Napisano 12 Marzec 200915 l Hej Chcaiłbym się pobawić stereografią w majce i zastanawiam się jakie do tego kupić okulary czy anaglifowe czy polaryzacyjne, czy maya w ogóle może stworzyć obraz pod te drugie? :) Kiedyś czytałem, że Pixar chyba przechodzi na polaryzacyjne, czy takie są lepsze? czy anaglifowe umrą śmeircią naturalną? Zastanawiałem się jakie okulatki bedą najlepsze, myślałem o czymś takim tylko pytanie gdzie takie kupić :P kiedyś były takie na aukcjach allegro za jakieś 50zł ale teraz to znajuję tylko takie szity których wolałbym nie kupować :D Ktoś ma doświadczenie w generowaniu takich obrazów? Jak wrażenia? :) Jakieś rady? etc.
Napisano 12 Marzec 200915 l Autor chodziło mi trochę bardziej o krajowe źródła :) znalazłem już zakończoną aukcję na allegro ale cana była troszkę większa tj prawie 120zł z przesyłką :/ klik więc zostają te zwykłe padaki :/ tylko się zastanawiam w których najmniej wygląda się jak debli :F może te :/
Napisano 12 Marzec 200915 l czy anaglifowe czy polaryzacyjne, czy maya w ogóle może stworzyć obraz pod te drugie? :) rendering pod nie się szczególnie nie różni, kwestia czy będziesz miał na czym wyświetlić obraz pod te drugie :p polecam 3d przez zezowanie, z angielska cross eye 3d
Napisano 12 Marzec 200915 l Master Kiełbaster nie wszyscy tak potrafią ;P mi się mimowolnie oczy zjeżdzają :D
Napisano 12 Marzec 200915 l Autor zeet dzięki za linka, ceny już bardziej znośne ale modele już nie takie ładne :) + Master Kiełbaster a próbowałem tego na prackach Omena i działało :) ale na dłuższą metę to nie da rady bo mi jeszcze tak zostanie :D I nie każdy jest w stanie to zrobić a tak to zakładasz bryle i jedziesz :)
Napisano 13 Marzec 200915 l Hej. Do polaryzacyjnych chyba trzeba 2 projektorow, ale mozesz sobie tworzyc obrazy pod anaglifowe. Wada jest to ze po 15 min oczy bola, a samo przesuniecie obrazu nie wystarczy bo obrazy beda "migac" i kolorki beda zrypane.. Ale trafilem kiedys na strone maniaka, ktory opracowal wzory na to zeby obraz byl miod malina (modyfikacje kolorow) pod te okularki czerwono-niebieskie :)) (efekt super- jak na polaryzacyjnych) oto link z tutkiem http://www.3dtv.at/Knowhow/AnaglyphComparison_en.aspx btw.. te obrazy zrobione przez tego goscia to najlepsze anaglifowe obrazy jakie widzialem w necie :P ( zauwaz ze niebo niebieskie nie moze byc niebieskie :P ) a i kup niebiesko - czerwone bo najwiecej obrazow pod te jest :)
Napisano 13 Marzec 200915 l aa i kup sobie jakies najtansze na poczatek np takie http://www.allegro.pl/item579432250_okulary_3d_anaglify_japonskie_przezroczyste.html :) obczaisz w ogole czy chcesz sie w to bawic :P
Napisano 13 Marzec 200915 l serwus :) a przechodzil przez to ktos od strony ustawiania w maxie ? widzialem troche materialow o tym i to nie jest tak banalne jakby sie wydawalo. jakies skomplikowane rownania tam opisywaly przesuniecia targetow itp. Jestem bardzo zainteresowany tematem. Czy ktos ma info na temat obrazu 3D , ktory jest wyswietlany w niektorych kinach ? Ogolnie sa 4 rodzaje /technologie. Technologia z dwoma projektorami tez sie tam pojawia, ale chybo to nie ona jest obecna w naszych kinach. Na ten rok kalendarzowy jest zapowiedzianie upowszechnienie się tanich , domowych rozwiazn 3D do monitorow. Bardzo jestem zainteresowany tematem. Odnosnie tych okularow polaryzacyjnych - czy to sa takie okulary przez ktore sie oglada w kinach ? pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 13 Marzec 200915 l Autor dzieki mpta za odpowiedź, tak chyba będzie najlepiej, nie wydawać większej kasy bo może po 20 min mi się odwidzi :) Maya 2009 ma right of the box kamerę do stereoskopowych obrazków nawet te zezowate :) Jeden klik i już masz w realtimie anaglif w viewporcie, ktoś w wątku z newsem o mayi 2009 jakś czas temu mówił, cytuję " jak zobaczylem realtime modelowanie (sam sie tez tym bawilem na party) w stereoskopowych okularach Dolby 3D to mi jaja urwalo :) " Chciałem sprawdzić jak to jest czy urywa czy jednak nie :D