Gość szysia565 Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 Robię projekt do szkoły, przedstawiający projekt nowoczesnego miasta które wykorzystywało by wiele innowacyjnych technologii. To jest tylko wstępny render, ponieważ akurat jechałem do sklepu (a kompa postanowiłem zostawić w domu) to puściłem na małej rozdziałce, co by sprawdzić jak to będzie wyglądało. Taki szybki renderek, aby komputerek nie zanudził się na śmierć jak mnie nie będzie :D Z tego co widzę to na pewno do poprawy będzie: - To drzewo wiszące w powietrzu xD (przeoczyłem je...) - Dokończenie modelowania tego pół pientra... Tam będą stoliki no i poręcze - Schody do poprawki... - Drzwi na dachu - Ściany trochę łyse są... i... Piszcie co wam jeszcze się nasuwa. (PS. Drzewek mi się nie chciało modelować ponieważ jest to tylko projekt do szkoły a i tak nikt nie będzie wiedział nawet co to 3D MAX ;) A o tym co się się znajdzie w zakładce "Create" -> "geometry" -> "AEC Extended", a następnie "Foliage" to już na 100% nikt nie będzie wiedział xD)
Gość szysia565 Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 Tak teraz patrzę... Również do poprawy będzie: - Drzewka... Wszystkie wyglądają tak samo ;/ - Doświetlić trzeba wnętrze. - Oteksturować, to co zapomniałem xD Coś jeszcze?
Camel Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 Każdy wie co to Foliage w AEC Ext. W jakim silniku rendzisz? Życzę kreatywnych postępów.
Gość szysia565 Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 V-ray mistrzu. A co do Foliage w AEC Extended to mają o tym pojęcie jedynie ci co słyszeli o 3D MAX'e to też cała moja klasa (łącznie z nauczycielką) tego nie skapuje ;)
Camel Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 hehe ;) ściągnij sobie fajny program IvyGenerator, naucz się go, przyda Ci się :D robisz w nim bluszcze... Taki poziom to zaskoczy szkolniaków, bo jak chodzilem do 6 podstawowki to za 3d dostałem ocene celujaca z infy na koniec roku szkolnego. Gimnazjum też.. popraw sampling w V-Rayu bo to ziarno mi przeszkadza...
WilL Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 No jak narazie kiepskawo :) Jeśli ma to byc miasto z innowacyjnymi rozwiazaniami oraz technologia to narazie wyglada nieczytelnie. Najlepiej zrobisz biorąc kartke i rozrysowując sobie to co chcesz uzyskac, ułatwi ci to prace bo z pamięci jest bardzo cięzko :P A i pamietaj o tym aby było subtelnie i łatwo bo narazie to nawet nie wiem co jest co i gdzie to miasto :P Pozdrawiam i życze powodzenia Pozdrawiam :)
Gość szysia565 Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 Za jakiś czas zapodam jakiegoś UPa. Spróbuję poprawić co jest jeszcze nie tak.
Gość BiX Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 (edytowane) hehe do szkoły pamietam te czasy jak w gim bylem i tez takie natchnienia miałem :D material schodow blee.. :D weź onyxa i jak duna mowi ivy i jazda :D Edytowane 2 Maj 2009 przez BiX
Gość szysia565 Napisano 2 Maj 2009 Napisano 2 Maj 2009 Yyy.. Materiał schodów? Aj zapomniałem xD On nie ma tekstury! Jest tak jak go Pan Bóg stworzył. Domyślny kolorek ;p Kolejna rzecz do poprawki... PS. Taka prosta scenka, a mój komp już się tnie ;/
hcpiter Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Jakie to innowacyjne technologie wykorzystuje ten o to budynek ?
Gość szysia565 Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Nie chodzi tu o jakieś nie wiadomo jakie roboty, lecz o innowacyjne rozwiązania technicznych problemów (że tak się wyrażę...)Np: Nie będzie w ogóle samochodów. Eliminując powierzchnię dróg, całe miasto będzie na tyle małe, że wszędzie można będzie dojść na piechotę. (przynajmniej takie jest założenie) Oraz wiele innych. Tą wizualizację robię po to, by pokazać mniej więcej architekturę miasta. Natomiast rozwiązania techniczne, to już będzie rozdział na opowiadanie na środku klasy ;)
hcpiter Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 No wlasnie o to mi chodzi ze pokazujac taki projekt musisz powiedziec jakie bylo zalozenie tego wszystkiego nawet tu na forum bo patrzac na te boxy nikt nie zrozumie o co chodzi. A co do technicznego punktu jak pisales ze to vray to po renderze nigdy bym nie uwierzyl, jak narazie slabo niestety.
Gość szysia565 Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Po pierwsze - 3D Maxa znam od niecałego miesiąca Po drugie - V-Raya znam od tygodnia i jedyne co umiem to go włączać Po trzecie - Nie bez przypadku wrzucam do do WIP ;) - Zamierzam to skończyć Po czwarte - Robię to na potrzeby szkolnego projektu i jedyne co mam szanse dostać to 5 do dziennika ;/
blomd Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Jeśli to twój pierwszy miesiąc z maxem, to wybrałeś sobie trochę za ambitny projekt. A co do komputera, to znam ten ból :(
hcpiter Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Po pierwsze - 3D Maxa znam od niecałego miesiąca Po drugie - V-Raya znam od tygodnia i jedyne co umiem to go włączać Po trzecie - Nie bez przypadku wrzucam do do WIP ;) - Zamierzam to skończyć Po czwarte - Robię to na potrzeby szkolnego projektu i jedyne co mam szanse dostać to 5 do dziennika ;/ ad.1 no i co z tego ?! ad.2 to go nie wlaczaj jak nie umiesz nic poza tym lub naucz troszke o nim, naucz sie najpierw podstaw renderu i materialow tych z maxa, pozniej bedzie owiele latwiej przejsc na cos bardziej zaawansowanego bo jak narazie wydaje mi sie ze pojecia z vraya sa dla ciebie obce ad.3 a wip to nie po to by uslyszec krytyke ?? ad.4 to az tak malo ?
Bielik93 Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Ogolnie to wydaje mi sie ze brak drog nie ulatwi poruszania sie po miescie. Mozesz umiescic jakies taśmociagi dla ludzi ;] Cos zamiast aut co pomoglo by sie poruszac albo jakies latajace deski. Cale miasto jako jeden wielki rollercoaster i wysokie budynki ;] Jak narazie w Twoim miescie nie ma nic nadzwyczajngo. Stoi tylko jeden domek troche jak by w chinskim stylu. Powodzenia
Gość szysia565 Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 No dobra. Parę poprawek, ale nadal są błędy. Render na trochę większej rozdziałce - 2,5 godziny. Najgorsze, że mimo wszelkich starań, nadal nie wygląda to realistycznie ;/
Gość BiX Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 [...]nadal nie wygląda to realistycznie[...] Bez wątpienia. :) Kurcze ja też myślałem, że to jakiś scanline.. A to Vray? Wogóle tego nie widać... Lepiej poczytaj coś o nim bo na 'pałe' nic nie ustawisz co będzie wyglądać dobrze. Co to jest wogóle za podłoże? Woda czy co? 2.5H.., hmmm to co ty to na amidze liczysz? :D
Camel Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 To jest V-Ray w stylu Ambienta Okluźnego. Zapodaj ustawienia V-raya i jaki sprzęt, bo 2.5 H to czas powyżej wszelkiej krytyki jak na taki obrazek. Podłoże ma słabą teksturę. Zacznij od tutoriala jak robić GI w V-Rayu (mniejsza o to że google nie gryzie!) to 5-tka trafi do dziennika :D
Gość szysia565 Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 1 GHz procesor, 512 RAM i Karta graficzna 16 MB Bez 3D.
Camel Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 to jest już Amiga :D Jak skończysz to daj mi tą scenę do oblukania i zrędzenia na mojego mejla (na ładniejszych ustawieniach :P)
Gość szysia565 Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Bardzo chętnie :) Proszę. Kto chce ten niechaj ściąga: http://rapidshare.com/files/228831565/2.max.html Nie wiem jak z teksturkami będzie... Chyba nie wszystko się zapisało do pliku. Tak czy inaczej, możecie robić z tym co tylko chcecie. Do czegoś takiego nie będę sobie rościł praw przecież ;) PS. Jakby komuś się nudziło i by coś zrobił ciekawego z tą scenką to z wielką ciekawością obejrzę sobie... (wrzucajcie do tego tematu)
Camel Napisano 4 Maj 2009 Napisano 4 Maj 2009 (edytowane) :D Spakowałeś to do pliku maxa te tekstury? A może trzeba jednak to zrobić? Jak na razie na necie poza domem nie mam dostępu do 3ds maxa. Już sobie ściągnę i zrobię fajne propozycje ;) Hostuj na wyslijto.pl - mnie sie wydaje być szybsze od rapida w downloadzie. Oczywiście porównaj obie hostingi plików. BTW, nie ma tego sekundowego czekadła :D Edytowane 4 Maj 2009 przez Camel
Rekomendowane odpowiedzi