Jump to content
Ins@D

Piersze problemy....

Recommended Posts

Witam wszystkich i przepraszam jeśli niepotrzebnie zaśmiecam ale nawet nie wiem co dokładnie wpisać w wyszukiwarce.

 

Wspomnę tylko że jest to mój pierwszy post, a za Zbrusha postanowiłem się zabrać właściwie od kilku dni (wcześniej próbowałem sił w Blenderze).

 

I tak soft bardzo mi przypadł do gustu, ale z doświadczenia wiem że szukanie rozwiązań metodą prób i błędów może okazać się zabójcze dla projektu.

 

DO RZECZY: Pracuje nad rzeźbą głowy, i ostatnio postanowiłem przerobić mimikę na uśmiech - i tu (nie wiem czy słusznie) ale uznałem że lepiej będzie jeśli oddzielnie wysculptuje zęby i wargi. Natomiast że udało mi się utworzyć w miarę rzeczywisty (oczywiście dla mnie) zarys twarzy dlatego postanowiłem nie ruszać niczego z wyjątkiem warg. I tu (ponieważ siatka na wargach nie była połączona) za pomoczą narzędzia move po prostu je rozsunąłem. Że siatka była już dość gęsta to otrzymałem to co widać na obrazku

usta.jpg

 

chodzi mi o górną warge. Mam problem z wygładzeniem vertexów przy krawędzi. Smooth jakoś sobie nie radzi, flatten bardziej ale chciałbym uzsyskać zdanie kogoś kto się naprawdę zna na tych rzeczach - stąd moje pytanie do Was. Jak się najprościej z tym uporać?

 

Korzystając z okazji istnieje możliwość usunięcia pojedyńczego obiektu (oprócz ctrl + N)

 

thx z góry :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie akcje to na niskich poziomach podziału siatki się robi. Czasami trzeba coś zamaskować żeby tego nie przesunąć i zazwyczaj to sie move brushem przesuwa. Czasami trzeba nawet move brushem przesuwać vertex po vertexie żeby wszystko grało.

 

Co do ctrl+n to jest skrót do czyszczenia canvasa z nieaktywnych tooli, jak chcesz coś usunąć to w menu tool>subtools jest chyba delete a jak część siatki to w menu tool>geometry też jest delete przy czym tu trzeba ukryć(hide) część siatki którą chcesz pozostawić o ile dobrze pamiętam.

  • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako że temat jest o pierwszych problemach, to dorzuce swoje. Otóż kiedyśtam instalowałem se na lapie ZB 3.0 i działał normalnie. Potem go deinstalowałem bo brakowało miejsca na obsługe ps'a. To było jakieś 3 miechy temu. Kilka dni temu znowu go instalnąłem.

Gdy chce go włączyć to pojawia sie okno staartowe i intializing... i nagle zonk. Wyskakuje okno ze zlepkeim słów między innymi "false response code" , "access denied" i "shuting down". I po tym wyskakuje mi explorer (oczywiście odłączony net) a z brush sie wyłącza. Ktoś może pomóc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja mam zarejestrowany CS4 Masters Collection na moją sąsiadkę i nie mam takich problemów. w ogóle to jakieś dziwne te errory jak z jakiegoś filmu z lat 90 :P pokaż skrina

Edited by kamil.ochel

Share this post


Link to post
Share on other sites

No przecież wywaliłem po co mam trzymać niedziałający program :P . Z resztą nieważne tam. Wracam do photoshopa, poco wydziwiać z różnymi programami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy