Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie sądzę aby to była wina procesora, ale nie można tego wykluczyć. U mnie na 4 rdzeniach od razu wszystko śmigało jak należy. Podaj wersje maxa i vray'a.

Sprawdź stabilność procka/ramu na wszelki wypadek jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Coś ewidentnie jest nie tak. Coś się ze sobą gryzie pytanie tylko co.

Może ktoś już miał ten problem, ale trochę to dziwne.

Podaj więcej danych. Jak wyglądają procesy itd podczas i przed renderingiem etc. etc. to będzie łatwiej coś wykombinować.

Sprawdź czy to samo się dzieje dla mentala/'skalniaka' jeśli tak to czy np. w cinebench też.

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

A więc tak.

Wszelkie podzespoły stabilne. Sprawdzane różnymi narzędziami diagnostycznymi itp itd. Temperatury niskie.

Cinebench r10 xcpu - 54 sekundy.

Inne rendery działają bez zarzutu.

Zamieszczam filmik jaki nagrałem, w którym jest pokazany cały problem... od początku filmu pokazuję jak to wszystko działa a od 2:50 rozpoczynają się kłopoty. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie pomysły co może być przyczyną...

EDIT: PROBLEM ROZWIĄZANY. WYSTARCZYŁO PONOWNIE ZAINSTALOWAC V-RAYA...

Edytowane przez hkropinski
Napisano

Vray jaka wersja ? oryginalny (jak coś to pw, ale zakładam, że org) ??

Szczerze to nie mam pomysłu ale to musi być wina silnika skoro w każdym innym śmiga jak należy.

A ME otwiera Ci się tak samo długo pod vray'em jak pod mentalem np. czy tylko vray tak długo ??

Napisano (edytowane)

Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu bo zakres cenowy i przeznaczenie komputera mam mniej więcej takie same jak w tym temacie.

5000/6000zł~ (bez monitorow)

nastawiony na rendering i bezawaryjnosc

koniecznie 2x WD caviar raid edition polaczone raid 1 i 2x WD w raid 0

sam nie potrafię złożyć części i skonfigurować raidy, najchętniej zamowiłbym go w sklepie, i odebrał już ustawionego, skonfigurowanego z orginalnym windows 7 (chyba że nie polecacie tego systemu)

Może moglibyście polecic jakis sklep komputerowy gdzie ludzie znaja sie na robocie i wykonują ją solidnie uczciwie i na czas?

Chciałbym uniknac widoku rozsypującego sie systemu i kompa po miesiącu pracy :)

PS : hkropinski -> parametry ze strony 4 tego tematu sprawdzają sie podczas pracy? jestes zadowolony z zakupu czy pozamieniałbyś niektore częsci?

Edytowane przez Piotrek255
Napisano

Piotrek255 -> wszystko sprawuje się naprawdę świetnie. Kompletując powyższe podzespoły przeglądałem setki testów i wszystko po to aby dobrać do siebie elementy które są po prostu najwydajniejsze w swojej kategorii cenowej. Trochę obawiałem się hałasu bo czytałem dużo na temat standardowego chłodzenia w radonie 4890 ale jak się okazuje coolermaster 690 jest na tyle przewiewny (przy okazji cichy!), że z ręką na sercu mogę powiedzieć - karty nie słychać nawet podczas dużego i jednocześnie długiego obciążenia. Z początku zastanawiałem się czy coś nie blokuje, żeby osiągnęła swoją pełną moc, ale patrząc na jej statystyki np podczas grania widzę że wszystko jest w porządku. Moim jedynym mankamentem jest to, że siedzę na xp64 ponieważ jest problem z NIEKTÓRYMI sterownikami.

Pozdarwiam

Napisano

Cześć!

A jak tam z Vrayem i Maxem już wszystko śmiga?

Ja też miałem problem z winxp64 i przesiadłem się na Win7 sprawuje się naprawdę dobrze jak na system, który jeszcze nie jest gotowy.

Niedługo będę składał podobnego kompa do twojego, to znaczy chcę kupić najważniejsze podzespoły, procek, płytę i ram taką samą jak twoja.

Miłej pracy na swoim nowym potworze, pozdrawiam!

Napisano

hej hkorpinski powiedz no waść jak sprawdzasz temperaturkę? Domyślam sie ze są do tego jakieś programiki dołączone do płyty głównej, czy moze jakieś inne czary mary? 8 bucketów rulez ;)

Napisano

claude -> wszystko śmiga tak jak powinno:) ja niestety jestem w takiej sytuacji, że na windowsa 7 nie mogę przejść:/ system uruchomiłem na tym komputerze i mówiąc szczerze bardzo przypadł mi do gustu jednak jestem nieszczęsnym posiadaczem neostrady z modemem speedtouch do którego instalacja sterowników na 7 jest nie możliwa...

JmTm00 -> temperaturę sprawdzam albo za pomocą programów dołączonych do płyty, albo za pomocą everesta. 8 baketów rulez zwłaszcza po przesiadce z p4:)

Pozdrawiam