Napisano 12 Styczeń 200916 l Problem tyczy się dopasowania widoku backgroundu do widoku z kamery. Szukając w necie okazało się, że większość tutków jest na tyle niekonkretna, że sam nie wiedziałem za co się zabrać. Mam fotkę, nie mam ogniskowej... i co dalej ? Czy wymiary box'a, który dopasuje do sceny mam brać z powietrza ? Jak mam wstawiać punkty [Camera Match], po omacku w Perspective Viev Naprawde nie wiem jak mógłbym się do tego zabrać... Pozdrawiam i proszę o jakieś naprowadzenie. Dzięki
Napisano 12 Styczeń 200916 l Tutaj jeden z bardziej konkretnych tutków. http://evermotion.org/?unfold_exclusive=302&unfold=exclusive Na czuja też dużo trzeba.
Napisano 12 Styczeń 200916 l Autor Dzięki mkeruj za odpowiedź. Ale kurde, na czuje to nie precyzyjnie i zawsze się coś zgadzać nie będzie... Eh... pokombinuje jeszcze, ale mając w ręku tylko fotke nie mając o niej żadnych danych wątpie, żeby to było możliwe... Pozdrawiam.
Napisano 15 Styczeń 200916 l czasem w zdjęciu wystarczy jeden przedmiot króry można zwymiarować sobie... np. kubek, albo but, albo cokolwiek. ;) pozdrawiam.
Napisano 4 Luty 200916 l Jeśli masz fotke i nie znasz ogniskowej, to tak jak w tutku z evermotion - przy pomocy camera match, max sobie wyznaczy ogniskową jeśli zrobisz dobrze ustawione punkty referencyjne w fotce. Ogólnie jak się robi compositing itd to najlepiej mieć zebrane jakieś podstawowe info o punktach w przestrzeni - czyli scenie.