Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem z wyginaniem obiektów, próbowałem już niejednymi rodzajami krzywych i za pomocą armature, ale chcę zrobić to za pomocą krzywej i ona źle oddziałowuje na obiekt tak jak widzicie na obrazku. Próbowałem robić krzywe zgodnie z długością obiektu i powyżej tej długości i tak nadal nic dobrego z tego nie wychodziło a Lattice nie jest takie dobre ale jak nie będzie tak jak ja chcę będe musiał posiłkować się Lattice. Co robię źle że tak się dzieje ? Zaznaczony obiekt jest bez oddziaływania krzywej więc widać jak powinien też wyglądać po dodaniu krzywej tak by możliwe było prawidłowe oddziaływanie obiektu.

krzywa.jpg

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja też jakoś z krzywymi blendera jestem na bakier, ale poradziłem sobie wyexportowaniem vectora z ilustratora. Nastepne importujesz vektor i modyfikujesz. u mnie to zdało egzamin. pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Tylko, że ja nie mam problemu z krzywymi które w blenderze są nawet fajnie opracowane. Tu chodzi o podłączenie tego pod obiekt. Illustratora nie mam i nie zamierzam mieć bo znowu trzeba było się go uczyć a na orginał i tak mnie nie stac więc pozostaje alternatywne darmowe oprogramowanie i zrobienie tego w blenderze.

Napisano
  • Autor
ustawiłeś krzywe wyginane i wyginające na 3d curves ?
Możesz szerzej. Zacząłem grzebać w armature i przez to dotarłem do IK nawet fajnie mi idzie, pozostal tylko problem tego, że nie łapie całego obiektu tylko częśc z niego ale dobrze wygina, czyli jak powiększyc obszar oddziaływania kości na obiekt, ale nadal chcę wiedziec jak to prawidłowo zrobic za pomocą curve.
Napisano
  • Autor

nic z tego nie rozumiem. Czyli mam zrobic krzywą zamienić ja na poly //dać modyfikator,jaki ?//wytocz -czyli??//

Napisano

mandragora, rozumiem, że te fikuśne kształty które masz zrobione to krzywe ?

co do armature, to zmień sobie tryb wyświetlania kości na envelope i jak zaznaczysz "stawy" możesz je skalować (klawisz 's') tak żeby obejmowały ci większy obszar. Dodatkowo zwiększ segments w kościach, żeby uzyskać płynniejsze przejścia, podobne do tego jakbyś modyfikował przy użyciu krzywej

Edytowane przez sanki

Napisano
  • Autor

sanki-już kapuje, mam nadzieję tylko że kiedys rozwiąże ten problem z krzywimi. A te fikuśne ksztalty to poly, model ma być użyty w schodach jako poręcz fakt jeszcze trochę pracy nad innymi pierdolkami.