Napisano 18 Październik 200816 l Mam texturę jpg, konwertuję ją w photoshopie na normal maps, używając pluginu nVidii, i konwertuję do *.DDS. Co zrobić z tym w 3dsMaxie? Mam 3DSMax 9 Teraz wyjeżdżam na jedną noc więc dopiero jutro odpowiem na dodatkowe pytania, lub podziękuję za pomoc.
Napisano 18 Październik 200816 l Max chyba nie czyta dds, nie próbowałem. To jest format texów używany w grach. Do pracy w maxie są tify, targa lub jpg.
Napisano 18 Październik 200816 l max uzywa DDS'ow ale nie wiem czy dodatkowo czegos nie trzeba zainstalowac... edit: 2 s w googlach http://developer.nvidia.com/object/3dsmax_dds_plugins.html
Napisano 18 Październik 200816 l DDS to format który używa się do realtimeowej grafiki a nie do renderingów w zasadzie. Chyba że używasz niekompresowanego formatu. Ale lepiej używać czegoś co jest popularne i między platformowe - TGA, TIFF, GIF.
Napisano 20 Październik 200816 l Autor To jeśli mam fioletowego JPEGa, lub GIFa, skonwertowaną kolorową teksturkę, to gdzie mam to wstawić, zakładając że chciałbym mieć ścianę o naturalnej fakturze? http://img147.imageshack.us/my.php?image=bunkiermechjpegge7.jpg a to mój normal map Edytowane 20 Październik 200816 l przez HH2
Napisano 20 Październik 200816 l Normal mapy wrzucasz np do materialu standard i do slotu bump dajesz mapke normal bump odpalasz wyswietlanie dirext fxow w maxie i masz real time normalki. Co do dss to jak najbardziej max sobie radzi z takim czyms wiec nie wiem czemu wszyscy pisza ze max czyta tylko jpg i tiffy. Material standard zamieniasz np directx (moze i nazwe pokrecilem ale fioletowa ikonke ma) i tam pozniej gdzies klikasz przycisk fx i ladujesz jakies shadery z katalogu fx maxa i znajdujesz sobie odpowiedni ktory bedzie czytal normale i lykal dss'y. Jesli cos sie nie zgadza to sorki ale z pamieci teraz pisze wiec w praktyce moga tez nazwy troche inne byc no ale nakierowanie masz i pewnosc ze sie da wiec teraz troche pobawic tylko wystarczy. Jesli bylyby jakies problemy to zrobie edita i podam step by step.
Napisano 20 Październik 200816 l po 1sze, textury podzielne przez 4 zapisuja sie jako dds....ta ktora dales na przyklad taka nie jest. 2. tak jak napisanoo, w slocie materialu BUMP wybierasz NORMALBUMP i wtedy pokazujesz miejsce normala. Na koncu wciskasz DX shader i juz masz podglad realtime'owy..
Napisano 21 Październik 200816 l Autor http://img129.imageshack.us/my.php?image=max3dka0.jpg Na obrazku jest tak 1. Klikam na to 2. Wybieram różową kulkę Zielona strzałka - tak wygląda następne okno i nie rozumiem co dalej mam robić. Namieszaliście mi w głowie :) A jak zrozumiałem, nie potrzebuję dds'a, wystarczy mieć fioletowo-niebieską bitmapkę
Napisano 21 Październik 200816 l na swoim screenie w "dx manager" masz "DX display as standard material" to zaklikujesz i juz widzisz normale we viewporcie...
Napisano 21 Październik 200816 l "the cake is a lie!" (cytat z gry PORTAL, kto grał ten wie ;)) - sorki za offtop, ale nie moglem sie powstrzymac :P A tak poważnie HH2 - Ubiegłeś mnie z tematem. Chcialem sie niebawem spytac jak w realtime normalke wyswietlac (wiedzilaem, ze cos z DX trzeba mieszac, ale nie wiedzilam za co sie zlapac dokaldnie) :)