gregorjan Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Witam Kupiłem nowego pc Lecz podczas renderindu v-ray pokazuje memory used 1300MB podczas gdy w zakładce setting-dynamic memory usawiłem 6000MB Dlaczego? Jak zrobic żeby max brał więcej pamięci? Mam 8GB(4x2GB) RAMu Vista 6-bit Max sp2 i vray 1.500 64-bit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Dorzucić do sceny tysiąc drzew z Onyx ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Dlaczego? Jak zrobic żeby max brał więcej pamięci? ale co ci przeszkadza ze nie zre masy RAMu? Jaki problem w tym? Vray bierze tyle ile mu trzeba. O ile dobrze kojaze, to dynamic memory limit leci na takie rzeczy jak proxy czy displacement i chyba jeszcze raycast generator. Jesli nie masz masy proxy itp to vray tego nie zuzyje. Ja sie ciesze ze vray nie zjada tyle ramu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorjan Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2008 (edytowane) Byc może źle rozumiem użycie pamięci przy renderowaniu, więc proszę o sprostowanie Chciałbym wykorzystac cały zasób systemu na szybsze obliczenia:) Edytowane 24 Wrzesień 2008 przez gregorjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 najpierw przeczytaj po co jest dynamic memory limit :) a jak masz 8Gb ramu to ustawiaj mode na Static. Wszystko bedzie siedziało w ramie, czasem dużo szybciej liczy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Jesli podczas renderowania popatrzysz sobie na Task Menager i obaczysz ze procki dzialaja na 100% wydajnosci podczas renderu, to znaczy ze Vray kozsyta ze wszystkiego co moze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Ja proponuję RAM dysk i wepchać na niego jakieś materiały ściągnięte ze stronek XXX - wtedy będziesz miał wszystko zajęte na 100% ;) Na poważnie - tak jak Mirach pisze. RAM może spowalniać obliczenia jeżeli jest zajęty w 100% i procek nie może sobie pozwolić na rozbujanie się do 100%. RAM jako taki nic nie liczy, więc na siłę go zapychać nie ma najmniejszego sensu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorjan Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Ok dzięki panowie Nie ma co ukrywac, że prz PC: 2 quad 2,83GHz i 8GB ramu mój laptop; 2 core 2GHz i 2GB ramu Czas renderu zszedł z: 6:47 do 2:09min; i 40:25 do 09:24 przy caustic Ale czasu nigdy za wiele :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi