RaVirr Napisano 23 Styczeń 2009 Napisano 23 Styczeń 2009 Krótka piłka: W jakim ruchu występuje przyspieszenie dośrodkowe i jednocześnie nie ma przyspieszenia stycznego? Jeśli ktoś wie to prosiłbym też o uzasadnienie:) Oczywiście za odpowiedź +rep :) Pozdrawiam:)
Ania Napisano 23 Styczeń 2009 Napisano 23 Styczeń 2009 np. w ruchu na okręgu, w którym obiekt rusza się z równomierną prędkością kątową. przyspieszenie styczne byłoby tylko wtedy, gdyby prędkość kątowa rosła. 1
prrrszalony Napisano 23 Styczeń 2009 Napisano 23 Styczeń 2009 hmmm... mogę się mylić http://pl.wikipedia.org/wiki/Ruch_jednostajny_po_okr%C4%99gu Dlaczego? Zmienia się kierunek toru, ale nie wartość prędkości, której zmiany są wymagane dla przyspieszenia stycznego (v) :P Zagryź tym http://pl.wikibooks.org/wiki/Fizyka_dla_liceum/Ruch_po_okr%C4%99gu 1
RaVirr Napisano 23 Styczeń 2009 Autor Napisano 23 Styczeń 2009 Skoro 3 osoby tak uważają to znaczy, że to nie może być zbieg okoliczności:D Zakręcili mnie trochę (cienki jestem z fizyki strasznie, a egzamin w środę), "Bogowie" fizyczni z mojego kierunku wymyślają jakieś egzotyczne teorie o kręceniu hula hop i takie tam sprawy...no ale jak niby miałbym nazwać ten ruch? Hula-hopowy?:P Dzięki za odpowiedzi;) Pozdrawiam, jeśli będę miał problem to się zgłoszę jeszcze:D
piotrek Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Ty studiujesz, że piszesz "na kierunku"? To pytanie pod fizykę w liceum podpada...
RaVirr Napisano 24 Styczeń 2009 Autor Napisano 24 Styczeń 2009 Studiuje. Może podpada pod liceum, tylko, że w liceum miałem poziom wręcz zerowy.. O ile z wyprowadzeniem wzorów jeszcze sobie radzę to z tego typu zagadkami mam problem;p Nie mam podstaw i często sam sobie nie wierzę..
prrrszalony Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 Google Twoim przyjacielem :P W tym wypadku wszystkie odpowiedzi były na wiki :D
Rekomendowane odpowiedzi