Napisano 27 Stycze艅 200916 l hej, od kilku dni w wolnych chwilach probuje tworzyc swoja pierwsza wizualizacje. Zainteresowalem sie mental rayem i ponizej prezentuje pierwsze efekty mojej pracy - wnetrze nie jest moim pomyslem, bardzo podobny render znalazlem w katalogu projektow domkow firmy archeton, poprostu staralem sie szkoleniowo uzyskac podobny efekt. 聽 Chcialbym zapytac doswiadczonych uzytkownikow co sadza o tej pracy, jakie ewidentne bledy popelnilem, co ewentualnie zrobic aby uzyskac bardziej realistyczny efekt? 聽 Jesli chodzi o moje odczucia to wydaje mi sie ze jest zbyt plastikowo, ale nie mam za bardzo pomyslu jak to poprawic.... 聽 聽 Jakich uzylem ustawiem? FG: Initial FG Point Density: 4 (jak bylo mniej to zauwazylem ze robia sie dziwne rzeczy na krawedziach, w rogach pokoju itp) Rays per FG points: 500 Interpolate: 30 Bounces: 4 聽 Wlaczylem takze GI (zauwazylem ze dzieki temu rozjasnilo mi troche scene i dodalo fajne cienie pod fotelem i za lozkiem) 聽 Photons per sample: 1000 max. sampling radius: 150cm (zdazylem sie zorientowac ze jak ta wartosc byla mniejsza, to wychodzily plamy w roznych miejscach) 聽 W ustawieniach swiatla (mr Area Spot) mam Energy 100000,0 i GI Photons 50000 聽 Uzylem rowniez Daylight i Skyportal (wg tutoriala ktory tu gdzies na forum znalazlem) 聽 Materialy Arch&Design, czesc z templatow, czesc modyfikowalem i wprowadzalem wlasne ustawienia.
Napisano 27 Stycze艅 200916 l 艁adny rezultat :)) . Widz臋 偶e jednak masz problem z materia艂em drewnianej pod艂ogi. Odbicie na drewnie jest ziarniste, a powinno by膰 g艂adkie i rozmyte - powiedz mi jakie masz ustawienia materia艂u? :) Do tego popraw jeszcze sampling cieni mr Area Shadows, powinno to da膰 g艂adki efekt, oraz je艣li chcesz dopracowa膰 materia艂y i doda膰 wi臋cej element贸w do sceny to radze renderowa膰 przy niskich ustawieniach zeby zobaczy膰 w minimalnym czasie jak Ci sie to wszystko urz膮dza :D jak b臋dziesz mia艂 juz wszystko w porz膮dku, dawaj samplingi w materia艂ach, cieniach, FG i photony na maxa [ale nie za du偶o; miarowo dobieraj optymalne ustawienia :) ]
Napisano 28 Stycze艅 200916 l Autor Dzieki Dunablaster, kombinowalem jeszcze troche z tym co napisales (i co wyniklo z naszej rozmowy na GG :)). 聽 Oto obecny efekt, nie wiele sie zmienilo, ale chyba troche poprawila sie jakosc renderingu: 聽 http://img297.imageshack.us/img297/2952/viztest4bh5.jpg' alt='viztest4bh5.jpg'> [/img] 聽 Poprawilem ten material drewna na schodach i podlodze poprzez zwiekszenie Glossy Samples (zniknelo ziarno) oraz zwiekszylem softness i sample swiatla. Teraz cienie sa bardziej rozmyte, choc dalej mi sie wydaje ze np. przy krawedziach tego swiatla rzucanego z okna jest za duzo ziarna... czy zwiekszenie sampli dla swiatla pomoze przy tym?
Napisano 28 Stycze艅 200916 l Ok, :) czy planujesz bardziej rozbudowa膰 scen臋? Je艣li tak to dodaj wi臋cej rzeczy i renderuj w podstawowej jako艣ci, zeby Ci to nie zabiera艂o niepotrzebnie czasu, zeby zobaczyc jak to sie mniej wi臋cej uklada (polozenie, materia艂y itp.) a jak juz to zrobisz, to mozesz ustawia膰 finaln膮 jako艣膰. Pami臋taj ze masz opcj臋 renderowania wy艂膮cznie zaznaczonego obszaru i mo偶esz podejrze膰 szybko, jak Ci si臋 zmieniaj膮 cienie przy zmianie sampli (zaznacz np. kawa艂ek cienia na 艣cianie od fotela, zredneruj taki podgl膮d) i ewentualnie od swojej woli zwi臋kszaj poma艂u (miarowo) liczb臋 sampli aby wysz艂o lepiej, jednocze艣nie nie przesadzaj膮c z t膮 ilo艣ci膮 = optimum dla czasu wykonywania obliczenia.
Napisano 29 Stycze艅 200916 l poprzez szaro艣c Tego dywanu i ma艂膮 ilo艣膰 element贸w sceny.. wydajesi臋 ona nie doko艅czona :D.. (pewnie taka jest) 聽 Dunablaster ma racje.. warto oszcz臋dza膰 sobie czasu pracy.. mozna szybciej osi膮gn膮膰 upragniony efekt. 聽 聽 btw.. co do sceny: 聽 1. Mechanizm zamkowy (potocznie klamka) na drzwiach.. na moje jest 偶le rozmieszczone.. powinno by膰 blizej futryny i lekko nizej :D 聽 2. Lub ten fotel jest zbyt niski w por贸wnaniu do wysokosci klamki. 聽 3. wrzu膰 co艣ik do flakonika na schodach ,, jakies kar艂owate patyki.. lub s艂oneczniki .. b臋dzie fajniej w pomieszczeniu. 聽 Tekstura drewna mi sie podoba.. widac du偶y realizm . 聽 艂adnie keep working :D pozdrawiam
Napisano 30 Stycze艅 200916 l ale koleeego... Co Ty robisz ? Je偶eli u偶ywasz GI nie uy偶waj diffuse bounce bo Ci odbi膰 spod FG ni liczy a czas rendera ro艣nie... Po co mrMarea Spot skoro masz ju偶 skyportala ? Generalnie s艂aby kontrast w scenie Ale idziesz ku dobrej drodze Pzdr.
Napisano 30 Stycze艅 200916 l Autor 聽 1. Mechanizm zamkowy (potocznie klamka) na drzwiach.. na moje jest 偶le rozmieszczone.. powinno by膰 blizej futryny i lekko nizej :D 聽 2. Lub ten fotel jest zbyt niski w por贸wnaniu do wysokosci klamki. 聽 3. wrzu膰 co艣ik do flakonika na schodach ,, jakies kar艂owate patyki.. lub s艂oneczniki .. b臋dzie fajniej w pomieszczeniu. 聽 聽 postaram sie popracowac jeszcze nad ta scena i dodac nieco wiecej elementow, bo fakt troche pustawo jest. Klamka fakt jest za bardzo na srodku drzwi, a i fotel chyba za niski - zmienie to. 聽 ale koleeego... Co Ty robisz ? Je偶eli u偶ywasz GI nie uy偶waj diffuse bounce bo Ci odbi膰 spod FG ni liczy a czas rendera ro艣nie... Po co mrMarea Spot skoro masz ju偶 skyportala ? Generalnie s艂aby kontrast w scenie Ale idziesz ku dobrej drodze Pzdr. 聽 dzieki za zwrocenie uwagi. Dopiero ucze sie mentala i domyslam sie ze moge glupoty robic :). Co do FG + GI, to najpierw dopracowywalem FG a potem dolozylem do tego GI i zauwazylem ze uzyskalem nieco lepszy efetk dzieki temu. Nie pomyslalem tylko zeby wylaczyc diffuse bounce dzieki wiec za porade. 聽 Co do uzycia swiatla mr area spot to faktycznie uzylem go bezsensu, ale to wynika poprostu z braku mojej wiedzy ze sky portal rowniez emituje photony. 聽 Jak poprawic kontrast sceny? Moze najlatwiej w Photoshopie? :)
Napisano 30 Stycze艅 200916 l naj艂atwiej w PS... ale zale偶y o jaki kontrast sceny Ci chodzi najpierw dodaj obiekty - wymodeluj scene do ko艅ca, ponak艂adaj shadery i zaczynaj renderowa膰 z GI, p贸偶niej FG ;) Jak dasz 艂adne ustawienia FG to shading b臋dzie lepszy co wzbogaci kontrast sceny. Naturalnie mo偶esz kr臋ci膰 suwakami ekspozycji. Pzdr.
Napisano 31 Stycze艅 200916 l Ciekawie temat sie potoczy艂. gientekwl ma racj臋 :) photon map wystarczy wiec nie trzeba odbija膰 giffuse'a final gatherem - bo FG tylko ma poprawi膰 shading GI a nie go emitowa膰 :)
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto