Napisano 15 Marzec 200421 l Sorki ale mam pytanie dotyczace grafiki ale bardzo posrednio :) Dokladnie to chodzi mi o drukowanie - jak wiadomo drukarka ma kolory CMYK monitor RGB - wiekszosc obrazow zapisanych jest w kolorach RGB ale nawet jesli zapisane sa jako CMYK to i tak do drukarki po przerobieniu na RGB przez sterownik i dopiero wyjsciowe dane sa CMYK bynajmniej tak jest w drukarkach HP - moje pytanie jest takie - czy jest mozliwosc by obraz w formacie kolorow CMYK wyslac do drukarki w tym formacie bez przetwarzania go przez oprogramowanie drukarki?? A moze to cosinnego jest powodem przetwarzania formatu kolorow przed wydrukiem?? Jesli zamieszalem za bardzo to sorki ale mam nadzieje ze jest to choc w miare zrozumiale co napisalem:) Pozdrawiam
Napisano 15 Marzec 200421 l mozliwe ze to wina formatu hp HPL, w drukarkach Post Scriptowych nie powinno byc takich przeklaman ale potownujac te same modele hp z ps i bez popatrz na ceny.
Napisano 15 Marzec 200421 l Autor Wiem ze w wielu drozszych drukarkach nie ma tych problemow ale moze jest sposob by i w tanich tego problemu sie pozbyc??
Napisano 15 Marzec 200421 l sam raczej nie zmienisz jezyka komunikacji komputer > drukarka. sprobuj skalibrowac monitor, drukarke ew jeszcze skaner. ale faktem jest ze np drukarki hp lepiej odwzorowuja bitmapy rgb niz cmyk, nawet najwyzsze modele ploterow wielkoformatowych wyposazonych w ripy postscriptowe.
Napisano 15 Marzec 200421 l Wiekszosc drukarek biurkowych nie jest Postscriptowa co oznacza ze nie ma roznicy czy dajesz rgb czy cmyk, bo i tak zamienia oberaz po swojemu ( nie wiem dokladnie jak ) - mozna przetestowac - wydrukowac plik cmyk w jakims podstawowym kolorze np. cyjan - przypuszczalnie wydrukuje sie obraz z conajmniej 2 atramentow a powinien z jednego. Dlatego lepiej i tak drukowac z rgb bo ma szersza skale koloru. Moze to dla tego kolory atramentow nie odpowiadaja barwom farb drukarskich? ale to juz zgadywanka.
Napisano 15 Marzec 200421 l no tak do konca to nie jest. kazda firma ma inny jezyk komunikacji drukarki. na przykladzie hp 1700 i kilku modeli ploterow: kolory procesowe cmyk z wektorow drukuja sie idealnie, przeklamania wystepuja w bitmapach co jest tez uzaleznione od softu z pod jakiego drukujemy i uzytego profilu ale i tak bitmapy rgb lepiej wychodza. no i jeszcze papier ma kolosalne znaczenie. epson robi od lat drukarki najwierniej oddajace kolory, ktore z powodzeniem moga sluzyc za wstepny proof.
Napisano 15 Marzec 200421 l owszem, owszem, chociaz o ile mi wiadomo to ploter trudno zaliczyc do domowych drukarek:) to jednak ma byc PRO sprzet:) a od domowych drukarek wymaga sie zeby ladnie drukowaly fotki z netu i cyfrowki:) a przecietny urzytkownik raczej i tak nie zastanawia sie jak owa fota bedzie wygladac w cmyku, bo nawet nie wie co to ten cmyk jest:) wiec na sprzecie domowym z nizszych polek spokojnie mozna drukowac rgb i efekt bedzie lepszy niz cmyk i raczej nie polecal bym ich do robienia proofow:)
Napisano 15 Marzec 200421 l Autor Dzieki za zainteresowanie :) No to wiem ze nic nie zdzialam w tym temacie madrego a szkoda... Swoja droga ciekawe czemu producenci tak mieszaja... Chyba wiem by czarna grafika zjadala kolorowy tusz... jak zwykle kasa gora :( A tak by wiadomo bylo czemu sie pytalem o to - drukuje duzo kolorowych rzeczy ale z bardzo duzo iloscia czarnego tla i szlag mnie trafia ze mi nie bierze do tego drukarka czarnego tuszu tylko marnuje sie tyle kolorowego...
Napisano 15 Marzec 200421 l w photoshopie robisz selective color > black i zwiekszasz naterzenie skladowych tak by ci nie przebarwily obrazka. drukowanie w `najlepszej jakosci` nawet czarne wektory poglebia kolorem wiec uzywaj normalnej.
Napisano 31 Marzec 200421 l Originally posted by bloomoon Swoja droga ciekawe czemu producenci tak mieszaja... bo to drukarki przeznaczone do użytku domowego / biurowego, trudno oczekiwać zeby fotoamator majacy ochotę wydrukować fotki z przyjęcia u cioci bawił się w separację CMYK :)