Napisano 3 Marzec 200916 l Witam, od nie dawna coś próbuję osiągnąć w 3d z dość mizernym efektem. Mam dwieście zaczętych prac i żadnej nie mogę/chcę dokończyć. Dlatego, że ja już, od razu chciałbym jakieś świetne rendery robić, ale również dlatego, a raczej głównie dlatego, że mam strasznego rzęcha. Mój komputer jest strasznie kiepski i praca w 3d wymaga częstego przeczekiwania 'zwieszek'. Od miesiąca przeglądam to forum i z zachwytem i zazdrością oglądam prace pojawiające się tutaj. W końcu postanowiłem wrzucić coś mojego :) To moje pierwsze dwie prace w 3dsmax. Pierwsza mi zajęła 9 godzin... Druga krócej bo oparta na szkielecie pierwszej :] Dałem do WIP bo szczerze mówiąc pomimo, że teoretycznie praca mogłaby być skończona wolałbym dodać jakiś bardziej fotorealistyczny render z czym mam niemały problem. skomentujcie proszę jak to wygląda jak na pierwszy raz itd. no i również proszę o jakieś wskazówki rzecz jasna :) pozdrawiam Edytowane 29 Marzec 200915 l przez kamil-kk
Napisano 3 Marzec 200916 l Trochę ładny model. Ale proszę o gładkie kształty i lepsze oparcie sie na referkach ;) powiedz też jaki masz sprzęcik dokładniej :D
Napisano 3 Marzec 200916 l A ja poproszę o przeczytanie regulaminu i niezwłoczne dopasowanie tytułu wątku do wymagań regulaminowych
Napisano 3 Marzec 200916 l Autor Dunablaster ----> skoro trochę ładny to dziękuję ;p i poprawię :) sprzęcik: 2,40 gigahertz Intel Pentium 4 8 kilobyte primary memory cache 512 kilobyte secondary memory cache NVIDIA GeForce FX 5200 mam go od... no dość dawna. nie wiem czy nie więcej niż 7 lat :] piksar----> dopasować bym dopasował, ale niestety nie za bardzo widzę/wiem jak zmienić teraz nazwę. EDIT: dziękuje bardzo za zmianę nazwy :) Edytowane 3 Marzec 200916 l przez kamil-kk
Napisano 4 Marzec 200916 l ja zaczynałem na P4 3GHz, kiedyś na Celeronie 1,7 GHz robiłem 3D. Co mnie te cache. Proszę podać ile masz Ram'u i jaki program do modelowania jest przrz Ciebie uzywany? :)
Napisano 4 Marzec 200916 l nie wychodzi ci bo bys chcial wszystko odrazu ,a tak dobrze to nie ma, musisz sie nauczyc cierpliwosci,nie odrazu rzym zbudowali,pozdr
Napisano 4 Marzec 200916 l Autor Dunablaster ---> 128 Ram'u :| modeluję w 3dsmaxie 2009 :] Eden-3d----> no niestety mam tego świadomość :)
Napisano 13 Marzec 200915 l dołóż jeszcze 128 lub do 512, zmien na średniej quality kartę - tanio podrobisz kompa do maxa 2009 ;P albo choć 1 giga RAMu.
Napisano 26 Marzec 200915 l Autor update :) trochę czasu minęło jak na takie małe poprawki, ale nie miałem do dyspozycji użytkowej mojego komputera. w każdym razie... oto wynik upgradowania. w sumie taka mała poprawka, a od razu lepiej wygląda(tak mi się przynajmniej wydaje)
Napisano 27 Marzec 200915 l Może byś jakiś stojak dodał? Mapkę HDRI (jakaś podstawowa z maxa), zrób jeszcze laser :] Jak robisz mentalem (w co wątpie) to do laseru możesz użyć cylindra z zakończonymi ładnie końcami materiału Output :]
Napisano 27 Marzec 200915 l albo spokojnie laserek możesz zrobić z tego tutoriala ;] http://www.max3d.pl/tut.php?id=249 powodzenia
Napisano 27 Marzec 200915 l widze ze połączyłeś motywy ze star wars i zeldy, przynajmniej tak mi sie zdaje przez to logo na tym laserze, zamiast męczyć się z materiałami dodaj, czysty render bez, latwiej bedzie znalezc jakies bledy, ktore od razu bedziesz mogl poprawic, a tak malo czytelny jest ten laser, zmniejszylbym te przyciski i logo zrobil mniejsze, dodaj moze jakies szczegoly do tego modelu
Napisano 28 Marzec 200915 l Autor mały up. wykorzystałem ten tutorial, no ale wiadomo że nie o taki niestety laser chodzi i szczerze mówiąc z efektu nie jestem zadowolony(ale tutek i tak przydał się). daje thumbsa bo strasznie duża rozdziałka. w sumie nie pamiętam po co taką ustawiłem i zapomniałem przed renderem zmienić na mniejszą. :]
Napisano 1 Kwiecień 200915 l ostrze miecza powinno być w środku białe, tylko poświata kolorowa. poza tym materiały paskudne :/ wszystko wygląda na taki tandetny chiński plastik. jeśli używasz v-raya może poszukaj sobie bibliotek gotowych materiałów a na pewno ci sie przydadzą