HH2 Napisano 18 Październik 2008 Share Napisano 18 Październik 2008 Mam texturę jpg, konwertuję ją w photoshopie na normal maps, używając pluginu nVidii, i konwertuję do *.DDS. Co zrobić z tym w 3dsMaxie? Mam 3DSMax 9 Teraz wyjeżdżam na jedną noc więc dopiero jutro odpowiem na dodatkowe pytania, lub podziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gomez Napisano 18 Październik 2008 Share Napisano 18 Październik 2008 Max chyba nie czyta dds, nie próbowałem. To jest format texów używany w grach. Do pracy w maxie są tify, targa lub jpg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 18 Październik 2008 Share Napisano 18 Październik 2008 max uzywa DDS'ow ale nie wiem czy dodatkowo czegos nie trzeba zainstalowac... edit: 2 s w googlach http://developer.nvidia.com/object/3dsmax_dds_plugins.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 18 Październik 2008 Share Napisano 18 Październik 2008 DDS to format który używa się do realtimeowej grafiki a nie do renderingów w zasadzie. Chyba że używasz niekompresowanego formatu. Ale lepiej używać czegoś co jest popularne i między platformowe - TGA, TIFF, GIF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HH2 Napisano 20 Październik 2008 Autor Share Napisano 20 Październik 2008 (edytowane) To jeśli mam fioletowego JPEGa, lub GIFa, skonwertowaną kolorową teksturkę, to gdzie mam to wstawić, zakładając że chciałbym mieć ścianę o naturalnej fakturze? http://img147.imageshack.us/my.php?image=bunkiermechjpegge7.jpg a to mój normal map Edytowane 20 Październik 2008 przez HH2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 20 Październik 2008 Share Napisano 20 Październik 2008 Normal mapy wrzucasz np do materialu standard i do slotu bump dajesz mapke normal bump odpalasz wyswietlanie dirext fxow w maxie i masz real time normalki. Co do dss to jak najbardziej max sobie radzi z takim czyms wiec nie wiem czemu wszyscy pisza ze max czyta tylko jpg i tiffy. Material standard zamieniasz np directx (moze i nazwe pokrecilem ale fioletowa ikonke ma) i tam pozniej gdzies klikasz przycisk fx i ladujesz jakies shadery z katalogu fx maxa i znajdujesz sobie odpowiedni ktory bedzie czytal normale i lykal dss'y. Jesli cos sie nie zgadza to sorki ale z pamieci teraz pisze wiec w praktyce moga tez nazwy troche inne byc no ale nakierowanie masz i pewnosc ze sie da wiec teraz troche pobawic tylko wystarczy. Jesli bylyby jakies problemy to zrobie edita i podam step by step. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 20 Październik 2008 Share Napisano 20 Październik 2008 po 1sze, textury podzielne przez 4 zapisuja sie jako dds....ta ktora dales na przyklad taka nie jest. 2. tak jak napisanoo, w slocie materialu BUMP wybierasz NORMALBUMP i wtedy pokazujesz miejsce normala. Na koncu wciskasz DX shader i juz masz podglad realtime'owy.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HH2 Napisano 21 Październik 2008 Autor Share Napisano 21 Październik 2008 http://img129.imageshack.us/my.php?image=max3dka0.jpg Na obrazku jest tak 1. Klikam na to 2. Wybieram różową kulkę Zielona strzałka - tak wygląda następne okno i nie rozumiem co dalej mam robić. Namieszaliście mi w głowie :) A jak zrozumiałem, nie potrzebuję dds'a, wystarczy mieć fioletowo-niebieską bitmapkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 na swoim screenie w "dx manager" masz "DX display as standard material" to zaklikujesz i juz widzisz normale we viewporcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HH2 Napisano 21 Październik 2008 Autor Share Napisano 21 Październik 2008 Już wszystko działa! Wszyscy macie u mnie ciastko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_SAN Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 "the cake is a lie!" (cytat z gry PORTAL, kto grał ten wie ;)) - sorki za offtop, ale nie moglem sie powstrzymac :P A tak poważnie HH2 - Ubiegłeś mnie z tematem. Chcialem sie niebawem spytac jak w realtime normalke wyswietlac (wiedzilaem, ze cos z DX trzeba mieszac, ale nie wiedzilam za co sie zlapac dokaldnie) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi