Skocz do zawartości

problem z hdri w environment

KLIK

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu próbuje zrobić jakiś sensowny render i zacząłem bawić sie oświetlaniem za pomocą hdri. Przejrzałem kilka tutoriali, postów i samo światło jest nawet ok ale problem jest z wyświetlaniem nieba w tle. Mapka .hdr wyglada ok, ustawiam ja jako spherical map. W wievporcie i na renderze mapka jest ponaciągana, często( zalezy od mapki) chmury są złożone z kwadratów. Mapki pobrane z evermotion http://www.evermotion.org/index.php?unfold_exclusive=84&unfold=exclusive mam też jedną dosh design i zawsze to samo. Czy jest jakiś sposób na przeskalowanie wyswietlanej mapki? może jakoś ją zmapować?

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Skali nie zmienisz bo hdr to prawie jak bitmapa. Poprostu przydaje się duża rozdzielczość. Tym bardziej jak chcesz ją dać jako odbicia i tło. Zrób tak jak pisze Hynol lub przerób na zwykłą bitmapę i taką wczytaj do Environment. Wtedy możesz się bawić jej skalą jeżeli jest ponaciągana.

• Confused 1

Zrób tak jak pisze Hynol lub przerób na zwykłą bitmapę i taką wczytaj do Environment. Wtedy możesz się bawić jej skalą jeżeli jest ponaciągana.

Hynol tak nie pisze :)

Do stilli tlo dodwaj w photoshopie. renderuj sobie obrazek z jakim tam chcesz enviroment zeby ci ladnie swiecilo/odbijalo. Wyrenderuj obrazek z alpha, a potem domontuj jakies ladne tlo w fotoszopie czy innym gimpie. Szybciej, latwiej, nie trzeba przerenderowyac za kazdym razem jak stwierdzisz ze niebo jest troche przesuniete czy rozciagniete, albo chmurki ci sie nie podobaja.