Napisano 7 Grudzień 200816 l Witam, chciałem wyrenderować model domku jednorodzinnego, utworzonego przez znajomego w innym programie [ coś typu ArchiCad tylko że do konstrukcji drewnianych ] który ma możliwość exportu pliku jako .dxf i po otwarciu go w cadzie lub w maxie niektore bryły są solidami a większość jedynie liniami, jak to zrobić żeby wszystkie elementy były solidami?? Może zmienic cos w ustawieniach importu, moze jakis modifikator ?? Czekam na pomoc i pozdrawiam.
Napisano 7 Grudzień 200816 l Porównaj exporty tamtego softu z importami maxa i popróbuj. Moim zdanie będzie lepiej jak zapiszesz w .dwg , a może jest .igs lub .stl . Jeli jest to soft autodesku to powinien być export do .3ds.
Napisano 29 Grudzień 200816 l Autor Dalej nie rozwiązałem tego problemu, przesyłam parę screenów[ustawienia importu, widok smooth + highlights i render] może ktoś pomoże... Wygląda na to że są same płaszczyzny i niektóre solidy, troche lini. Chce same solidy :)
Napisano 29 Grudzień 200816 l Spróbuj zmienić to Entity. Nie pamiętam na co bo nie mam tu softu żadnego.
Napisano 30 Grudzień 200816 l Autor Na pewno nie chodzi tylko o to czy się ustawi Entity czy Layer... Może trzeba najpierw otworzyć w AutoCadzie i tam coś zrobić ? Na prawdę nie mam pojęcia!!! Zapisywałem też jako .dwg ,ale pierwotnie został ten plik wyexportowany jako 3d .dxf innej możliwości exportu z tamtego programu nie ma...
Napisano 30 Grudzień 200816 l Przecież dxf możesz sobie w maxie otworzyć... Zauploaduj tą scenke jak możesz to zobacze w wolny wieczór.
Napisano 30 Grudzień 200816 l Autor Dzięki Ci dobry człowieku :-) oto on : http://rapidshare.com/files/178100548/apart-mini.DXF.html
Napisano 30 Grudzień 200816 l Autor Tak, zgadza się mogę otworzyć w maxie i tak robie, a efekt jest taki jak na jpg'ach ktore wcześniej załączyłem. Tak sobie jedynie kombinuję że być może w autocadzie coś trzeba przestawić aby było ok... no nic, czekam na pomoc.
Napisano 30 Grudzień 200816 l IMHO to częsty niegdyś problem z normalnymi na pierwszy rzut oka EDIT: jak chcesz to sprawdź to próbując odwrócić normalne- jeśli pomoże bądź się zmieni na przynajmniej częściowo tak jak powinno to to. Kiedyś trzeba było każdą niewłaściwie zaimportowalną normalną odwracać " ręcznie" Edytowane 30 Grudzień 200816 l przez Tomek Kosiorek
Napisano 30 Grudzień 200816 l Autor Dzięki, kurczę do końca nie rozumiem co mam zrobić, jak mógłbyś bardziej dosadnie mi to przedstawic ? :-) to proszę.
Napisano 31 Grudzień 200816 l nałuż modyfikator "normal". Jeśli zmieni się np. na "odwrotność tego co miałeś to znaczy, że będziesz musiał (jeśli nie ma innej opcji) ręcznie klikakać scianki odwrócone niewłaściwie czyli " niewidzialną" stroną i odwracać je tak aby było ok. Gdzieś jest lecz w "przedsylwestrowym nastroju" nie powiem Ci gdzie "flip normal mode" którym możesz to zrobić pojedynczo dla każdej ścianki. (E. Poly?) Tomek Szczęśliwego!;)
Napisano 2 Styczeń 200916 l Autor Próbowałem to zrobić modyfikatorem Normal dając opcje flip normals i w sumie lekko plik się "czyści" [ znikają niektóre linie ] ale żadna ścianka nie staje się solidem.... Edytowane 3 Styczeń 200916 l przez jahred6