Napisano 28 Kwiecień 200915 l Mam taki temat do nauczenia. Ktoś wie może o co chodzi? Konkretnie Jakie są Procedury renderingu 3D ? Ewentualnie jakby ktoś znał jakąś literaturę z której się o tym dowiem to będę wdzięczny...
Napisano 28 Kwiecień 200915 l http://pl.wikipedia.org/wiki/Rendering i http://pl.wikipedia.org/wiki/Renderer
Napisano 28 Kwiecień 200915 l Autor Bardzo dziękuje, za odpowiedź. Ale bardziej chodzi mi o procedury renderingu niz o informację co to jest renderer i czym jest rendering. I bardzo bym prosił o jakieś bardziej wiarogodne źródło niż wikipedia :)
Napisano 28 Kwiecień 200915 l Witam. Pozwolę sobie odświeżyć temat. Też mam temat "Procedury renderingu 3d" i nigdzie znaleźć tego nie mogę. Proszę o pomoc. Dzięki z góry
Napisano 28 Kwiecień 200915 l I bardzo bym prosił o jakieś bardziej wiarogodne źródło niż wikipedia :) no to czeka cie wycieczka do najblizszej biblioteki technicznej. Albo amazonu: http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_ss_w_h_?url=search-alias%3Daps&field-keywords=rendering+procedures&x=0&y=0 A tak z ciekawosci, to co sa procedury renderingu? Bo ja moze po studiach i renderowac umiem, ale tematu nie lapie :)
Napisano 28 Kwiecień 200915 l Autor no to czeka cie wycieczka do najblizszej biblioteki technicznej. A tak z ciekawosci, to co sa procedury renderingu? Bo ja moze po studiach i renderowac umiem, ale tematu nie lapie :) to mnie rozwaliłeś :))) Jakbym wiedział to bym tutaj nie pytał ;) ale zdaje się, że to są te wszystkie kroki, które wykonuje komputer wtedy kiedy ty śpisz :P BTW Ja tez jestem "prawie" po studiach ;) Ooo to z amazonu chyba wyglada całkiem ciekawie. Ale to o 2D chyba.. szukamy dalej czegoś o 3D :/ Edytowane 28 Kwiecień 200915 l przez djreed
Napisano 28 Kwiecień 200915 l może chodzi o te wszystkie raytrace, metodu GI, photony itd. No i jeszcze w sumie należy zadać pytanie o jaki rendering chodzi... realtime, czy taki "maxowy"
Napisano 28 Kwiecień 200915 l Mniej wiecej o to mi chodzi. Ze temat brzmi tak ogolnie ze nie wiadomo za bardzo jak to ugrysc. Google nie wypluwa nic ciekawego, amazon to co podalem. Mozliwe ze fajnie brzmi temat z punktu widzenia akademickiego, ale dla mnie jest tak ogolny ze az pusty. W kazdym razie powodzenia :)
Napisano 28 Kwiecień 200915 l Autor lol :) dzięki Panowie będzie nam potrzebne toście nas z Łukaszem pocieszyli chłopaki ;) jakby jednak się wam coś rzuciło w oczy to dajcie znać...
Napisano 28 Kwiecień 200915 l A co masz przeciw wikipedii? Zacznij tutaj http://en.wikipedia.org/wiki/Rendering_(computer_graphics) Edytowane 28 Kwiecień 200915 l przez peteRlo
Napisano 29 Kwiecień 200915 l Autor A co masz przeciw wikipedii? Uczono nas aby jej nie ufać, gdyż zawiera wiele nieprawdy. Tym bardziej jak nie ma żadnych odnośników do pozycji typ ISBN :). Powyższy link sprawdzę - bo widzę, że chyba to jest to o co nam chodzi. Dzięki
Napisano 29 Kwiecień 200915 l Uczono nas aby jej nie ufać, gdyż zawiera wiele nieprawdy. Tym bardziej jak nie ma żadnych odnośników do pozycji typ ISBN :). Powyższy link sprawdzę - bo widzę, że chyba to jest to o co nam chodzi. Dzięki uczyli nas aby za dużo nie myśleć, bo to szkodzi :)
Napisano 29 Kwiecień 200915 l Mnie akurat to z wikipedia nie dziwi. Mialem znajoma ktora byla na prywatnych studiach graficznych, gdzie nie mogles w zadnej pracy tam oddanej miec zrodla z sieci - bo siec to zlo i klamstwa. Z ciekawostek na moim zacofanych humanistycznym uniwerku nie mialem z tym zadnego problemu ;)
Napisano 29 Kwiecień 200915 l 'Uczono nas aby jej nie ufać, gdyż zawiera wiele nieprawdy' Tak samo jak dajmy na to forum graficzne... A jednak wykorzystujesz, hehe. Ale fakt, wiarygodne info najlepiej szukać u żródła - papiery naukowe, tym bardziej jak sam produkujesz coś podobnego. Mimo wszystko link powinien zainspirować do dalszych poszukiwań. Pozdro
Napisano 29 Kwiecień 200915 l Autor uczyli nas aby za dużo nie myśleć, bo to szkodzi :) to też, fakt :P Tak samo jak dajmy na to forum graficzne... A jednak wykorzystujesz, hehe. trochę w innym celu w moim mniemaniu :) tym bardziej jak sam produkujesz coś podobnego. ja już wyproukowałem ;) a teraz uczę się na 'obrone' :P
Napisano 29 Kwiecień 200915 l poszukaj sobie informacji na stronach producentów oprogramowania renderującego, swego czasu chyba twórcy Mental Raya udostępniali sporo informacji o tym jak to działa "od kuchni" łącznie z rozpisanymi algorytmami, i niektórymi równaniami. Ale źródła nie podam bo poprostu nie pamiętam