Napisano 24 Wrzesień 200816 l Witam Kupiłem nowego pc Lecz podczas renderindu v-ray pokazuje memory used 1300MB podczas gdy w zakładce setting-dynamic memory usawiłem 6000MB Dlaczego? Jak zrobic żeby max brał więcej pamięci? Mam 8GB(4x2GB) RAMu Vista 6-bit Max sp2 i vray 1.500 64-bit
Napisano 24 Wrzesień 200816 l Dlaczego? Jak zrobic żeby max brał więcej pamięci? ale co ci przeszkadza ze nie zre masy RAMu? Jaki problem w tym? Vray bierze tyle ile mu trzeba. O ile dobrze kojaze, to dynamic memory limit leci na takie rzeczy jak proxy czy displacement i chyba jeszcze raycast generator. Jesli nie masz masy proxy itp to vray tego nie zuzyje. Ja sie ciesze ze vray nie zjada tyle ramu :)
Napisano 24 Wrzesień 200816 l Autor Byc może źle rozumiem użycie pamięci przy renderowaniu, więc proszę o sprostowanie Chciałbym wykorzystac cały zasób systemu na szybsze obliczenia:) Edytowane 24 Wrzesień 200816 l przez gregorjan
Napisano 24 Wrzesień 200816 l najpierw przeczytaj po co jest dynamic memory limit :) a jak masz 8Gb ramu to ustawiaj mode na Static. Wszystko bedzie siedziało w ramie, czasem dużo szybciej liczy.
Napisano 24 Wrzesień 200816 l Jesli podczas renderowania popatrzysz sobie na Task Menager i obaczysz ze procki dzialaja na 100% wydajnosci podczas renderu, to znaczy ze Vray kozsyta ze wszystkiego co moze :)
Napisano 24 Wrzesień 200816 l Ja proponuję RAM dysk i wepchać na niego jakieś materiały ściągnięte ze stronek XXX - wtedy będziesz miał wszystko zajęte na 100% ;) Na poważnie - tak jak Mirach pisze. RAM może spowalniać obliczenia jeżeli jest zajęty w 100% i procek nie może sobie pozwolić na rozbujanie się do 100%. RAM jako taki nic nie liczy, więc na siłę go zapychać nie ma najmniejszego sensu.
Napisano 24 Wrzesień 200816 l Autor Ok dzięki panowie Nie ma co ukrywac, że prz PC: 2 quad 2,83GHz i 8GB ramu mój laptop; 2 core 2GHz i 2GB ramu Czas renderu zszedł z: 6:47 do 2:09min; i 40:25 do 09:24 przy caustic Ale czasu nigdy za wiele :D