Napisano 30 Grudzie艅 200816 l Czesc Wam.Tym razem zakladam watek nie po to aby cos skonczyc,ale aby sie czegos nauczyc,mam na mysli organike.Na pierwszy strzal dlon,ktora modeluje jakis czas po 'pare' minut dziennie.Dopiero zaczynam z rzeczami zywymi wiec czekam na wyrozumiala krytyke :). Pozdrawiam. 聽 Poczatki,za jasne,paznokcie za krotkie,nie zaokraglone i jeszcze pare bledow,(nadgarstka nie ruszalem)ale prosze : 聽 Ps;jutro up wew.czesci dloni. Edytowane 6 Stycze艅 200916 l przez Skateforlife
Napisano 31 Grudzie艅 200816 l za r贸wne boki palc贸w, wog贸le prawie staw贸w nie wida膰. jaki艣 dziwny kszta艂t ko艅c贸wek palc贸w, a same palce jednakowej grubo艣ci na ca艂ej d艂ugo艣ci, kciuk jak spod 偶elazka. Troch臋 za gruba (chodzi mi o o艣 Z). Na m贸j gust to dobrze wygl膮daj膮 tylko knykcie (te stawy gdzie si臋 palce 艂膮cz膮 z d艂oni膮). 聽 ale nie przejmuj si臋 moim durnym komenta偶em, zaraz przyjdzie kto艣 znaj膮cy si臋 na organice i powie ci co z tym zrobi膰... chyba.
Napisano 31 Grudzie艅 200816 l Ufol dobrze mowisz, generalnie to nawet dla laika widac ze prawie wszystko do poprawy:) 聽 EDIT: ale wielki plus dla cibie ze sie chcesz uczyc
Napisano 1 Stycze艅 200916 l Autor Czesc.Wracam po hucznej zabawie,dlatego tak pozno,ale do rzeczy,na dzis mini updejt wew.czesci dloni,lepiej cos niz wcale,poprawilem pare bledow.Do zrobienia jeszcze duzo,ale jakos idzie.Prosze o jakies rady i uwagi.Mam zamiar 'postudiowac' anatomie dloni,ale odziwo na google nie znalazlem ciekawych materialow(prosze o pomoc).Pozdrawiam,niedlugo up (mam nadzieje ) :)) 聽 Prosze : 聽 聽 Edytowane 1 Stycze艅 200916 l przez Skateforlife
Napisano 1 Stycze艅 200916 l Moim zdaniem jak na poczatki nie jest zle a co do rad to chyba tylko to by przegladac rozne zdjecia referencyjne i samemu dochodzic co poprawic gdzie jest zle wtedy w przyszlosci bedzie lepiej. Za pierwszym razem nigdy nie wychodzi idealnie zrobisz tak jeszcze z 10 takich dloni od zera i bedzie o wiele lepiej. 聽 Widzialem ludzi ktorzy na starcie dawali taki oldschool wiec w tym przypadku nie jest zle a to finish nie jest wiec nie ma co narzekac.
Napisano 1 Stycze艅 200916 l Poka偶 siatk臋, bez niej niewiele mo偶na powiedzie膰 - tak jak Temporal wspomnia艂 refki i anatomia. Na g贸rze mi臋dzy kostkami masz gwiazdki (chyba?) co w艂a艣ciwie nie jest z艂ym miejscem na 艂膮czenie geometrii - ale bez siatki mo偶na jedynie gdyba膰.
Napisano 1 Stycze艅 200916 l Przede wszystkim pomylka jest kopiowanie palcow. W naturze kazdy jest praktycznie inny. Roznorodnosc zabija te komputerowa sztucznosc. 聽 Musisz poznac budowe anatomiczna, zasade dzialania, co sprawia, ze reka wyglada tak, jak wyglada. Wtedy nie bedziesz musial zgadywac i od razu bedziesz mogl stwierdzic, ze cos jest nie tak;) 聽 Wez sobie jakies zdjecie dloni zrobione z gory, od spodu, zobacz, gdzie sie zginaja palce, gdzie marszczy sie skora, gdzie sa kostki, itp. Tam, gdzie sa ksztalty, najpewniej trzeba poprowadzic krawedz;) 聽 Swego czasu robilem to tak jak w zalaczniku 1. 聽 Dorzucam tez owczesny wynik mojej pracy. Troche przegieta siatka, bo chcialem, zeby bylo dosc szczegolowo, ale moze sie przyda, zebys mogl zobaczyc, jak mozna to zrobic w praktyce. 聽 Pozdrawiam:) 聽 聽 edit: lapki sa dokladnie z 11 listopada 2004, wiec prosze sie nie czepiac ;)
Napisano 2 Stycze艅 200916 l Autor Wrzucam kolejny mini updejt,tym razem poprawilem proporcje,siatke,palce(choc nie do konca),ksztal i wiele bugow,czemgo pewnie nie widac.I dzieki wielkie za rady i krytyke :) .Ok zostawiam do oceny: 聽
Napisano 2 Stycze艅 200916 l Raz jeszcze - poka偶 siatk臋 :P Bo po raz kolejny mo偶na powiedzie膰 w sumie wi臋kszo艣膰 tego co wcze艣niej. Cienie/艣wiat艂o tylko zak艂贸ca odbi贸r - bo nie wida膰 wszystkiego, a uj臋cia kt贸re pokaza艂e艣 daj膮 wra偶enie przejechania 偶elazkiem po palcach :P 聽 Wydaje mi si臋, 偶e jest za du偶o poly.. mog臋 si臋 myli膰, wi臋c po raz trzeci - poka偶 siatk臋 :P Pami臋taj - im mniej, tym lepiej - tym bardziej w organice, gdzie zazwyczaj dochodzi rig i animacja. Wi臋kszo艣膰 rzeczy robi si臋 za pomoc膮 bump i displacement. Popatrz na prace Tarona - np. http://www.taron.de/Zombie.htm - co jest to bardzo 'ci臋偶ki model' bo ma 2x tyle poly co wi臋kszo艣膰 jego prac.
Napisano 2 Stycze艅 200916 l Autor Prosze siatke(wczesniej nie widzialem prosb heh) 聽 Mysle ze nie ma wiele poly,choc jeszcze na tym sie nie znam. Ps.Pozdrawiam Was :P
Napisano 2 Stycze艅 200916 l Tak, poly jest w sam raz - moja wina :P ale co program to inaczej wygl膮da w smooth-tuwstawnazw臋, dlatego prosi艂em o siatk臋. 聽 No w艂a艣nie, siatka - po pierwsze to tr贸jk膮ty - wystrzegaj si臋 ich jak ognia - czasami mo偶na z lenistwa pozwoli膰 sobie na kilka - ale to w miejscach 'niewidocznych' - chocia偶 ja osobi艣cie staram si臋 z tr贸jk膮tami walczy膰 :) Dla przyk艂adu... obecnie w modelu ok. ~6K poly - mam jakie艣 8 tr贸jk膮t贸w /2=4 - z czego trzy w okolicy ucha, a jeden na spodzie stopy - i pewnie dla 艣wi臋tego spokoju i tak b臋d臋 stara艂 si臋 ich pozby膰, ale mniejsza o to.... 聽 聽 Gwiazdki... gwiazdki, gwiazdki... za du偶o - w sensie, za du偶o si臋 tam dzieje. Wi臋cej ni偶 6 linii 艂膮cz膮cych si臋 w jednym punkcie nie przejdzie - '5tki' zawsze b臋d膮, a czasami nawet pomagaj膮 w kszta艂towaniu krzywizny - '6tki' - jeszcze czasami da si臋 prze偶y膰 - ale u Ciebie naliczy艂em 9 :P I w sumie to nawet nie wiem czemu to tam masz... przecie偶 jak pozb臋dziesz si臋 tych wszystkich tr贸jk膮t贸w to bez problemu dwie powierzchnie 艂膮czysz quadami, bez 偶adnych powa偶nych zabieg贸w. 聽 Dalej... zgi臋cia palc贸w - nie ma za bardzo sensu pcha膰 tam tych poligon贸w, bo po co? Bump i displacement do tego s艂u偶y. Na spodzie r臋ki by si臋 przyda艂o troch臋 loopy pozmienia膰 - bo id膮 przez ca艂膮 r臋k臋, a nie tam gdzie powinny - ale jak si臋 pozb臋dziesz tr贸jk膮t贸w i uzyskasz anatomiczn膮 sp贸jno艣膰 to mo偶na to sobie darowa膰, bo powinno by膰 przyzwoicie - oczywi艣cie paznokcie do poprawy, jest tam zdecydowanie zbyt p艂asko. I to w sumie na tyle jak na razie. 聽 Pozdrawiam
Napisano 3 Stycze艅 200916 l Autor Dzieki g0od,wlasciwie to usunalem wiele trojkatow choc na pozostale jeszcze nie znalazlem sposobu,poprawilem znow te przeklete proporcje i idzie dobrze,co do zgiec,hmm to nie bede sie bawil w to,bo chce zrobic czysty model bez zadnych tekstur,ok wrzucam poprawione palce,vertexy,trojkaty,paznokcie.Czas najwyzszy wziac sie za nadgarstek i kciuka,nastepnie za jakies zylki i zmarszczki skory.Pozdrawiam :) 聽 聽 聽 Ps.Dzieki wielkie za rady. :)
Napisano 4 Stycze艅 200916 l Autor W zasadzie poprawilem bledy,czeka na mnie kciuk,a nadgarstka nie zrobie do konca,to bedzie ogolny model i niedlugo go skoncze,to taka informacja,a poza tym nie mam juz checi do tej dloni,niedlugo wezme sie za jakas mordke :P. @snajper992 ; dzieki za komplement choc w to nie wierze hah :) 聽 Pozdrawiam.
Napisano 6 Stycze艅 200916 l Autor Witam.Z uwagi na to ze jakos brakuje mi wciaz czasu(sam sie dziwie)wrzucam mini upka,mysle ze roznice sa choc nie wielkie;poprawione palce(znowu),kciuk,ksztalt i proporcje,ustawienie knykci i lepiej wygladajaca siatka. :),czekam na komentarze,wnioski skargi zazalenia :P ,pozdrawiam ! 聽
Napisano 6 Stycze艅 200916 l Pewnie mnie kto艣 zaraz opieprzy za rozmiar... ale c贸偶, zapisz na dysku - a potem mog臋 da膰 edit jak mocno b臋d膮 krzycze膰 :P 聽 Po sobie wiem, 偶e najlepszy rezultat jest gdy samemu si臋 zauwa偶y co jest nie tak - s膮 r贸偶ne r臋ce, zgadza si臋... ale pewne rzeczy si臋 pokrywaj膮. Wi臋c 艂ap paczk臋 i szukaj b艂臋d贸w :P Mam nadziej臋 偶e si臋 przyda, chocia偶 tego w necie jest multum - turbosquid i google i masz wszystkie referencje jakich mo偶esz sobie 偶yczy膰. 聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto