Jump to content

Mapowanie łuków

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o pomoc z mapowaniem, juz kiedyś poruszyłem ten problem na forum ale nie uzyskałem odpowiedzi. Dziś znów stanąłem przed tym samym problemem. I tu pytam, czy jest jakaś metoda na wyprostowanie łuku oparcia krzesła tak aby słoje tekstury drewna szły po łuku tak jak zaznaczyłem czerwonymi kreskami na rysunku? Jak to można wyprostować, muszę ręcznie wszystkie punkty tego oparcia przestawiać i prostować ? Prosze o poradę jest to raczej pilne.

Dziś próbowałem zainstalować maxa 2009 ale jakoś bezskutecznie, nie mam pojęcia w jaki sposób to można wygiąć bendem dokładnie taki kształt, to jest poręcz fotela wyextrudowany ze splajna. Z nowej bryły typu box wyciągnąłem wysokość na tyle ile mniej więcej jest długa poręcz z kilkunastoma podziałami i nakładając benda próbowałem wygiąć poręcz ale bez skutecznie. Szczerze mówiąc to bardzo rzadko używam tego modyfikatora.

Edit: Zrobiłem tak, dlugiego boksa zmapowałem unwrapem, wygładziłem siatkę przez turbosmooth, podzieliłem odcinek na którym miał byc łuk i poprestawiałem podziały, koniec i kropka, najprostrza metoda:) Koledzy dzięki za podpowiedzi

Edited by syriusz 27