Skocz do zawartości

pytanie o nauke 3ds max

kubel9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo chciał bym się nauczyć tworzyć w 3ds max. Mam tylko takie małe pytanie, czy żeby tak naprawdę stworzyć coś realistycznego np. wnętrze domu trzeba być dobrym w rysowaniu, mam namyśli czy trzeba być uzdolnionym artystycznie czy "tylko" wystarczy opanować ten potężny program?

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Uhh... Było to już poruszane parokrotnie, jednak nigdy nie miałem okazji wypowiedzieć się na ten temat.

Krótka odpowiedź: I tak i nie...

Ogólnie środowisko 3d to stosunkowe nowe medium, które czerpie garściami z grafiki 2d (fotografia, rysunek, malarstwo). Także część procesu powstawania wszelkiej maści grafiki na wyższym poziomie wymaga dużej wiedzy ze wspomnianych dziedzin, z różnymi wyjątkami, np osoba robiąca wizki, nie musi znać się na rysunku, wystarczyłoby zacięcie do 3d i dobre oko w fotografii.

Umiejętności rysunku bardzo pomagają w 3d i odwrotnie.

Natomiast jeżeli chcesz kiedyś zostać dyrektorem artystycznym to porządne podstawy 2d są wręcz wymagane. Jeżeli celujesz w modelowanie, na potrzeby architektoniczne nie jest to koniecznie, chyba, że zamierzasz zostać kick ass character modeller ;)

Rozumiem że jeśli nie umiem rysować to nie będzie ze mnie jakiś super grafik, ale coś tam chyba sie nauczę. Nie będę się poddawał. Może przynajmniej nauczę się jakiś samochód wyrenderować. Bo strasznie mnie kreci grafika 3d 2d zresztą też, chciał bym umieć stworzyć takie rzeczy jak pokazują u na tym forum.

@Kris_R: Jaka ładna liczba postów :D 2009 xD

@kubel9: Na początek ja przerabiałem tutki z tej strony. Tutaj przerobiłem większość. Rób małe i proste modele i później coraz lepsze. Nie rzucaj się na głęboką wodę zbyt szybko bo może Ciebie to zniechęcić ;) W dziale Tutoriale/Videotutoriale masz też kilka fajnych tutków. Jak już nabierzesz wprawy możesz skorzystać z tego http://www.andrei313.com/. Też jest w dziale tutoriale wstawione przez figofago :)

Życzę powodzenia i wytrwałości.

Zależy kto jak uważa :D Mi zawsze odradzali rzucania się na głęboką wodę :) ale ja i tak zawsze swoje xD I tak robiłem 10 głów przez 1 miesiąc, aż w końcu przez kolejny miesiąc nie uruchomiłem nawet max'a :D, ale wróciłem bo coś mnie ciągnęło znowu :)

Do robienia anatomii chyba rysowanie też jest nie potrzebne :) Bo rysunki nie są idealne. Lepiej jechać z fotki ;)

Ale mnie lepiej nie słuchać Łukasz_Stanek ma większe doświadczenie (patrząc po dacie rejestracji :) i inni na tym forum też.

"Najpierw odpowiedz sobie na zajebi...e ważne pytanie: co chcesz w życiu robić, a później zacznij to robić":)

Jak masz ciągotę to już coś znaczy.

Opanowanie "potężnego programu" to sprawa drugorzędna.

Rób swoje sukcesywnie, nie napalaj się, nie wkuwaj softu na siłę, tylko w miarę potrzeb.

Chcesz robić wnętrza? Zacznij robić wnętrza, zdobywaj tę więdzę, którą potrzebujesz do osiągnięcia odpowiedniego efektu. Zobaczysz czy Ci to będzie dobrze szło i czy przypadkiem nie zechcesz robić czegoś innego, to sięwyklaruje po drodze.

Jak będzie szło kiepsko ale się nie poddasz, to też dobrze wróży.

Rysować nie musisz umieć, ale jakiś zmysł estetyczny by się przydał, choćby po to żeby kolory dobrze dobrać, czy ustawić kompozycję.

Choć zasad kompozycji też się można nauczyć ponoć.

I pamiętaj, cała tajemnica tkwi w kawie;)