Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Robi臋 projekt do szko艂y, przedstawiaj膮cy projekt nowoczesnego miasta kt贸re wykorzystywa艂o by wiele innowacyjnych technologii. To jest tylko wst臋pny render, poniewa偶 akurat jecha艂em do sklepu (a kompa postanowi艂em zostawi膰 w domu) to pu艣ci艂em na ma艂ej rozdzia艂ce, co by sprawdzi膰 jak to b臋dzie wygl膮da艂o. Taki szybki renderek, aby komputerek nie zanudzi艂 si臋 na 艣mier膰 jak mnie nie b臋dzie :D

renderwstpnyprojektu2.jpg

Z tego co widz臋 to na pewno do poprawy b臋dzie:

- To drzewo wisz膮ce w powietrzu xD (przeoczy艂em je...)

- Doko艅czenie modelowania tego p贸艂 pientra... Tam b臋d膮 stoliki no i por臋cze

- Schody do poprawki...

- Drzwi na dachu

- 艢ciany troch臋 艂yse s膮...

i... Piszcie co wam jeszcze si臋 nasuwa.

(PS. Drzewek mi si臋 nie chcia艂o modelowa膰 poniewa偶 jest to tylko projekt do szko艂y a i tak nikt nie b臋dzie wiedzia艂 nawet co to 3D MAX ;) A o tym co si臋 si臋 znajdzie w zak艂adce "Create" -> "geometry" -> "AEC Extended", a nast臋pnie "Foliage" to ju偶 na 100% nikt nie b臋dzie wiedzia艂 xD)

• Odpowiedzi 23
  • Wy艣wietle艅 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tak teraz patrz臋... R贸wnie偶 do poprawy b臋dzie:

- Drzewka... Wszystkie wygl膮daj膮 tak samo ;/

- Do艣wietli膰 trzeba wn臋trze.

- Oteksturowa膰, to co zapomnia艂em xD

Co艣 jeszcze?

Napisano

Ka偶dy wie co to Foliage w AEC Ext.

W jakim silniku rendzisz?

呕ycz臋 kreatywnych post臋p贸w.

Napisano

V-ray mistrzu. A co do Foliage w AEC Extended to maj膮 o tym poj臋cie jedynie ci co s艂yszeli o 3D MAX'e to te偶 ca艂a moja klasa (艂膮cznie z nauczycielk膮) tego nie skapuje ;)

Napisano

hehe ;)

艣ci膮gnij sobie fajny program IvyGenerator, naucz si臋 go, przyda Ci si臋 :D

robisz w nim bluszcze...

Taki poziom to zaskoczy szkolniak贸w, bo jak chodzilem do 6 podstawowki to za 3d dosta艂em ocene celujaca z infy na koniec roku szkolnego. Gimnazjum te偶..

popraw sampling w V-Rayu bo to ziarno mi przeszkadza...

Napisano

To jest taka teksturka :P

Napisano

No jak narazie kiepskawo :) Je艣li ma to byc miasto z innowacyjnymi rozwiazaniami oraz technologia to narazie wyglada nieczytelnie. Najlepiej zrobisz bior膮c kartke i rozrysowuj膮c sobie to co chcesz uzyskac, u艂atwi ci to prace bo z pami臋ci jest bardzo ci臋zko :P A i pamietaj o tym aby by艂o subtelnie i 艂atwo bo narazie to nawet nie wiem co jest co i gdzie to miasto :P Pozdrawiam i 偶ycze powodzenia

Pozdrawiam :)

Napisano

Za jaki艣 czas zapodam jakiego艣 UPa. Spr贸buj臋 poprawi膰 co jest jeszcze nie tak.

Napisano

hehe do szko艂y pamietam te czasy jak w gim bylem i tez takie natchnienia mia艂em :D material schodow blee.. :D we藕 onyxa i jak duna mowi ivy i jazda :D

Edytowane przez BiX

Napisano

Yyy.. Materia艂 schod贸w? Aj zapomnia艂em xD On nie ma tekstury! Jest tak jak go Pan B贸g stworzy艂. Domy艣lny kolorek ;p Kolejna rzecz do poprawki...

PS. Taka prosta scenka, a m贸j komp ju偶 si臋 tnie ;/

Napisano

Nie chodzi tu o jakie艣 nie wiadomo jakie roboty, lecz o innowacyjne rozwi膮zania

technicznych problem贸w (偶e tak si臋 wyra偶臋...)Np:

Nie b臋dzie w og贸le samochod贸w. Eliminuj膮c powierzchni臋 dr贸g, ca艂e miasto b臋dzie na tyle ma艂e, 偶e wsz臋dzie mo偶na b臋dzie doj艣膰 na piechot臋. (przynajmniej takie jest za艂o偶enie)

Oraz wiele innych. T膮 wizualizacj臋 robi臋 po to, by pokaza膰 mniej wi臋cej architektur臋 miasta. Natomiast rozwi膮zania techniczne, to ju偶 b臋dzie rozdzia艂 na opowiadanie na 艣rodku klasy ;)

Napisano

No wlasnie o to mi chodzi ze pokazujac taki projekt musisz powiedziec jakie bylo zalozenie tego wszystkiego nawet tu na forum bo patrzac na te boxy nikt nie zrozumie o co chodzi.

A co do technicznego punktu jak pisales ze to vray to po renderze nigdy bym nie uwierzyl, jak narazie slabo niestety.

Napisano

Po pierwsze - 3D Maxa znam od nieca艂ego miesi膮ca

Po drugie - V-Raya znam od tygodnia i jedyne co umiem to go w艂膮cza膰

Po trzecie - Nie bez przypadku wrzucam do do WIP ;) - Zamierzam to sko艅czy膰

Po czwarte - Robi臋 to na potrzeby szkolnego projektu i jedyne co mam szanse dosta膰 to 5 do dziennika ;/

Napisano

Je艣li to tw贸j pierwszy miesi膮c z maxem, to wybra艂e艣 sobie troch臋 za ambitny projekt. A co do komputera, to znam ten b贸l :(

Napisano
Po pierwsze - 3D Maxa znam od nieca艂ego miesi膮ca

Po drugie - V-Raya znam od tygodnia i jedyne co umiem to go w艂膮cza膰

Po trzecie - Nie bez przypadku wrzucam do do WIP ;) - Zamierzam to sko艅czy膰

Po czwarte - Robi臋 to na potrzeby szkolnego projektu i jedyne co mam szanse dosta膰 to 5 do dziennika ;/

ad.1 no i co z tego ?!

ad.2 to go nie wlaczaj jak nie umiesz nic poza tym lub naucz troszke o nim, naucz sie najpierw podstaw renderu i materialow tych z maxa, pozniej bedzie owiele latwiej przejsc na cos bardziej zaawansowanego bo jak narazie wydaje mi sie ze pojecia z vraya sa dla ciebie obce

ad.3 a wip to nie po to by uslyszec krytyke ??

ad.4 to az tak malo ?

Napisano

Ogolnie to wydaje mi sie ze brak drog nie ulatwi poruszania sie po miescie. Mozesz umiescic jakies ta艣mociagi dla ludzi ;] Cos zamiast aut co pomoglo by sie poruszac albo jakies latajace deski. Cale miasto jako jeden wielki rollercoaster i wysokie budynki ;] Jak narazie w Twoim miescie nie ma nic nadzwyczajngo. Stoi tylko jeden domek troche jak by w chinskim stylu. Powodzenia

Napisano

No dobra. Par臋 poprawek, ale nadal s膮 b艂臋dy. Render na troch臋 wi臋kszej rozdzia艂ce - 2,5 godziny. Najgorsze, 偶e mimo wszelkich stara艅, nadal nie wygl膮da to realistycznie ;/

renderprojektu2.jpg

Napisano
[...]nadal nie wygl膮da to realistycznie[...]

Bez w膮tpienia. :) Kurcze ja te偶 my艣la艂em, 偶e to jaki艣 scanline.. A to Vray? Wog贸le tego nie wida膰... Lepiej poczytaj co艣 o nim bo na 'pa艂e' nic nie ustawisz co b臋dzie wygl膮da膰 dobrze.

Co to jest wog贸le za pod艂o偶e? Woda czy co? 2.5H.., hmmm to co ty to na amidze liczysz? :D

Napisano

To jest V-Ray w stylu Ambienta Oklu藕nego.

Zapodaj ustawienia V-raya i jaki sprz臋t, bo 2.5 H to czas powy偶ej wszelkiej krytyki jak na taki obrazek.

Pod艂o偶e ma s艂ab膮 tekstur臋.

Zacznij od tutoriala jak robi膰 GI w V-Rayu (mniejsza o to 偶e google nie gryzie!)

to 5-tka trafi do dziennika :D

Napisano

1 GHz procesor, 512 RAM i Karta graficzna 16 MB Bez 3D.

Napisano

to jest ju偶 Amiga :D

Jak sko艅czysz to daj mi t膮 scen臋 do oblukania i zr臋dzenia na mojego mejla

(na 艂adniejszych ustawieniach :P)

Napisano

Bardzo ch臋tnie :) Prosz臋. Kto chce ten niechaj 艣ci膮ga:

http://rapidshare.com/files/228831565/2.max.html

Nie wiem jak z teksturkami b臋dzie... Chyba nie wszystko si臋 zapisa艂o do pliku. Tak czy inaczej, mo偶ecie robi膰 z tym co tylko chcecie. Do czego艣 takiego nie b臋d臋 sobie ro艣ci艂 praw przecie偶 ;)

PS. Jakby komu艣 si臋 nudzi艂o i by co艣 zrobi艂 ciekawego z t膮 scenk膮 to z wielk膮 ciekawo艣ci膮 obejrz臋 sobie... (wrzucajcie do tego tematu)

Napisano

:D

Spakowa艂e艣 to do pliku maxa te tekstury?

A mo偶e trzeba jednak to zrobi膰? Jak na razie na necie poza domem nie mam dost臋pu do 3ds maxa.

Ju偶 sobie 艣ci膮gn臋 i zrobi臋 fajne propozycje ;)

Hostuj na wyslijto.pl - mnie sie wydaje by膰 szybsze od rapida w downloadzie. Oczywi艣cie por贸wnaj obie hostingi plik贸w. BTW, nie ma tego sekundowego czekad艂a :D

Edytowane przez Camel

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci