Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam,

ostatnio mnie wzięło na zrobienie wizki zimowej :) Chcę zrobić małą wizkę jeden budynek, kilka drzew i płot. Skoro wizka zimowa to bez śniegu się nieda jej zrobić :D

Znalazłem w necie fajny tutek na zrobienie śniegu http://www.evermotion.org/?unfold_exclusive=270&unfold=exclusive tylko problem w tym, że po zrobieniu małego śniegu na płocie (tylko płot w scenie z śniegem) mam już 160kpoly. Podczas gdy płot ma ok. 2k. Znacie jakąś inna metodę niż PArray?

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

może podobnie jak w tutku z zaznaczaniem poly ale zamiast particli displacem to zrobić, ktoś na forum kiedyś pokazywał bardzo fajny displejsowy śnieg może więc i u Ciebie sie sprawdzi.

Napisano
  • Autor

Ok poszukam :) Bo ten śnieg ma jakby 2 etapy :) Pierwsza mi liczy ok. 1h, a drugi nie wiem bo po 6h wyłączyłem.

// Edit:

Znalazłem nawet fajny skrypt do śniegu. Można go pobrać za free z tej strony http://www.nikclark.com/scripts/snow/index.htm Jest tutaj więcej skryptów :)

Ich efekt:

snow_teapot.jpg

Mój efekt:

snieg.jpg

Skrypt tworzy nową jakby warstwę nad tym czajnikiem z modyfikatorami:

*Editable Mesh

*Face extrud

*Noise

*MeshSmooth

Tak patrząc to wychodzi podobnie jak z tym PArray tyle, że szybciej :) Muszę zobaczyć jak wyjdzie z drzewami.

// Edit:

Przy prostych rzeczach ta metoda się przydaje. W przypadku robienia śniegu na drzewach to niezbyt ładnie wychodzi.

Edytowane przez Vega

Napisano

a jakby zrobic totalnie na chama i śnieg najpierw tylko jako texturka a dorobić w postprodukcji?

Napisano
  • Autor

Tak też można :) Tylko, że widziałem kilka prac fajnych (scena zimowa) gdzie śnieg był robiony jakąś metodą, ale nie chcieli się podzielić :D Będę musiał coś dam spróbować. Tyle tych modyfikatorów jest, że kilka połączę i może powstanie coś fajnego. Taką metodą nauczę się czegoś nowego.

Napisano

z tym śniegiem to też się zastanawiałem jak by go zrobić, ale w postprodukcji to chyba będzie dużo bawienia, chciaż dla chcącego nic trudnego :) jak już CI się uda to się podziel :D

Napisano

Vega92 -> a próbowałeś tą metodą parray tylko na layerach renderować? ukryj co niepotrzebne i rendernij same drzewka, albo jakieś proxy moze?

Napisano
  • Autor

@JmTm00: Miałem drzewo (ok. 10k poly). Tylko to drzewo było na scenie :) Nie tylko mi on robił tyle czasu bo w tym tutku jest napisane, że jemu też tyle robił. Próbuję zrobić metodą taką:

1. Mam drzewo.

2. Zaznaczam poly z widoku TOP (tak jak on pisał w tym tutku).

3. Kopiuje poly i wklejam jako object (tzw. wklejam). To całe drzewo ukrywam.

4. Dodaje modyfikator Face Extrud i daje amout na 0,2 lub 0,3.

5. Dodaje modyfikator TurboSmooth

6. Wyrównuje te skopiowane poly do drzewa. Nadaje materiały i czekam na efekt :)

Oto efekt:

http://www.fototube.pl/obrazek,nieg2.jpg.html

Trzeba by to jeszcze dopracować. Może uda mi się znaleźć jakiś skrypt który będzie mi wyrzucał kilka losowych poly. Np. pień jest cały pokryty śniegiem :) Tam trzeba by zrobić kilka miejsc bez śniegu. Tak samo gałęzie. Będę musiał jeszcze poszukać :)

Wiem, że PolyBoost ma coś takiego, ale on darmowy nie jest.

Znalazłem owy skrypt, ale chyba usunąłem za dużo poly :D

http://www.fototube.pl/obrazek,nieg3.jpg.html

Edytowane przez Vega

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.