Napisano 7 Grudzień 200816 l probowalem renderowac w blenderze za pomoca yafray, sciagnalem sobie ostatnia wersje i zainstalowalem tam gdzie mam blendera, zrobilem wszystkie ustawiena, jak renderuje to pojawia mi sie czarne tlo, szukalem na forum i nie moglem znalezc rozwiazania tego problemu, podejrzewam ze jest to problem zlego zainstalowania yafraya albo po prostu blender go nie widzi , nie wiem moze cos zle zrobilem, prosil bym o pomoc moze cos przeoczylem
Napisano 7 Grudzień 200816 l Ja mam coś podobnego, tzn też mam czarne okno i jest takie do czasu skończenia renderingu. później pojawia sie render. Mój sposób na to jest taki. odznaczam w opcjach yafraya xml oraz auto AA i wszystko gra.
Napisano 7 Grudzień 200816 l Autor nie wiem twoj sposob rowniez nie pomogl, przeistalowalem blendera, zaistalowalem ten render tam gdzie mam blendera i nadal nic nie pomoga , nie wiem moze cos zle robie, sprobuje pozniej, moze uda sie to jakos opanowac, dzieki za rade
Napisano 7 Grudzień 200816 l Na jakim systemie pracujesz? może to wina systemu.... Testujesz to na domyślnej scenie czy może na swojej stwrzonej? Swego czasu zauważyłem że jeśli chce sie coś wyrenderować a robiło sie to wczesniej przed yafrayem i dopasowywało sie materiały do wbudowanego renderera to yafray glupiał. sprubój na defaultowej scenie użyć yafraya z odchaczonymi opcjami o których pisałem wczesniej. powodzenia.
Napisano 8 Grudzień 200816 l tutomash, jeśli używasz Yafraya 0.1 to poczytaj tu: http://www.yafray.org/forum/viewtopic.php?t=1827
Napisano 9 Grudzień 200816 l Autor dzieki grendel, wczesniej bylem na tej stronie ale widac nie przeczytalem do konca, jak narazie wszystko działa, ale mam ksiazke o blenderze, widocznie jest tam starsza wersja yafray, poniewaz mowia zeby uruchamiac go z panela render w samym programie, , natomiast w tej wersji ktora ja mam trzeba uruchomic yafray export 0.0.3 pokombinuje mam nadzieje ze uda mi sie to do konca opanowac dzieki za pomoc
Napisano 30 Marzec 200915 l to dla mnie... u mnie yafray tez nie chce chodzić! ;/ Uściślij co się dzieje: - masz yaf(a)ray czy yafray (i jak renderujesz - skryptem (działa tylko yaf(a)ray), czy zintegrowanym rendererem (tylko z yafray)) - masz pythona i jaką wersję (2.5.4 powinien działać) - wklej co wypisuje w konsoli
Napisano 31 Marzec 200915 l mam Yafaraya. skrypt jest. pyton 2.5.2 konsola? zobacze... o ile pamiętam.. niepamietam.. wkrótce dam edit.
Napisano 31 Marzec 200915 l sprawdz tez ustawienie swiateł. w yafarayu jesli sie nei ustawi danego typu światla wychodzi czarny render. nie mam w tej chwili yafaraya pod ręką więc nei moge sprawdzić. sek w tym że domyslnie danego światła blenderowskiego nei zmienia na własne i trzeba je ręcznei ustawić.
Napisano 18 Grudzień 200915 l Mam podobny problem, tworze prosta scene, dodaje swiatło, texture, zmieniam pare opcji w ustawieniach YafaRay i klikam render po czym wyskakuje okienko YafaRay Graphical Rendering Output i nic sie dalej nie dzieje, czas renderingu 0 sek i cały czas się kreci te kółeczko. Jeśli ktoś wie co robie nie tak prosze o odpowiedź
Napisano 19 Grudzień 200915 l Tak ustawiłem wszystkie swiatla i materialy w Yafaray. Z tego co zauważyłem jak odpale jakąś scene i chce ja wyrenderować za pomocą Yafaray to właśnie nie chce mi renderować, a jak zamknę blendera i odpale go jeszcze raz to normalnie mi renderuje. Czemu się tak dzieje?