Napisano 1 Luty 200916 l Witam, od niedawna u偶ywam w pracy VIZ2008+ Vray na stacji graficznej Celsius Fujitsu Siemens. Stacja 2xquad plus 8giga ramu. Niestety podczas renderowania dosy膰 rozbudowanego modelu z lotu ptaka, Viz wysypuje si臋 bez 偶adnego komunikatu.W task manager pokazuje zu偶ycie ramu na poziomie 2,25 GB, system Win XP 64-bity.FGdzie tkwi probelem?Mamw scenie duzo obiekt贸w proxy, ale taka maszyna powinna to przetrawic? Dzi臋ki za pomocne rady.
Napisano 1 Luty 200916 l Nie wiem czy w twoim przypadku te偶 si臋 to sprawdzi ale zobacz to: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=56397
Napisano 1 Luty 200916 l i wszystkie materia艂y maja by膰 vrayowe. Inne materia艂y r贸wnie偶 potrafi膮 wywala膰 render.
Napisano 1 Luty 200916 l Autor Chyba namierzy艂em winnego.VIZ 2008 kt贸rego u偶ywam to wersja 32-bitowa.Pozwala maksymalnie ustawi膰 memory limit na 3000.艢ledz膮c task managera podczas renderowania notorycznie Viz wywala si臋 dochodz膮 do oko艂o 3,8 giga (zaj臋to艣膰 RAM). Podejrzewam, 偶e jedynym rozwi膮zaniem jest update VIZa do Maxa 2009 Design? Max Design, jako 64 bitowa aplikacja pozwoli wykorzysta膰 8GB ramu....Tylko jutro o 9 musze mie膰 to gotowe:)Zostaje 艣ci膮gni臋cie triala 3ds max 2009 design, hehe
Napisano 1 Luty 200916 l viz nie wyst臋powa艂 w wersji 32 bit. ja zauwa偶y艂em przy 4 gb ramu i przej艣ciu z xp 32 na xp 64 bit spor膮 popraw臋 stabilno艣ci i zarz膮dzania ramem w vizie. moim zdaniem korzysta on z ramu w pe艂ni mimo 偶e jest na 32 bitach
Napisano 1 Luty 200916 l Autor VIZ 2008 jest 32 bitowy, przynajmniej ten, ktory jet u nas w firmie.Nie ma opcji instalacji 64-bit.
Napisano 1 Luty 200916 l nie by艂o i nie b臋dzie viza 64 bit. ju偶 go nie sprzedaj膮 a te co by艂y nie mia艂y opcji 64 bit
Napisano 2 Luty 200916 l Autor Dzisiaj 艣ci膮gna艂em triala 3d maxa design 2009. No i .... renderuje jak burza, ale zn贸w wywala si臋 podczas operacji w vieportach (np przesuwanie modelu).W艂膮czy艂em bitmap pagera, sterowniki mam ustawione na direct 3d ( karta ATI Fire GL V7600).Mo偶e to kwestia ustawien direct 3d?? My艣la艂em jeszcze, 偶e jest to kwestia tego 偶e plik maxowski i textury sa na serwerze firmowym. Zrobi艂em archiva i wrzuci艂em na loklany dysk stacji graficznej, po 2 minutach to samo, wywali艂 sie podczas pr贸by zmiany trybu wyswietlania z wire na smooth&highlights. W gruncie rzeczy nie wiem co z tym fantem zrobic.....
Napisano 2 Luty 200916 l to nie wina ramu. max cz臋sto tak ma 偶e scena si臋 psuje i przy trybie wy艣wietlania tekstur w vieporcie si臋 sypie. wyj艣ciem jest w艂膮czenie tylko wy艣wietlania kolor贸w obiekt贸w bez podgl膮du tekstur (w menu z prawej strony w zak艂adce display/display color), ewentualnie znalezienie obietku/tekstury na kt贸rym si臋 sypie i jego wymiana na nowy 聽 p.s. jestem prawie pewien 偶e to krzaczy obiekt a nie ca艂y materia艂. po wywaleniu tego obiektu powinno by膰 ok. Edytowane 2 Luty 200916 l przez siwy
Napisano 2 Luty 200916 l Autor zacz膮艂 si臋 wysypywa膰 nawet na wireframe....Zainstalowa艂em nowe sterowniki od grafy.Chyba przenios臋 w膮tek na hardware, mo偶e to kwestia karty graficznej albo albo b艂膮d ramu. Jeszcze jedno.Je艣li w scenie rzeczywi艣cie wkrad艂 si臋 b艂膮d, jest jaka艣 szansa, 偶eby namierzyc co i jak go powoduje?(wy艂膮czenie textur nic nie daje, nadal plik si臋 wysypuje).
Napisano 3 Luty 200916 l Witam, 聽 A pr贸bowa艂e艣 zmieni膰 z direct 3D na OpenG. Ja kiedy艣 te偶 tak mia艂em 偶e program wysiada艂 po przej艣ciu z wireframe na smooth&highlights i to pomog艂o w tej scenie. Mo偶e u Ciebie to co艣 da.
Napisano 3 Luty 200916 l popieram wersj臋 Siwego. te偶 mia艂em tak膮 scen臋 gdzie jeden mesh co kilka minut wywala艂 VIZa do pulpitu. obiekt by艂 importowany ze zkeczapa i pewnie co艣 nie tak z wierzcho艂kami posz艂o. 聽 mo偶esz spr贸bowa膰 utworzy膰 nowy plik i zmergowa膰 ten istniejacy do nowego. 聽 pozostaje te偶 opcja wyszukania tego mesha . wy艂膮cz po艂ow臋 obiekt贸w i po艣migaj viewportami, jak si臋 nie wywali to b艂膮d jest w tej drugiej po艂贸wce. potem tamte podziel na po艂ow臋 i tak w oko艂o 12 krokach mo偶na wykry膰 kt贸ry mesh zawini艂 聽 sprawd藕 jeszcze jakim艣 programikiem temperatur臋 dysku twardego, m贸j grza艂 si臋 do 45 stopni i prawdopodobnie to te偶 nie pomaga艂o w stabilno艣ci pracy. teraz po艂o偶y艂em stary wiatraczek od zasilacza na HDD i temperatura 35-37 stopni
Napisano 4 Luty 200916 l Autor A jednak wysz艂o co innego! 聽 Znalalaz艂em na Autodesku informacje na temat destrukcyjnego wp艂ywu View Cuba na dzia艂anie nowej wersji programu.Wystarczy go wy艂膮czy膰 i wszytsko zaczyna smiga膰.Potwierdzone i sprawdzone dzisiaj przeze mnie. A oto spos贸b (cytat z forum autodeski:) 聽 聽 try this: 1. Close Autodesk 3ds Max 2009. 2. In the Autodesk 3ds Max 2009 root folder (Default path C:\Program Files\Autodesk\3ds Max 2009) open the \stdplugs folder in Windows庐 Explorer. 3. Locate the file called AutoCamMax.gup. 4. Right-click the file and select Rename. 5. Rename the file to AutoCamMax.gup.bak. 6. Restart Autodesk 3ds Max 2009. it鈥檒l disable the viewcube. Let me know if that solves the problem. Crashes will happen less frequently at least. 聽 聽 聽 Generalnie w膮tek teraz powinien zosta膰 przeniesiony do dzia艂u 3ds Max, pozdrawiam 聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto