Vega Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 Witam, ostatnio mnie wzięło na zrobienie wizki zimowej :) Chcę zrobić małą wizkę jeden budynek, kilka drzew i płot. Skoro wizka zimowa to bez śniegu się nieda jej zrobić :D Znalazłem w necie fajny tutek na zrobienie śniegu http://www.evermotion.org/?unfold_exclusive=270&unfold=exclusive tylko problem w tym, że po zrobieniu małego śniegu na płocie (tylko płot w scenie z śniegem) mam już 160kpoly. Podczas gdy płot ma ok. 2k. Znacie jakąś inna metodę niż PArray? Link to comment Share on other sites More sharing options...
styczeń Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 może podobnie jak w tutku z zaznaczaniem poly ale zamiast particli displacem to zrobić, ktoś na forum kiedyś pokazywał bardzo fajny displejsowy śnieg może więc i u Ciebie sie sprawdzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vega Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 (edited) Ok poszukam :) Bo ten śnieg ma jakby 2 etapy :) Pierwsza mi liczy ok. 1h, a drugi nie wiem bo po 6h wyłączyłem. // Edit: Znalazłem nawet fajny skrypt do śniegu. Można go pobrać za free z tej strony http://www.nikclark.com/scripts/snow/index.htm Jest tutaj więcej skryptów :) Ich efekt: Mój efekt: Skrypt tworzy nową jakby warstwę nad tym czajnikiem z modyfikatorami: *Editable Mesh *Face extrud *Noise *MeshSmooth Tak patrząc to wychodzi podobnie jak z tym PArray tyle, że szybciej :) Muszę zobaczyć jak wyjdzie z drzewami. // Edit: Przy prostych rzeczach ta metoda się przydaje. W przypadku robienia śniegu na drzewach to niezbyt ładnie wychodzi. Edited April 5, 2009 by Vega Link to comment Share on other sites More sharing options...
styczeń Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 a jakby zrobic totalnie na chama i śnieg najpierw tylko jako texturka a dorobić w postprodukcji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vega Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 Tak też można :) Tylko, że widziałem kilka prac fajnych (scena zimowa) gdzie śnieg był robiony jakąś metodą, ale nie chcieli się podzielić :D Będę musiał coś dam spróbować. Tyle tych modyfikatorów jest, że kilka połączę i może powstanie coś fajnego. Taką metodą nauczę się czegoś nowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skorpion85 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 z tym śniegiem to też się zastanawiałem jak by go zrobić, ale w postprodukcji to chyba będzie dużo bawienia, chciaż dla chcącego nic trudnego :) jak już CI się uda to się podziel :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
JmTm00 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Vega92 -> a próbowałeś tą metodą parray tylko na layerach renderować? ukryj co niepotrzebne i rendernij same drzewka, albo jakieś proxy moze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vega Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 (edited) @JmTm00: Miałem drzewo (ok. 10k poly). Tylko to drzewo było na scenie :) Nie tylko mi on robił tyle czasu bo w tym tutku jest napisane, że jemu też tyle robił. Próbuję zrobić metodą taką: 1. Mam drzewo. 2. Zaznaczam poly z widoku TOP (tak jak on pisał w tym tutku). 3. Kopiuje poly i wklejam jako object (tzw. wklejam). To całe drzewo ukrywam. 4. Dodaje modyfikator Face Extrud i daje amout na 0,2 lub 0,3. 5. Dodaje modyfikator TurboSmooth 6. Wyrównuje te skopiowane poly do drzewa. Nadaje materiały i czekam na efekt :) Oto efekt: http://www.fototube.pl/obrazek,nieg2.jpg.html Trzeba by to jeszcze dopracować. Może uda mi się znaleźć jakiś skrypt który będzie mi wyrzucał kilka losowych poly. Np. pień jest cały pokryty śniegiem :) Tam trzeba by zrobić kilka miejsc bez śniegu. Tak samo gałęzie. Będę musiał jeszcze poszukać :) Wiem, że PolyBoost ma coś takiego, ale on darmowy nie jest. Znalazłem owy skrypt, ale chyba usunąłem za dużo poly :D http://www.fototube.pl/obrazek,nieg3.jpg.html Edited April 5, 2009 by Vega Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts