jakieś "intelx300"

- i najbardziej nurtujące mnie pytanie.....co to qrd jest "kadłubek" :D ? Jakaś mozliwość złozenia zestawu czy jak?

Pytam zatem użytkowników co mają tą przyjemność pracować na laptopach:

Co wybrać aby spokojnie modelować...no i w przerwie jakiegoś stalkera załączyć ;)

fajnie gdyby ktoś z Łodzi mógł dodatkowo polecić jakiś sklep, byłbym wdzieczny

Pozdrawiam i sory za ponowny temat ale jestem bardziej zielony niż greenbox w matrixie

• Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kadlubek - baza na ktorej sklada sie lapka i dobiera czesci

to sa c2d , az tak w konia robic nie robia

intel x300 to integra , w cenie 2500 wiekszosc bedzie mialo integre ale mozna dorwac juz cos z 8600/9600

szukaj po allegro jesli bez gwary z importu z us , jak bralem to tansze a lepsze byly , jak z gwarancja i cos w lodzi to nie pomoge juz

• Like 1
Posted

wookie, Andy_a- dziękówka panowie

Dowiedziałem się ze kadłubki są tańsze, ale zeby nie mogło być tak pięknie (no bo po co :D) to mają swoją wadę: niezbyt dobre wykonanie, dowiedziełem się również ze wykonanie owo właśnie, potrafi skutecznie przeszkadzać w pracy i ogólnym odbiorze (w sensie estetycznym) Domyślam sie ze wszelkie warczenia, nagrzewania i ścierania, potrafią nieźle wkurzać a wolałbym nie rzucać laptopem (czego z blaszakiem nie robię bo się broni gabarytami) Jak to jest w końcu? Rozumiem ze to kwestia indywidualna, ale czy warto sie pakować w takie coś? Ma ktoś z Was jakieś bardzo przykre doświadczenia z "kadłubkami" Nie ukrywam ze cena gra role a widze ze kadłubki są maaacz tańsze i w większości mają lepsze wnętrze (lepsze wnętrze....bo... nie wygląd sie liczy tylko wnętrze, lol)

Pozdrawiam

Posted

Jak to jest w praktyce - nie wiem, ale domyślam się że różnice w cenie są spowodowane marką, a raczej jej brakiem. Poza tym sieć serwisów na całym świecie i marketing są kosztowne, bez tego cena spada drastycznie. Sprzęt jest składany przez tych samych producentów którzy składają lapki markowe (Toshiba, HP, Asus etc). Wadą jest na pewno serwis - wysyłasz do sklepu w którym kupiłeś a oni do USA. Z drugiej strony słyszałem że lapki są składane w sklepie który je sprzedaje, ale to chyba dotyczy takich rzeczy jak klawiatura, dysk, ram, napęd. I tu są już różnice w jakości montażu (słyszałem o uginających się klawach). najlepiej pomacać takiego przed zakupem.

Powiedz czy modelujesz w ZBrushu (RAM i procek) czy polymodeling (grafika).

Posted (edited)

Serwis to raczej mniejszy problem, bardziej uginające się klawiatury i przede wszystkim kiepskie chłodzenie - może nie aż tak, że stają w płomieniach, ale na kolanach już raczej takiego nie położysz, no i przy długich renderingach przydaje się po prostu dodatkowe chłodzenie.

Edited by Lucas
Posted

Hej panowie - Dziekuję za odpowiedzi, owszem ranedering na laptopku to bez przesady ;) (no chyba ze jakieś dedlajny na wczoraj co raczej nie wchodzi w grę)

Gomez -> Bardziej polymodeling, z brusha bałbym sie odpalać na laptopie....ale tylko dlatego ze totalnie nie mam przełozenia (albo bardziej zaufania) na porównanie ze stacjonarnymi pc....sąd moje zapytanie tylko ..... czy jak wezmę powiedzmy: core2duo 2 ghz, 2 gb ram i gf 8600gt....to czy to bedzie dokładnie to samo co mam na stacjonarce (swoja droga ten sam sprzet :/)....a pan w media markt mi dizsiaj powiedział ze technologia "centrino 2" to w pipunie jest bo redukuje wydajnosc kosztem poboru mocy....a ja się czułem jak idiota (w media markcie :D) czyli co? grafa uber alles do polymodelingu?...czyli rozumiem ze GF8600 i w górę ?

Pozdrawiam

Posted

a po co ty gadaasz z pajacem z MM ? po co tam w ogole idziesz szukajac kompa , rozumiem plyte cdr ale nie kompa...

c2d w lapku tez ma opcje redukcji poboru W ale wydajnosc jest ta sama , stawiajac te same procki , jade na c2d 1.66 , 1gb , X1300 od 2 lat , owszem nie robie az taki wizualizacji i modelowania jak wiekszosc tutaj , ale laptop nadal po 2 latach smiga bdb i nie odczuwam braku mocu w czym kolwiek , nawet renderowalem na nim zeby moc modelowac na stacjonarnym i bylo ok

Posted (edited)

Hejze panowie mam zapytanie:

Jak to jest z gwarancją? Jezeli kupujemy laptopka za granica? Jako kraj należący do UE to moge jakby co zakupiony sprzet z UK reklamować w Polsce? Ma ktoś z Was z tym jakieś doświadczenia?

i kto to u licha jest dortudor ?

-btw. Nie lubie takich klimatów ale za głupi jestem chyba coby znaleźć bo szukam i szukam i pupa :( Nie wiecie moze gdzie bedzie taniej kupić kompa: UK czy Niemcy? A najlepiej qrde :( bym....moze....ym...li...linka...jakiegoś :| ??

Macz fenks in aduanc!

Edited by JmTm00
Posted

Gomez -> fenks diud, aj priszijet dis ;]

Panowie, zapytanie co mnie meczy od jakiegos czasu juz:

Doświadczył ktoś z was pernamentnej inwigilacji w laptopka na lotnisku?? wiem ze takie rzeczy moga mieć miejsce, i są raczej wyrywkową procedurą, ale...mieliście kiedyś jakiś wgląd w dane przy odprawie? Jak to wygląda?

Pozdro 600

Posted

to chyba troszkę zależy od tego gdzie lecisz. Np leciałem w tym roku do Tunezji i koleś miał przede mną laptopa to tylko musiał położyć na tej taśmie i przejechał przez rentgen i do ręki i 0 problemów. Ale możesz zostać np poproszony o to, żeby włączyć go i pokazać, że działa. I nie może mieć ekranu typu pierwsze uruchomienie bo możesz mieć problemy, tzn. mogą się przyczepić, że nowy i cło dowalą.

co do gwary to obowiązuje na terenie całej UE - czyli jak zakupisz np. w UK to możesz bez problemu reklamować w PL. co do procedury serwisowej w razie to powinienieś skontaktować się z przedstawicielstwem producenta laptopa w Polsce aby uzyskać informacje co do sposobu przyjęcia komputera do naprawy.

co do cen w UE - w UK jest dość tanio. W Niemczech nie ma czasem aż tak dużej różnicy w porównaniu z PL. http://www.idealo.de to porównywarka cen w niemieckich sklepach. Część sklepów ma również możliwość wysłania do PL. W uk to np. ten sklep http://www.laptopsdirect.co.uk/ z tego co wiem wysyła do PL. I jeszcze większy poradnik http://www.nhl.pl/index.php?showforum=28 der ju ar :D

Posted

Co do gwarancji w UE to sie mylisz,zakupilem szwagrowi lapka w UK na amazon.co.uk i sie zrypał,w Polsce,naprawa nie byla free i laptop kosztowal go po naprawie drozej,duzooo drozej,to samo dotyczy sie telewizorow LCD,mialem mały problem,zadzwonilem do serwisu w Polsce i sie okazalo,ze serwis obowiazuje w kraju zakupu TV.

Posted

to Twój znajomy dał się nieźle wrobić firmie. W prawie unijnym jest zapis, że towar zakupiony w jakimkolwiek kraju wspólnoty ma ważną gwarancję (określoną przez producenta) na całym terenie UE.

Posted

Dzieki za wszystkie rozwiane wątpliwości :*

Coby nie zasmiecać nowymi tematami postuje tutaj. Mianowicie:

- Jest sobie laptop "asus m51kr" ani w manualu ani na stronie asusa nijak nie ma informacji jak bardzo moge rozbudować procesor do tego modelu (aktualnie athlon64 dualcore 1,9mhz jakoś) Ma ktoś z Was moze doswiadczenie z wymianą procków w laptopkach i jak sprawdzić ile mozna wsadzić na plyte ?(a moze ktoś ma nieszczesliwie ten sam model i juz wie :D) Dzieki z góry. Pozdrawiam