Napisano 2 Luty 200916 l czy ktoz z was ma może tę ksiązke? jeśli tak to jakie opinie? może warto było by polskie tłumaczenie zrobić? http://www.treddi.com/forum/index.php?autocom=mypages&page=vray_the_guide
Napisano 2 Luty 200916 l książka ;) Przetlumaczenie tego zajęło by z rok bynajmniej :) A co do kupna to ja chetnie jakos niedlugo bede ja zamawial. Na Ev pojawil sie maly review o tej pozycji. http://evermotion.org/?unfold_exclusive=318&unfold=exclusive
Napisano 2 Luty 200916 l Do tłumaczenia ksiązki nie wystarczy tylko znajomość angielkiego. Potrzebna jeszcze znajomość języka polskiego i mnóstwo czasu. Tłumaczenie książek nie jest może bardzo dochodowym zajęciem, ale z pewnością na tyle trudnym i pracochłonnym, że wydawnictwa płacą za to. Trochę. Jeszcze kwestia prawna pozostaje...
Napisano 2 Luty 200916 l Ta ksiazeczka juz byla przetlumaczona. To jej efekt. Orginal jest po wlosku o ile sie nie myle. Bardziej sie oplaca nauczyc angielskiego, przynajmiej jest dobra motywacja :)
Napisano 2 Luty 200916 l Autor Ok, kwestia tłumaczenia jest drugorzędna, mysle, że językowo sobie poradze. Pytanie jest czy książka jest na tyle dobra, żeby wydać na nią 600 zł?
Napisano 2 Luty 200916 l Ciezko jeszcze powiedziec, szefo cos wspominal ze chce kupic, wiec moze bede mial okazje zrecenzjonowac. Ale popatrz na to tak, w tej ksiazce jest masa rzeczy wytlumaczonych wraz z przykladami itp. Zaoszczedza mase czasu na testy itp. Jak dla mnie warta swego. Gdyby nie to ze coraz bardziej podoba mi sie mental ray w 2009 to bym pewnie kupowal :D
Napisano 2 Luty 200916 l Autor http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=53703 widze że temat juz był więc, sorry za bałagan pzdr
Napisano 2 Luty 200916 l Był już kiedyś pomysł tłumaczenia podajrze Helpa z V-Raya (chyba)...i o ile pamiętam to projekt upadł.
Napisano 2 Luty 200916 l Gdyby nie to ze coraz bardziej podoba mi sie mental ray w 2009 to bym pewnie kupowal :D Ciekawe? Co ci się w mentalu podoba a co ci się w vray nie skoro takie przemyślenia masz? pozdro
Napisano 3 Luty 200916 l to ze mental, stal sie tak prosty, ze to sie w bance nie miesci, niestety jest jeszcze ciut wolniejszy, ale mysle ze jak sie go dobrze ogarnia, to rendery powinny byc lepszej jakosci... ale to tylko takie moje przemyslenia
Napisano 3 Luty 200916 l To co klicek napisal. Nagle metnal to ustawienie paru presetow jak sie nie chce bawic + masa mozliwosci grzebania w nim jesli tylko ma sie ochote. Podoba mi sie swiatlo, zwlaszcza skyportale duzo zmieniaja. Trudno mi mowic o porownaniu szybkosci. W pracy na vrayu robie na 8 procowej maszynie, w domu testy na mentalu robie na lapku. Wiec wlecze sie chocby nie wiem co :) A, co najwazniejsze to podoba mi sie ze mental wyskakuje z okienkiem i informuje o wszystkim co robi. Nie ma to jak nagle w srodku renderu duzej animacji vray zaczyna sie wlec i nikt nie wie co sie dzieje. To tak w ramach porannego offtopa :)
Napisano 3 Luty 200916 l Nam firma zafundowała i tylko pozostało czekać aż dojdzie. Starego viza szybko nie zmienią żeby się cieszyć nowym mentalem więc we Vray'u i tak będę siedział. Co do opłacalności to myślę że warto inwestować w coś co na pewno się przyda w przyszłości a z artykułów, które ukazały się na forum Treddi widać, że książka będzie bardzo bardzo pomocna.
Napisano 11 Luty 200916 l Wlasnie doszla do naszego studia ta ksiega. Jest gigantyczna, naprawde pozadnie wydana i ma mase teorii popatej przykladami, screenami, wykresami itp. Pisze na zywca, wiec pewnie minie ladnych pare tygodni zanim sie doczekam w kolejce na ksiazke i zanim ja przeczytam, ale na pierwszy rzut oka naprawde niezly zakup. Mysle nad wysuplaniem tych 120 funtow na nia dla siebie :)