Napisano 17 Listopad 200816 l Witam, w którym miejscu w Mayi ustala się precyzję transformacji (żeby mieć mniejsze "przeskoki" podczas przesuwania obiektów lub komponentów)? Wiem, że ta rośnie wraz z wielkością strzałek manipulatora (tzn. jak nacisnę + manipulator się zwiększy i mam np. dokładniejsze skalowanie), lecz chciałbym mieć możliwość arbitralnego ustalenia precyzji transformacji. Znalazłem w Preferences ustawienia Tolerance (positional i tangential - domyślam się że chodzi o precyzję przesunięć i obrotów, lecz jak zmniejszyłem wartość dla positional to precyzja transformacji nie wzrosła). Ktoś wie jak to rozwiązać?
Napisano 17 Listopad 200816 l Jeżeli chcesz precyzje do kratek to na górze w lewo od przycisku render jest taki magnez i kratka no i to naciskasz i masz! ;) a jeżeli chcesz inaczej to tam jest też do punktów, do lini (curves). A jeżeli nie to tylko pozostaje ci przybliżenie na max i powiększenie plusem manipulatora :D. A jak chcesz połączyć 2 elementy ze sobą to możesz kliknąć modify/snap align objects/snap together tool. Też możesz złączyć 2 krawędzie (edge) ze sobą tylko najpierw jak masz 2 modele lub więcej musisz je połączyć (mesh>combine) i klikasz mesh>merge edge tool :)
Napisano 17 Listopad 200816 l Autor Dzięki, nie chodzi mi o snapping (przyciaganie), lecz o zwiększenie precyzji (powiedzmy, rozdzielczosci) transformacji we viewportach mayi.
Napisano 22 Marzec 200916 l Autor Stary temat, ale wrócił, jak Lassie. Niby prosta sprawa, a jednak... Ktoś wie?
Napisano 22 Marzec 200916 l a to nie bylo coś z ctrl ? nacisnac ctrl podczas przeciagania? albo shift ? nie pamietam?
Napisano 23 Marzec 200916 l Jak sie nacisnie + na numerycznej, to zwiekszaja sie manipulatory to troche pomaga. - je potem oczywiscie zmniejsza do normalnych wymiarow.
Napisano 23 Marzec 200916 l Autor dzięki! Jak tylko nadarzy się okazja, sprawdzę te kombinacje klawiszy. Pozdro
Napisano 23 Marzec 200916 l Autor ten trik z manipulatorami znam, ale doszedłem do takiej rozpiętości skali obiektów, że i to nie pomaga. Mały obiekt skacze jak żaba ;)
Napisano 12 Kwiecień 200916 l Autor Hej mpta, dzięki, ale mi nie chodzi o zwiększenie precyzji zoomowania kamery, lecz o precyzyjne przemieszczanie obiektu. W każdym razie dzięki za pomoc!
Napisano 12 Kwiecień 200916 l Jeśli masz bardzo małe obiekty, przeskaluj całą scenę. Ponadto w ChannelEditorze, na górze, masz ikonkę (z okręgiem), za pomocą której możesz regulować precyzję tranformacji z użyciem środkowego klawisza myszy.