Napisano 2 Październik 200816 l Witam, załączam wizualizacje robocze łazienki, jeszcze bez dodatków itd. Mam problem z ładnym płytkowianiem, pewnie dlategp że wiem za mało... Ale po to ten dział :) Model buduje w autocadzie, w 3d studio importuje z tolerancja warstw nadanych w autocadzie , tworze material z teksturą wybranych przeze mnie płytek, potem modifikacją UVW map - box - wpisuje wartości płytek, problem jest gdy trzeba przesunąc fugę aby sie pokrywało - bo jak na 1 warstwie mam pare elementow to przesuwa mi sie wszędzie. Jak przesuwać teksturą na danej płaszczyźnie, bądz skuteczniej zrobić płytki ? Proszę jeszcze o jakies inne wskazówki - dopiero zaczynam ! renderowane w mental ray [ moze pora przerzucic sie na v ray'a wreszcie...] Pozdro
Napisano 2 Październik 200816 l vray sam cudow nie dokona ,tez trzeba go ujazmic ,ale to dobry pomysl zeby sie na niego przesiasc
Napisano 2 Październik 200816 l Modeluj w maxie. Pracuj na maxowych warstwach. Używaj "Array" i snapów. Złe mapowanie na drzwiach. Ogólnie jesteś na dobrej drodze Teksturę przesuwasz: UVW Map --> Gizmo --->Move PZDR mkeruj
Napisano 2 Październik 200816 l Autor Dzięki, no własnie noszę się z zamiarem całkowitego modelnigu w 3d, ale z lenistwa wybiram cad bo program na którym pracuje codziennie i jest mi łatwiej, z bardziej skomplikowanymi bryłami - wszystko przede mną! Prosiłbym o podpowiedź dotyczącą modelowania płytek ceramicznych - aby było widać ze to jest to :)
Napisano 3 Październik 200816 l Nie rozumiem dlaczego miałby się przesiadać na v-raya, przecież mental ray to bardzo dobry renderer. Denerwuje mnie to "wreszcie" autora postu. Niby że v-ray to wyższy poziom, a może lepsze wizki na nim wychodzą? Ja kocham Mental Raya:D. a V-raya zamierzam nauczyć się w razie "W", gdybym musiał na nim kiedyś pracować. To tyle na temat rendera, co do wizki: Jeżeli to jest pierwsze podejście do maxa to pewnie długo nad nią siedziałeś. Wg mnie powinieneś pacować nad modelowaniem, mapowaniem, teksturowaniem, i renderingiem (czyli wszystkim;p). Zobacz, jak nakłada się bump mapy, displace mapy, glosiness itd...Mental ray posiada ograomne możliwości w tworzeniu shaderów i daje także gotowe bdobre rozwiązania (arch&designed materials). Napisz jakiej wersji maxa używasz i dawaj większe i wyraźniejsze rendery (korzystaj z hostingów).