Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jak doinstalować jakiś doby codeck dla playblasta żeby majka go widziała? na dzień doby mam takie

f_playblastm_3fa541f.jpg

Microsoft video 1 działa najlepiej ale jego pliki są sporawe i przy niewielkiej zniamnie tonów zamiast ładnego przejścia mam coś jak gradient z interpolation set to none :)

najchętniej wziąłbym ffdshow video codec bo kiedy zrobiłem playblasta z uncompresed a potem w VirtualDubie dałem kompresje ffdshow obraz wyglądał bardzo dobrze a plik zajmował znacznie mniej niż Microsoft video 1

Ściągnąłem K-Lite Mega Codec Pack x64 gdzie jest ten kodel w wersji na x64 bity tak jak mój system i maya 2009 ale żaden nowy kodek nie pojawił się w menu playblasta więc coś jeszcze trzeba zrobić :)

Ktoś wie jak zainstalować kodek żeby majka go używała?

thank you from mountain :D

Edytowane przez Destroyer

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Aloha!

Help Mayowy mówi: "The list of available compression methods depends on the video codecs you have installed on your system."

Wziąłem więc i sprawdziłem - zainstaluj sobie to cos na Viste x64:

http://www.majorgeeks.com/download.php?det=5535

a pojawi Ci się taki ładny codec wśród Twoich ulubionych:

ffdcodecpr2.gif

Pozdroowki!

Napisano
  • Autor

hej! dzięki za odpowiedź

już jakiś czas temu sobie poradziłem, kiedyś instalowałem codecki K-Lite Codec Pack 64-bit

ale w majce nic się nie pojawiało dopiero ostatnia aktualizacja do ver1.6.4 sprawiła że pojawiła się nowa pozycja ffdshow ViceoCodeck and works like a charm :D

dzięki za pomoc +4U ;)

Napisano

dobra rada - używajcie renderowania do jpeg'ów i przeglądajcie fcheck'iem. Lepsza jakość a nie zajmuje jakoś strasznie dużo miejsca.

Napisano
  • Autor

Kroopson ale tu mowa o playblascie do sprawdzania animki lub symualcji jak chodzi w realtimie :)

Co do renderingu to nie wyobrażam sobie żeby renderowac do pliku avi, mov czy podobnego :)

Napisano

mimo wszystko ;) animacji kompresowanej nie możesz sobie scrub'ować w przód/tył, modyfikować na bieżąco framerate itp

Napisano
  • Autor

mov-y od biedy da się scrubować w quicktimie całkiem szybko :P przy innych formatach to już gorzej lub całkiem źle :)

i przy playblastowaniu do pojedyńczych obrazków playblast trwa niemiłosiernie dłuuuugo w porównaniu z avikiem a potem jeszcze ładuje się to do fchecka pół zycia :)

w tym czasie do avi to już zdąże z pięć razy to obejrzeć i zacząć robić poprawki ;)

a co do samego fchecka to nie lubie :) jest stary i nikt go nie upgradował chyba od początku stworzenia :) nie wiem dokładnie bo za młody jestem :P

Ale kilka dni temu wpadł mi w rączki AnimPlayer miazga :) fcheck przy nim to jak kiepski żart :) co ciekawe zaimporotwałem w nim avika z playbalsta i ślicznie potrafi scrubować i ma kupę opcji sam nawet nie wiem jeszcze do czego są wszsytkie :P

aaaale ma jeden wielki minus 139$ :/

ale jak mi się skończy trial to wtedy drugi w kolejce jest darmowy opensourcowy

DJV Imaging ale już nie taki ładny :P