Napisano 24 Luty 200916 l Witam wszystkich i przepraszam jeśli niepotrzebnie zaśmiecam ale nawet nie wiem co dokładnie wpisać w wyszukiwarce. Wspomnę tylko że jest to mój pierwszy post, a za Zbrusha postanowiłem się zabrać właściwie od kilku dni (wcześniej próbowałem sił w Blenderze). I tak soft bardzo mi przypadł do gustu, ale z doświadczenia wiem że szukanie rozwiązań metodą prób i błędów może okazać się zabójcze dla projektu. DO RZECZY: Pracuje nad rzeźbą głowy, i ostatnio postanowiłem przerobić mimikę na uśmiech - i tu (nie wiem czy słusznie) ale uznałem że lepiej będzie jeśli oddzielnie wysculptuje zęby i wargi. Natomiast że udało mi się utworzyć w miarę rzeczywisty (oczywiście dla mnie) zarys twarzy dlatego postanowiłem nie ruszać niczego z wyjątkiem warg. I tu (ponieważ siatka na wargach nie była połączona) za pomoczą narzędzia move po prostu je rozsunąłem. Że siatka była już dość gęsta to otrzymałem to co widać na obrazku chodzi mi o górną warge. Mam problem z wygładzeniem vertexów przy krawędzi. Smooth jakoś sobie nie radzi, flatten bardziej ale chciałbym uzsyskać zdanie kogoś kto się naprawdę zna na tych rzeczach - stąd moje pytanie do Was. Jak się najprościej z tym uporać? Korzystając z okazji istnieje możliwość usunięcia pojedyńczego obiektu (oprócz ctrl + N) thx z góry :)
Napisano 25 Luty 200916 l Takie akcje to na niskich poziomach podziału siatki się robi. Czasami trzeba coś zamaskować żeby tego nie przesunąć i zazwyczaj to sie move brushem przesuwa. Czasami trzeba nawet move brushem przesuwać vertex po vertexie żeby wszystko grało. Co do ctrl+n to jest skrót do czyszczenia canvasa z nieaktywnych tooli, jak chcesz coś usunąć to w menu tool>subtools jest chyba delete a jak część siatki to w menu tool>geometry też jest delete przy czym tu trzeba ukryć(hide) część siatki którą chcesz pozostawić o ile dobrze pamiętam.
Napisano 27 Luty 200916 l Jako że temat jest o pierwszych problemach, to dorzuce swoje. Otóż kiedyśtam instalowałem se na lapie ZB 3.0 i działał normalnie. Potem go deinstalowałem bo brakowało miejsca na obsługe ps'a. To było jakieś 3 miechy temu. Kilka dni temu znowu go instalnąłem. Gdy chce go włączyć to pojawia sie okno staartowe i intializing... i nagle zonk. Wyskakuje okno ze zlepkeim słów między innymi "false response code" , "access denied" i "shuting down". I po tym wyskakuje mi explorer (oczywiście odłączony net) a z brush sie wyłącza. Ktoś może pomóc?
Napisano 28 Luty 200916 l no orygnał ale już niestety zajejestrowany u kolegi x/ NIe wiem może mam coś z kompem... Dużo toto kosztuje?
Napisano 28 Luty 200916 l http://www.pixologic.com/ i nie wracajmy więcej do programów "zarejestrowanych u kolegi". ok?
Napisano 28 Luty 200916 l a ja mam zarejestrowany CS4 Masters Collection na moją sąsiadkę i nie mam takich problemów. w ogóle to jakieś dziwne te errory jak z jakiegoś filmu z lat 90 :P pokaż skrina Edytowane 28 Luty 200916 l przez kamil.ochel
Napisano 1 Marzec 200916 l No przecież wywaliłem po co mam trzymać niedziałający program :P . Z resztą nieważne tam. Wracam do photoshopa, poco wydziwiać z różnymi programami.