Napisano 31 Marzec 200916 l Witam! Ostatnio (dwie zeszłe noce) zająłem się zabawą z wizualizacją:) Jest to pierwsza więc proszę o krytykę ale rozsądną ^_^ Od razu mówie, że krzak (foliage) bedzie zastąpiony wymodelowanym jakimś kwiatuchem a drzwi do balkonu (to czwarte dziwnie wystające okno) pójdzie do ziemi i zacznie wyglądać jak drzwi:) I poduchy przrabiam żeby nie wyglądały jak marshmallow's. Ale powiedzcie czy w ogole to sie nadaje czy do śmieci z tym?? Pozdrawiam.
Napisano 1 Kwiecień 200916 l Masz referkę? Tutoriale trenujesz? Masz juz podstawy mentala albo V-Raya? Materiały? Biblioteki modeli roślinnych? Ćwicz zanim przejdziesz do powaznych projektów :) Na dobry początek zmień to czarne tło na jakieś lepsze... Pozdrawiam i życzę powodzenia! :)
Napisano 1 Kwiecień 200916 l hi, jest slabo, bardzo slabo jednak pocztki to sie nie zniechecac a brac do pracy ! Na poczatek proponuje ten o to tutorial (nie jestem pewny czy renderenujesz vrayem) http://www.evermotion.org/tutorials/mich/ Po za tym poszukaj po google referek wnetrz i staraj sie jaknajbardziej je odwzorowac aby kazdy szczegol sie zgadzal. p.s pamietaj o proporcjach.
Napisano 1 Kwiecień 200915 l Autor ok thnx za porady i nie zniszczenie mojego zapału ^_^ JunioR>>z tutka na pewno troche skorzystam:) niedlugo może wrzucę upka pozdrawiam.
Napisano 1 Kwiecień 200915 l Autor czy ktos posiada link do tutoriala o vray'u ale takiego ktory tlumaczylby od czego zalezy ktory parametr i co daje??
Napisano 1 Kwiecień 200915 l ahh no i tak w ogóle narazie nie zatruwaj sobie że tak powiem dupu v-rayem bo to coś dla ludzi którzy dobrze znają scaline i jakotako znają intefejs maxa(niechodzi mi tutaj otworzenie boxa)a jesteś początkujący więc myśle że scaline w zupełnosci wystarczy no brawo, brawo za te bzdury. Prosze podaj mi chodz jeden powod, przez ktory osoba zaczynajaca grafike nie powinna zawracac sobie glowy bardziej zaawansowanymi renderami niz scaline?
Napisano 1 Kwiecień 200915 l ahh no i tak w ogóle narazie nie zatruwaj sobie że tak powiem dupu v-rayem bo to coś dla ludzi którzy dobrze znają scaline i jakotako znają intefejs maxa(niechodzi mi tutaj otworzenie boxa)a jesteś początkujący więc myśle że scaline w zupełnosci wystarczy Ja bym na Twoim miejscu od razu zaczął od v-raya, bo tak zaczynałem i dobrze na tym wyszedłem. To, że scanline to podstawowy render maxa to nie znaczy ze mamy go używać. Takie moje zdanie.
Napisano 1 Kwiecień 200915 l No ale przecież już coś wymodelował :D więc może zabrać się za texturowanie i oświetlenie
Napisano 4 Kwiecień 200915 l Autor Powiem tak: odciąłem się od świata siedząc w vrayu, ale niestety narazie to odłożyłem:/ według mnie jeżeli jeszcze nie mam opanowanych pewnych rzeczy uczenie sie maxa (bo właściwie milion opcji vray render+materiale i oświetlenie) na nowo narazie mi nie leży...siąde do tego jak opanuje i porozkminiam pewne zasady panujące w tym programie. Do rzeczy: nowo wymodelowana sypialnia, nie skończona jeszcze dlatego też WIP:) Wydaje mi się tylko, że proporcje się lekko nie zgadzają, ale to poprawie w nastepnym renderze bo na moim sprzeciku to broda i wąsy z tym renderingiem:) Ale mam nadzieję, że jest lepiej. Pozdrawiam.
Napisano 5 Kwiecień 200915 l Autor Jeszcze jeden update. Wywaliłem te wieśniackie lampki nad łóżkiem, poprawiłem proporcje i dodałem wnękę w ściance.
Napisano 8 Maj 200915 l Autor Witam! Mimo, że nikt tu nie zagląda to napiszę bo może jednak :) Znowu przysiadłem do wizualizacji i podsyłam ostatnie wyniki i próbny render. Generalnie wszsystkie texturki będą poprawione i będę je robił od nowa. No i jeszcze całe łóżko zawartość półek i kwiat oraz żaluzje są 'niepomalowane' :) Wiem (bo przeglądam forum), że na tle innych to generalna kaszana, ale sugestie bardzo mi pomogą:) Jak coś to 3ds+mental. Pozdrawiam.
Napisano 8 Maj 200915 l Autor Czyli leżę w błocie po pachy ^_^ Niech ktoś jeszcze napisze, że modele i plik idzie do kosza ^_^ Edytowane 8 Maj 200915 l przez ptfromscr
Napisano 12 Maj 200915 l Autor Teraz jest tak: Poprawiłem oświetlenie i wziąłem się od nowa za tekstury. Fajnie jakby ktoś się wypowiedział żebym mógł coś poprawić:/
Napisano 12 Maj 200915 l Ogólnie fajnie i możesz sporo wycisnąć. Ale: To światło na sufit trochę mało... hmmm... realistyczne? Za mocne? Color bleeding zaczerwienia trochę zabudowę. Scena jest mało wyraźna - czarna plama na środku też psuje odbiór. Cienie dla światła zza okna wg mnie trochę zbyt miękkie - zatraca się cień żaluzji. Podłoga błyszczy jak u psa, ale są różne podłogi. Przy takim słońcu światło z lampek byłoby widać dużo słabiej i klosze nie byłyby tak zjarane Grzyby i ziarno, ale to rozumiem że przez pośpiech PZDR
Napisano 12 Maj 200915 l Pierwsze: właściwie dobrane materiały i dobre natężenie światła oraz ich RODZAJ. Drugie: V-Ray wymagający jest, ale myslę nie szkodzi poeksperymentować z GI 1 Irradiance map GI 2 Light Cache. Gdzieś znajdziesz podstawy V-Rayowania. Szukaj :) A tak kompozycja kolorystyczna i świateł jest straszna i daje po oczach malo przyjemnie. Pozdro. Powodzenia, walcz do oporu.
Napisano 12 Maj 200915 l Autor render to mental i narazie przy mentalu zostaje :) a co do lampek i tego swiatła to właśnie nie moge wyregulwać go żeby było nie takie przepalone :/ posiedze nad tym jeszcze...aha a o ziarnie to wiem bo dodałem noise na sciane zeby właśnie była taka troche ziarnista ale chyba za dużo ^_^ poprawie, ale szczerze to jak na 1szą pracę jestem narazie w miarę zadowolony :) aha a zabudowę zaczerwienia światło padające z pod pseudo pleksy nad łóżkiem :) thnx za rady :)
Napisano 12 Maj 200915 l Mental tutek w PDF: http://www.luminancestudio.pl/blog_ftp/mr_gi_luminancestudio.pdf
Napisano 12 Maj 200915 l Autor thnx za tuta ale mi cos to GI nie dziala tak jak tu:/ nie mam pomyslu na ten material lampy:/ chyba zostawie to tak jak jest...matka teraz wymyslila ze chce robic remont sypialni wiec pewnie zrobie wizke dla praktyki to mysle ze wtedy siade od poczatku nad tym tutkiem i zrobie to raz a porzadnie od poczatku do konca...jeszcze dzis to wyrenderuje lekko porawie i wrzuce do PSP...pozdro i thnx za rady:)
Napisano 13 Maj 200915 l Autor probowalem cos porobić i nakombinowałem i prześwietla mi to teraz cholernie:/ zostawiam to tak jak jest w przyszłym tyg biore się za inną wizkę i od nowa na clay'u poćwicze ze światlem a potem dopiero textring i rendering:) pozdro