Masło Napisano 8 Kwiecień 2009 Napisano 8 Kwiecień 2009 Otóż mam problem. Mam do zrobienia model wtyki USB. Chciałem zrobić na niej taki wklęsły znak USB. Mam gotowego blueprinta całej wtyki (znaku też). I czym to najlepiej zrobić? Coś typu splines => planes => łączyć za pomocą vertexów w jedno, czy może: wzór znaku USB => na nim zrobić to z elementów (kilku planesów) => połączyć w jedno. Dalej sobie poradzę. Głównie moje metody nie są trudne, ale szukam nowych metod, sposobów, jak na (chwila zwątpienia) inteligentną istotę przystało. ^^ P.S.: Myślę, że screeny są zbędne, gdyż model USBka nie jest tak skomplikowany. Chodzi głównie o najlepszy sposób.
Masło Napisano 8 Kwiecień 2009 Autor Napisano 8 Kwiecień 2009 Dzięki. Też coś mi się kojarzyło, ale dzięki, że przypomniałeś. Ja tylko odkopuje sposoby :P Dzięx, mam już gotowe. Temat do zamknięcia.
Masło Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 (edytowane) Nieźle Muminek nieźle :P Logo na USBku to sam modelowałeś czy za pomocą splines, potem splines w poly i bevel? [EDIT] Ciekawi mnie tudzież Muminku, jak zrobiłeś te chropowate powierzchnie... Ujawnisz swój kunszt? :] Edytowane 9 Kwiecień 2009 przez Masło
Muminek Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 (edytowane) Właściwie to kaszanka w siatce. Ghird trochę podziałów aby był w kwadraciki. Zaznaczamy wszystkie poly kopiujemy ale taką specjalna opcja aby poly były oddzielnie a nie jedną równą powierzchnią. Skalujemy je i otrzymujemy powierzchnię z kolcami . Splusować (smoth) czy dobrze wygląda . Potem robimy wykrojnik w kształcie owala i wycinamy z siatki to co nam potrzeba. Kopiujemy zewnętrzne krawędzie i przeciągamy je w dół. Dzielimy powstałe pionowe edges na pół , powstały nowy edge po obwodzie podciągamy w górę , zeby nam się krawędź nie gubiła ani nie robiła innych głupich rzeczy :D. Logo usb jest proste dwa cylindry 2 cube (jeden zrobiony w trójkąt.) Najpierw zrobiłem połączeni trójkąt cylinder , a potem od np od drugiego cylindra kopiuje bok przesuwam kopiuje przesuwam obracam etc aż dojdzie tam gdzie trzeba i łącze to z resztą. Edytowane 10 Kwiecień 2009 przez Muminek
Rekomendowane odpowiedzi