Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czy ktoś wpadł już na pomysł czemu nie można używać jednocześnie physical_light i mia_exposure_photographic :eek:

Oczywiście physical_light działa z mia_exposure_simple, a z mia_exposure_photographic nie chce... i żeby śmiesznie było, żadne światło mi nie działa z tym photographic :/

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

światełka działają ale musisz pozmeiniać parametry bo tak to będziesz miał czarno by default podbij ISO i coś tam jeszcze było :P nie pamiętam:)

Napisano
  • Autor

no właśnie nie działają :/ zmieniam na exposure_simple i działa a w exsposure_photographic nie działa :-))))))

No dobra, spróbuje z tym ISO i czymś tam jeszcze :DDDDD

ps. i zapamiętam ;P

Napisano

no aż sprawdziłęm :)

f_dfgdfm_22676d5.jpg

cm 2 factor to jakiś przelicznik jednostek nie pamiętam jak działa :) ale większe wartości= jaśniej

film ISO to chyba jak bardzo światłoczuły jest materiał na którym wywołujesz zdjęcie :) = wyższe wartości jaśniej :)

Camera Shater - szybkośc miagawki, ta wartość jest dzielnikiem np 30 to 1/30s czyli = mniejsze wartości jaśniej bo migawka jest otwarta dłużej i więcej światła wpada

F-number - nie pamiętam co to dokłądnie z realu ale im mniejsze wartości to jaśniej :D

zawsze dawaj Vignetting przynajmniej na 1 to będziesz miał lepszy kontrast i do tego burn value tak z .15-.2

tyle powinno wystarczyć :)

Edytowane przez Destroyer

Napisano

F-number - to luiczba przesłony. odsyłam do teorii fotografii ;) Im mniejsza wartość tym jasniej, ale też dużo mniejsza głębia ostrości.

Napisano
  • Autor

kurde Fikoł... no nie chce nic mówić ale ISO 800 + Shutter 15 to będzie najjaśniejsza jasność... takiej to chyba i sam Benedykt nie ma :-)))))))))))))

Musisz chyba zrobić przesiadkę na Maxwella, nauczysz sie ustawiac przesłone i czułość filmu :-))))))))))))))) Dobrze, że F number dałeś na 16, a nie 5,6 :D

A Cam2Fucktor to już w ogóle....1200 ożesz Ty orzeszku :-)))))))))))))))))

Nie sprawdziłem tego, ale wystarczy, że zobaczyłem ustawienia brrrrrrrrrrrrrrr ;P

Vignetting to Ci rożki zaczernia ;P a Burn daje taki efekcik lekkiej mgły - jak przesadzisz :D

Kurde no nie wiem czy to sprawdzać, bo mam teraz problem z Passem Refleksów, za cholere nie wiem, jak to ugryźć :/ Żeby wyrenderować Pass odbić trzeba chyba dla każdego obiektu zrobić oddzielny Render Layer... od wuja roboty z tym :/

ad: sorka Burn robi przypalanko, rozświetla... pozajączkowało mi się ze scatterem w Maxwellu ;P

Edytowane przez Chrupek

Napisano

Chrupek ja to tylko tak na test :P zrobiłem szarego kilometrowego boxa wrzuciłem malutkie psychincze area i podbiłem to co tam rozjaśnia :D i jak pojawiło się światełko to skończyłem F-number jeszcze nie ruszyłem dlatego ma 16 :D

sprawdziłem i światło działa więc test zaliczony :)

co do fotografii i tych parematrów to chyba nie muszę mówić, że nie mam o tym pojęcia :D

ale psychiczną kamere w Vrayu to już ustawiam jak człowiek :)

Napisano
  • Autor

no niech Ci będzie... ale za Cam2F 1200 wracasz tramwajem :-)))))))))))))))))