Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Kupiłem nowego pc

Lecz podczas renderindu v-ray pokazuje memory used 1300MB podczas gdy w zakładce setting-dynamic memory usawiłem 6000MB

Dlaczego?

Jak zrobic żeby max brał więcej pamięci?

Mam 8GB(4x2GB) RAMu

Vista 6-bit

Max sp2 i vray 1.500 64-bit

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Dlaczego?

Jak zrobic żeby max brał więcej pamięci?

ale co ci przeszkadza ze nie zre masy RAMu? Jaki problem w tym? Vray bierze tyle ile mu trzeba.

O ile dobrze kojaze, to dynamic memory limit leci na takie rzeczy jak proxy czy displacement i chyba jeszcze raycast generator. Jesli nie masz masy proxy itp to vray tego nie zuzyje. Ja sie ciesze ze vray nie zjada tyle ramu :)

Napisano
  • Autor

Byc może źle rozumiem użycie pamięci przy renderowaniu, więc proszę o sprostowanie

Chciałbym wykorzystac cały zasób systemu na szybsze obliczenia:)

Edytowane przez gregorjan

Napisano

najpierw przeczytaj po co jest dynamic memory limit :)

a jak masz 8Gb ramu to ustawiaj mode na Static. Wszystko bedzie siedziało w ramie, czasem dużo szybciej liczy.

Napisano

Jesli podczas renderowania popatrzysz sobie na Task Menager i obaczysz ze procki dzialaja na 100% wydajnosci podczas renderu, to znaczy ze Vray kozsyta ze wszystkiego co moze :)

Napisano

Ja proponuję RAM dysk i wepchać na niego jakieś materiały ściągnięte ze stronek XXX - wtedy będziesz miał wszystko zajęte na 100% ;)

Na poważnie - tak jak Mirach pisze. RAM może spowalniać obliczenia jeżeli jest zajęty w 100% i procek nie może sobie pozwolić na rozbujanie się do 100%. RAM jako taki nic nie liczy, więc na siłę go zapychać nie ma najmniejszego sensu.

Napisano
  • Autor

Ok dzięki panowie

Nie ma co ukrywac, że prz PC:

2 quad 2,83GHz i 8GB ramu

mój laptop;

2 core 2GHz i 2GB ramu

Czas renderu zszedł z: 6:47 do 2:09min; i 40:25 do 09:24 przy caustic

Ale czasu nigdy za wiele :D