aklosak Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 hej mam wielką prośbę robię prezentację do artykułu na konferencję (musze skończyć do piątku), w której chciałbym pokazać jak zmienia się rozkład pewnego parametru (oś Z) w zależności od proporcji długości (Y) do szerokości (X) pomieszczenia (chodzi o akustykę sal koncertowych) zrobiłem model w 3dmax8, gdzie każdy punkt w pomieszczeniu zobrazowałem niewielką sferą. wczytałem przez Maxscript listę punktów (x, y, z) a następnie nałożyłem na siebie 8 takich wykresów, różniących się długością i szerokością i wartością parametru (czyli wartością na osi Z). myślałem, że zmieniając kolejno przezroczystość tych wykresów pokażę jak się one kolejno zmieniają - ale to nie wygląda ładnie albo tego nie umię zrobić dobrze :-) czy ktoś mógłby zaproponować jak to można zrobić, aby wyglądało przekonywującą ? pewnie najlepsze byłoby przemieszczanie poszczególnych sfer w kolejne miejsca, ale niestety każdy z wykresów różni się liczbą tych sfer (takie mam dane źródłowe - nie mogę tego zmienić) bryłe w .max wrzuciełem tutaj: http://www.ista.art.pl/aklosak/3dmax/lf80.rar dwa przykładowe nałożone na siebie wykresy wyglądają tak: bardzo liczę na Waszą pomoc andrzej
styczeń Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 może spróbuj zrezygnować z sfer na rzecz plane i użyć jego vertexów jako punktów, powinno być to wtedy czytelniejsze, jeśli uda Ci się ujednolicić dane by każdy wykres miał tyle samo punktów to już tylko morpher i jazda nigdy czegos takiego nie robiłem więc nie wiem jak będzie z ustawianiem vertexów ale myśle że skoro ustawiłeś sfery to i to raczej nie będzie trudne.
aklosak Napisano 18 Marzec 2009 Autor Napisano 18 Marzec 2009 dzięki a wiesz może jak wpisać te vertexy/plane w Max'scripcie ? niestety, nie uda mi sie z identyczną liczbą punktów, choć pewnie było by super :-) andrzej
t0m3k Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 jesli rozna liczba punktow (vertexow) to morphe nie przejdzie choc graficznie napewno wygladalo by to lepiej. osobiscie zostal bym przy przenikaniu szczegolnie, ze czasu malo. wyrenderuj pojedyncze klatki i poskladaj w Premiere, dodaj ladne tlo i bedzie dobrze :)
Rekomendowane odpowiedzi