jahred6 Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Witam, chciałem wyrenderować model domku jednorodzinnego, utworzonego przez znajomego w innym programie [ coś typu ArchiCad tylko że do konstrukcji drewnianych ] który ma możliwość exportu pliku jako .dxf i po otwarciu go w cadzie lub w maxie niektore bryły są solidami a większość jedynie liniami, jak to zrobić żeby wszystkie elementy były solidami?? Może zmienic cos w ustawieniach importu, moze jakis modifikator ?? Czekam na pomoc i pozdrawiam.
kindlar Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Porównaj exporty tamtego softu z importami maxa i popróbuj. Moim zdanie będzie lepiej jak zapiszesz w .dwg , a może jest .igs lub .stl . Jeli jest to soft autodesku to powinien być export do .3ds.
jahred6 Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Napisano 29 Grudzień 2008 Dalej nie rozwiązałem tego problemu, przesyłam parę screenów[ustawienia importu, widok smooth + highlights i render] może ktoś pomoże... Wygląda na to że są same płaszczyzny i niektóre solidy, troche lini. Chce same solidy :)
mkeruj Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 Spróbuj zmienić to Entity. Nie pamiętam na co bo nie mam tu softu żadnego.
jahred6 Napisano 30 Grudzień 2008 Autor Napisano 30 Grudzień 2008 Na pewno nie chodzi tylko o to czy się ustawi Entity czy Layer... Może trzeba najpierw otworzyć w AutoCadzie i tam coś zrobić ? Na prawdę nie mam pojęcia!!! Zapisywałem też jako .dwg ,ale pierwotnie został ten plik wyexportowany jako 3d .dxf innej możliwości exportu z tamtego programu nie ma...
mkeruj Napisano 30 Grudzień 2008 Napisano 30 Grudzień 2008 Przecież dxf możesz sobie w maxie otworzyć... Zauploaduj tą scenke jak możesz to zobacze w wolny wieczór.
jahred6 Napisano 30 Grudzień 2008 Autor Napisano 30 Grudzień 2008 Dzięki Ci dobry człowieku :-) oto on : http://rapidshare.com/files/178100548/apart-mini.DXF.html
jahred6 Napisano 30 Grudzień 2008 Autor Napisano 30 Grudzień 2008 Tak, zgadza się mogę otworzyć w maxie i tak robie, a efekt jest taki jak na jpg'ach ktore wcześniej załączyłem. Tak sobie jedynie kombinuję że być może w autocadzie coś trzeba przestawić aby było ok... no nic, czekam na pomoc.
kindlar Napisano 30 Grudzień 2008 Napisano 30 Grudzień 2008 Ja też spróbuję tylko zapisz w innym miejscu bo mam limit na rapidzie.
Tomek Kosiorek Napisano 30 Grudzień 2008 Napisano 30 Grudzień 2008 (edytowane) IMHO to częsty niegdyś problem z normalnymi na pierwszy rzut oka EDIT: jak chcesz to sprawdź to próbując odwrócić normalne- jeśli pomoże bądź się zmieni na przynajmniej częściowo tak jak powinno to to. Kiedyś trzeba było każdą niewłaściwie zaimportowalną normalną odwracać " ręcznie" Edytowane 30 Grudzień 2008 przez Tomek Kosiorek
jahred6 Napisano 30 Grudzień 2008 Autor Napisano 30 Grudzień 2008 Dzięki, kurczę do końca nie rozumiem co mam zrobić, jak mógłbyś bardziej dosadnie mi to przedstawic ? :-) to proszę.
Tomek Kosiorek Napisano 31 Grudzień 2008 Napisano 31 Grudzień 2008 nałuż modyfikator "normal". Jeśli zmieni się np. na "odwrotność tego co miałeś to znaczy, że będziesz musiał (jeśli nie ma innej opcji) ręcznie klikakać scianki odwrócone niewłaściwie czyli " niewidzialną" stroną i odwracać je tak aby było ok. Gdzieś jest lecz w "przedsylwestrowym nastroju" nie powiem Ci gdzie "flip normal mode" którym możesz to zrobić pojedynczo dla każdej ścianki. (E. Poly?) Tomek Szczęśliwego!;)
jahred6 Napisano 2 Styczeń 2009 Autor Napisano 2 Styczeń 2009 (edytowane) Próbowałem to zrobić modyfikatorem Normal dając opcje flip normals i w sumie lekko plik się "czyści" [ znikają niektóre linie ] ale żadna ścianka nie staje się solidem.... Edytowane 3 Styczeń 2009 przez jahred6
Rekomendowane odpowiedzi