Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jak zduplikowac-clonowac np wymodelowany BOX w liczbie np 90 szt. Uzywajac funkcji klonowania nie moge znalesc gdize wklepac ilosc szt.

chodzi mi o to zeby to bylo w jednej linii (gasienica czolgu)

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zaznacz obiekt > menu u góry > zakładka "Tools" > klikasz na "Array..."

Tam już powinieneś sobie poradzić :) zaznacz tam opcje preview, będzie Ci łatwiej.

Napisano

albo jeżeli ma to być kopiowanie w jednym kierunku wystarczy przytrzymując shift przesunąć obiekt o żądaną wartość i puścić, wtedy pojawi się okienko, w którym będziesz mógł wybrać ilości kopii i czy mają być to kopie, czy instancje obiektu. Kolejne kopie/instancje będą ułożone względem poprzednich o wartość przesunięcia, które zadałeś na początku. Funkcja działa też z rotacją.

Pozdr

Napisano
  • Autor

no a teraz jak poloczyc dwa splajny rozciete pod katem 90 C dwoma liniami i jak to polaczyc w calosc?

Napisano

Polacz spliny w jeden obiekt uzywajac Attach a pozniej selekcja Vertex i funkcja Connect

Napisano
  • Autor

ok fajnie dziala a teraz

Jak zmienic tlo do renderingu

ustawilem kamere walnolem render i wyszlo mi strasznie ciemno wzasadzie czarne troche bylo widac tej mojej gonsienicy i tyle

dodac chyba musze jakies swiatla ;-) ??

Napisano
  • Autor

W książce jest dużo napisane ale zanim ja to znajdę to minie sporo czasu a jak już ktoś to opanował to się chyba może podzielić choć trochę wiedzą. ;-)

No a teraz nowy problem.

A wiec ustawiam światła zgodnie z tutorialem w 3dsmax 2009 tym, co się na początku włącza, no i jak renderuje z światłem typu FREE to mi wychodzi cały czarny obraz. A jak wyłączę wszystkie światła i zostawię tylko te co są ustawione w scenie automatycznie to widzę mój model w kolorach tło jest czarne (jeszcze nie wiem jak zmienić).

Czy trzeba jeszcze coś ustawić jakieś odbicia pochłanianie światła?? w książkach szukałem i nie mogę nic dostosować do tego problemu.

Napisano
najlepiej przyczytać jakaś ksiażke/help/tutoriale a nie pytać się na forum o każdą najmniejszą rzecz

:)

....................