miriam Napisano 7 Listopad 2008 Share Napisano 7 Listopad 2008 (edytowane) TYP: DOWOLNY (ILUSTRACJA, KOLAŻ, ...) TEMAT: WĘDRÓWKA Z CIENIEM by gabahadatta Cel Pracy: istotą tego zadania jest zabawa światłem (i jego brakiem). należy przedstawić scenę, wydarzenie lub jakąś historię w którym istotną(!) rolę - narracyjną lub czysto kompozycyjną/graficzną - odgrywa cień (własny bądź rzucony). niech cień podkreśla emocje, bohatera (lub wręcz sam niech nim będzie), albo niech będzie środkiem do zmiany sposobu patrzenia na jakąś historię. pełna dowolność, nieszablonowość w myśleniu wskazana, bądźcie kreatywni :) słowo "wędrówka" nie jest wiążące, najważniejszy jest CIEŃ. szukajcie inspiracji we wszystkim dookoła (mimo że świat za oknem jest teraz dość szarobury :)), w komiksach, plakatach, filmach czy książkach. TERMINARZ: START: 07.11.2008 KONIEC: 29.11.2008 -- 01.12.2008 Głosowanie: 30.11 02.12. - 5.12 INFO: Zwycięzca wybiera temat oraz sposób jego prezentacji • conceptart • ilustracja • mattepainting • komiks • plakat • ??? • Czas trwania wyzwania: 3 tygodnie. !! Serdecznie Zapraszamy !! REGULAMIN : * Udział w ChallengeCorner może brać każdy. * Aby wziąć udział w ChallengeCorner wystarczy być tylko posiadaczem konta na www.max3d.pl * Założenie własnego wątku w dziale ChallengeCorner deklaruje tym samym chęć w nim udziału. * Wątek należy założyć nie później niż tydzień przed zakończeniem tej edycji ChallengeCorner. * Nazwa wątku powinna brzmieć: ChC.7: WYBRANY TEMAT by XXX * Jedna osoba może umieścić dowolną ilość prac ale tylko jedną z nich może poddać głosowaniu. * Zachęcamy do jak najczęstszego postowania kolejnych postępów ze swojej pracy. Więcej informacji to większa popularność. * Obrazy mogą być stworzone w programach graficznych do obróbki grafiki2D (np: Photoshop lub Painter), jak również w technikach tradycyjnych(olej, akryl, ołówek etc.). Wątki zawierające grafikę 3D będą usuwane. * Wersje finalne obrazków wraz z krótkim opisem (max 3-4 zdania) oraz znaczkiem w załączniku, (typu: finish, koniec, fine etc. ,) Proszę umieszczać w pierwszym poście swojego wątku. * Wersje finalne obrazków powinny mieć szerokość/wysokość nie większą niż 800px/900px., /dodatkowo można wstawić link do pełnej wersji/ * ostatniego dnia, lub pierwszego po zakończeniu pobieramy obrazki tylko z pierwszego postu i zapisujemy je w nowym wątku gdzie użytkownicy będą mogli obejrzeć prace i oddać na nie swoje głosy. Prace z innych postów niż pierwszy nie będą brane pod uwagę. * Postowanie prac zaczętych wcześniej lub będących przedmiotem innych konkursów jest niemile widziane i nie dozwolone. * Zwycięzcą może zostać nawet 1 osoba, która ukończy swoją pracę zgodnie z założeniami danego tematu oraz będzie spełniać jego wymogi, w takim przypadku Sonda NIE Będzie ogłaszana. //ILUSTRACJA * brak dodatkowych wymagań //CONCEPT * obowiązkowo minimum jeden dodatkowy rzut na obiekt. * obowiązkowo przynajmniej jeden powiększony detal/fragment z obiektu * Pod pracą wskazany jest opis uzupełniający obrazek. (np. na czym się bardziej skupiliście, co z opisu najbardziej wpłynęło na taką, a nie inną interpretację tematu) //KOMIKS * zachowanie jednolitego stylu plastycznego i wyglądu postaci, * ścisłe trzymanie sie opisu, * układ i rozmiary kadrów dowolne, należy jednak zachować kolejność z szablonu (czyli chronologię mówiąc krótko) * użycie wszelkich referencji jest bardzo wskazane * zalecany format A4 300dpi, na forum pokazujecie A4 72 dpi (595x842 px) , ewentualnie link do full size * prace najlepiej zacząć od szkicowego rozplanowania kadrówi zamieszczenia takiej formy na forum * w pracach można wykorzystać wszelkie wyrazy dźwiękonaśladowcze oraz inne elementy składające się na ten rodzaj. //PLAKAT Na plakacie oprocz wlasicwej grafiki powinny się znajdować: - tytul filmu - obsada, przynajmiej glownych aktorow (oczywiscie moga byc wymysleni) - reżyser, itd ... - data premiery filmu czyli: xxx data zakończenia ChC xxx Edytowane 29 Listopad 2008 przez miriam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr Pank Napisano 9 Listopad 2008 Share Napisano 9 Listopad 2008 kurcze,ciężki temat trzeba pomyśleć :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 9 Listopad 2008 Autor Share Napisano 9 Listopad 2008 Nom lekko nie ma :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxbielecki Napisano 9 Listopad 2008 Share Napisano 9 Listopad 2008 Swietny temat-moze sie skusze na takie wyzwanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabahadatta Napisano 9 Listopad 2008 Share Napisano 9 Listopad 2008 (edytowane) kurcze,ciężki temat trzeba pomyśleć :p niby tak, ale jeśli cień ma być tylko narzędziem kompozycyjnym to nie powinno być tak trudno - w końcu nie chodzi o to by wypełniał w misterny sposób 3/4 kadru, a jedynie o to by wzmacniał, czy umożliwiał przekaz - choćby najprostszy np określając dobrą i złą postać w scence (np przykład dobra jest w świetle, zła kryje się w cieniu). różnych możliwości jest milion i nie ma co się przejmować i martwić "czy tu te cień jest już dość ważny, czy jeszcze nie?" tylko rysować. chodzi w końcu o zabawę :) oczywiście im "głębsze" wykorzystanie cienia tym fajniej, ale nie ma co przesadzać przy minimalnym progu, bo każdy będzie myślał że jego praca jest nie dość ambitna (albo coś podobnego) i skończy się na 3 wpisach (: Edytowane 9 Listopad 2008 przez gabahadatta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elvans Napisano 9 Listopad 2008 Share Napisano 9 Listopad 2008 A tam pierwsze z kojarzenie po przeczytaniu tematu: Lucky Luke i to jak zabija swój cień gdy by nie fakt że nie podołam to bym się za to wzioł i jakoś rozwinoł :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 11 Listopad 2008 Share Napisano 11 Listopad 2008 Świetny temat! Mam nadzieję, że się wyrobię z wrzuceniem rysunku :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gabahadatta Napisano 17 Listopad 2008 Share Napisano 17 Listopad 2008 coś czuję, że temat pobije rekord frekwencji :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 18 Listopad 2008 Autor Share Napisano 18 Listopad 2008 Może tak źle nie będzie :). //Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 26 Listopad 2008 Autor Share Napisano 26 Listopad 2008 UWAGA. Przypominam, iż do końca zostały jedynie 3 dni :) ... Uczestników Proszę o wstawianie Finalnych prac w 1 post wątku, jak również wstawienie stosownej informacji (koniec, end, konec, fine, etc ...) w załączniku.... Przypominam również iż nawet jedna praca może wygrać ;). o ile zostanie zakończona. //Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 27 Listopad 2008 Share Napisano 27 Listopad 2008 miriam pewnie znowu będzie przedłużony termin nie ~?... bo bym wziął udział... trochę późno ale dopiero teraz mam czas codziennie mazać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zi_q Napisano 27 Listopad 2008 Share Napisano 27 Listopad 2008 Bylbym za wydluzeniem terminu, jesli zglosiloby sie do udzialu jeszcze kilka osob, obecnie frekwencja jest marna. To juz drugi konkurs w ktorym startuje i drugi w ktorym mam wrazenie nikt nie chce malowac. To nie jest motywujace. Pozdrawiam P.s: mam nadzieje ze to nie przezemnie nikt nie bierze udzialu ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 27 Listopad 2008 Share Napisano 27 Listopad 2008 mam nadzieje ze to nie przezemnie nikt nie bierze udzialu ;] hehehe... nie schlebiaj sobie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zi_q Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 Napisalem to juz u siebie :P ale powtorze tutaj bo faktycze moglem byc zle zrozumiany. 'Ludzie mnie unikaja bo mnie nie lubia'. ;] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 Jeszcze dwa dni, może zdążę coś zeskanować :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 28 Listopad 2008 Autor Share Napisano 28 Listopad 2008 Przykro mi aczkolwiek tym razem nie da rady ;), przedłużyć terminu. Jutro Koniec :]. //Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 * Wątek należy założyć nie później niż tydzień przed zakończeniem tej edycji ChallengeCorner.heh dopiero teraz zauważyłem taką perełkę. Damy radę jakoś to obejść czy nie? ;) Bo właśnie kończę pracę, a z założeniem tematu chciałem zaczekać aż będę miał co pokazać (wcześniej zakładałem temat właściwie z niczym :D). hmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 29 Listopad 2008 Autor Share Napisano 29 Listopad 2008 No dobra :) niechaj i tak będzie Termin Przedłużamy do Poniedziałku tj. do 1.12.2008 r Wszyscy Chętni którzy mają rozpoczęte prace, mogą je do tego czasu ukończyć. Powodzenia //Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zi_q Napisano 29 Listopad 2008 Share Napisano 29 Listopad 2008 Dziekuje :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi