Jump to content

RAID 0 - zmiana plyty glownej, kontroler NV a Intel ??

Johny

Recommended Posts

Siema

Mam plyte z NF4 (ASUS) i na tym RADI 0, przymierzam sie do zmiany procka ale pociaga to za soba wymiane plyty glownej. Znalazlem kilka ciekawych modeli na chipsecie intela, np:

http://www.allegro.pl/item432132204_asus_p5k_pro_ip35_socket_775_3_lata_gwarancji.html

I teraz pytanie, czy odpale na tym dyski w konfiguracji ktora mialem dotychczas, czyli RAID 0? Podajac np ta sama wielkosc paczki danych (u mnie to chyba 128k), czy jestem skazany na plyty z pozniejszymi wersjami chipu NF? a nawet gdyby to czy i z tymi modelami nie bedzie problemu. Nie jest mi na reke przenoszenie kilkuset GB danych, reinstalacja windowsa itp itd... :/

Jak to ugryzc zeby bylo bezbolesnie? Jesli sie uda, jesli po zmianie plyty dane nie znikna, czy system (Vista) automatycznie sie odpali z nowa plyta, czy jeszcze w dzialajacej konfiguracji z plyta na NF powininem jakos na sile wrzucic/przygotowac sterowniki intela. Dodam ze jesli chodzi o NF4 z tydzien temu po formacie instalator visty bez problemu wykryl macierz, wczesniej na XP byla potrzebna dyskietka :/

Z gory dzieki za pomoc

Pozdro

Na nowym chipsecie i tak będziesz musiał postawić świeży system, więc równie dobrze możesz zrzucić dane na jakiś zewnętrzny dysk ;)

Vista faktycznie widzi macierze, ale później doprasza się o upgrade sterowników. Poza tym na chipsetach intela możesz sobie zrobić macierz 0+1 na dwóch dyskach.