Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam taki dwa problemy: wymodelowałem dom i nałożyłem na niego texturę cegieł z bumpem. Jak renderuję to bump jest widoczny tylko na przedniej ścianie domu gdzie pada najwicej światła z boku ściana jest płaska. Jak sobie z tym poradzić? Dodam, że na displacment mam za słabego kompa.

2 problem: W jakiej rozdzielczości stosować teksturę? Ja zastosowałem tex:cegieł powyżej 2000 px i na renderze 2048:1536 słabo wygląda jest rozmyta. Jaka jest na to recepta? Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

w dodatku pamietaj ze bump dziala tylko jako efekt swiatlo/cien podczas renderu. Wiec tam gdzie nie ma wyraznego swiatla efekt bedzie o wiele mniej widoczny.

Napisano

Ja bym na tej ścianie pogłebił wypukłosc faktury AO nałożonym na teksturę, jakby okazało się to konieczne....

Napisano
  • Autor
w dodatku pamietaj ze bump dziala tylko jako efekt swiatlo/cien podczas renderu. Wiec tam gdzie nie ma wyraznego swiatla efekt bedzie o wiele mniej widoczny.

no właśnie i jak z tym sobie poradzić? Doświetlić boczne ściany budynku (mniej oświetlone) jakimś światłem? Oglądam wizki w galerii i jakoś nie widzę takich problemów. Dodam że próbuję coś stworzyć w maxie 2008.

Napisano

mozesz doswietlac, mozesz zrobic to co shogun proponuje. A co masz za sprzet ze z displace nie wydala ?

Napisano
  • Autor
mozesz doswietlac, mozesz zrobic to co shogun proponuje. A co masz za sprzet ze z displace nie wydala ?

A jak to zrobić (AO) dla tekstury cegły (vray), bo dla jednolitych powierzchni wiem jak (potem zmontować w photoshopie)? Sprzęt 2,4 GH i 2 GB RAMu, ale scena rozbudowana, kilka domków ceglanych o dużej kubaturze :) Mirach, Twój Trinity Watch rewelacja. Właśnie o to pytam, żeby uzyskać taki efekt jak ty uzyskałeś na bruku czy dachówkach. Swoją droga, jest może gdzieś w sieci making of jak takie cudeńko zrobić?

Edytowane przez _Orion_

Napisano

AO dla tekstury możesz zrobić wkładając bump w diffuse na osobnym renderze i selfilumination na maxa

Napisano

Trinity watch bylo robione o ile dobrze pamietam na Core Duo z 4 GB ramu, i trzeba przyznac ze ledwo zipalo to pod koniec. Displacement jest na dachowkach i trawie. Bruk to recznie malowana textura w szopie, miala jeszcze chyba reflection map, zeby to bardziej wypukle wygladalo. U ciebie moze byc problem z RAMem rzeczywiscie. Mozesz tez renderowac cala scene bez displace, a pozniej regiony z miejscami gdzie displace jest potrzebny i skladac w szopie.

Making of Trinity Watch skladal by sie mniej wiecej tak:

- Przychodzisz do nowej firmy i dostajesz maly projekt na probe.

- Projekt sie podoba szefowi i wrzuca cie na gleboka wode w animacje osiedla

- Siedzisz miesiac, meczysz sie jak glupi, robisz nadgodziny i mase poprawek.

- Projekt skonczony :)

Serio, cudow nie ma. Wszystko polega na rozplanowaniu pracy i ustaleniu takiego workflow zeby nie robic tej samej rzeczy 5 razy. Ja sie sam na trynity watch uczylem, i najwieksza nauke jaka wynioslem to systematycznosc i robienie 1 rzeczy na raz (przy czym obu rzeczy nie cierpie :D )

Napisano
  • Autor

jak renderować regiony? Najpierw całość w niskiej rozdzielczości a potem zmienić na wyższą i zaznaczyć region??? Jestem początkujący.

ps

Mam jeszcze pytanie co do wielkości tekstury cegieł. Wymodelowałem dom w skali 1:1, jaką rozdzielczość (wielkośc) powinna mieć tekstura nakładanych cegieł, żeby ładnie wyglądało na monitorze o roz (ekran):1024x768 lub większym?

Edytowane przez _Orion_