Tomala Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 Siemanczo! Mam taki dziwny problem że nagle przestało mi działać fg ale tylko na jeden obiekt. Nawet ja sie ten obiekt zmerguje do innej sceny to przy renderingu fg wcale na niego nie działa. Dodam że wcześniej na tym obiekcie z dokładnie takim samym materiałem fg działało. Czy istnieje jakaś opcja wykluczając obiekt z fg? Any ideas? Załączam obrazek, ten problematyczny obiekt to morda której trzy kopie umieściłem z tyłu, na pierwszym planie dałem dla podglądu czajniczek.
SWRSC Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 prawym na obiekt i masz "object properties" > Mental ray i tam masz opcje FG. Powinno byc ustawione na "Return Object Color" Sprawdz jeszcze w materiale, w niektorych sa opcje Typu FG/GI multiplier i wartość 0.0-1.0
streaker Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 Albo coś w materiale - w mia_material (gdzieniegdzie zwanym architectural albo arch & design) jest coś takiego jak radiance - odpowiada dokładnie temu o czym piszesz - taki mnożnik wpływu gi (w tym fg) na obiekt z tym materiałem
Tomala Napisano 3 Marzec 2009 Autor Napisano 3 Marzec 2009 Dzięki za szybką odpowiedź i sorry że ja tak późno odpowiadam :) Dzisiaj miałem trochę czasu więc kombinowałem i nic, plajta ale wróciłem do wcześniej zapisanego pliku gdzie wszystko jest niby takie same i tam fg działa normalnie. Teraz będę się zastanawiał o co kaman. Możliwe że przyczyną jest hair&fur bo to właśnie po dodaniu włosów robiłem sobie najpierw testy w mentalu bez fg i się w miarę szybko renderowało a po włączeniu fg(draft) czekałem godzinę zanim się cokolwiek zaczęło robić a jak się już zaczęło to poszło normalnie tyle że efekt był jak bez fg. No i tak już zostało nawet jak wyłączyłem włosy. Pozdro. Edit: i znowu nie mogę dać żadnego repka bo wiadomo co - you must spread some... bla bla bla.
Rekomendowane odpowiedzi