Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hej

mam wielką prośbę

robię prezentację do artykułu na konferencję (musze skończyć do piątku), w której chciałbym pokazać jak zmienia się rozkład pewnego parametru (oś Z) w zależności od proporcji długości (Y) do szerokości (X) pomieszczenia (chodzi o akustykę sal koncertowych)

zrobiłem model w 3dmax8, gdzie każdy punkt w pomieszczeniu zobrazowałem niewielką sferą. wczytałem przez Maxscript listę punktów (x, y, z) a następnie nałożyłem na siebie 8 takich wykresów, różniących się długością i szerokością i wartością parametru (czyli wartością na osi Z). myślałem, że zmieniając kolejno przezroczystość tych wykresów pokażę jak się one kolejno zmieniają - ale to nie wygląda ładnie albo tego nie umię zrobić dobrze :-)

czy ktoś mógłby zaproponować jak to można zrobić, aby wyglądało przekonywującą ? pewnie najlepsze byłoby przemieszczanie poszczególnych sfer w kolejne miejsca, ale niestety każdy z wykresów różni się liczbą tych sfer (takie mam dane źródłowe - nie mogę tego zmienić)

bryłe w .max wrzuciełem tutaj: http://www.ista.art.pl/aklosak/3dmax/lf80.rar

dwa przykładowe nałożone na siebie wykresy wyglądają tak:

przyklad.jpg

bardzo liczę na Waszą pomoc

andrzej

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

może spróbuj zrezygnować z sfer na rzecz plane i użyć jego vertexów jako punktów, powinno być to wtedy czytelniejsze, jeśli uda Ci się ujednolicić dane by każdy wykres miał tyle samo punktów to już tylko morpher i jazda

nigdy czegos takiego nie robiłem więc nie wiem jak będzie z ustawianiem vertexów ale myśle że skoro ustawiłeś sfery to i to raczej nie będzie trudne.

Napisano
  • Autor

dzięki

a wiesz może jak wpisać te vertexy/plane w Max'scripcie ?

niestety, nie uda mi sie z identyczną liczbą punktów, choć pewnie było by super :-)

andrzej

Napisano

jesli rozna liczba punktow (vertexow) to morphe nie przejdzie choc graficznie napewno wygladalo by to lepiej.

osobiscie zostal bym przy przenikaniu szczegolnie, ze czasu malo.

wyrenderuj pojedyncze klatki i poskladaj w Premiere, dodaj ladne tlo i bedzie dobrze :)