Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Celem projektu jest wymodelowanie jelita grubego, a następnie wyeksportowanie modelu do OPENGL'u.

Jednakże, zanim wyeksportuje ten model, musi on być wymodelowany od zewnatrz, jak i od wewnatrz (nie mówie tutaj o różnego typu teksturach, kosmkach itd, pozniej sie bede o to martwil).

Moim problemem jest to, iż cały model sklada sie z dziesiątek sfer, przekonwertowanych do NURBS oraz odpowiednio wymedolowanych.

Wszystko jest cacy, do momentu, aż zacząłem sie brac za "robienie tunelu" wewnatrz jelita.

Potrzebuje motyw, który w miare sprawnie pomógłby mi pozbycia sie niepotrzebnej "wewnetrznej czesci" sfer.

Byłbym wdzięczny za wszelkie w miare mądre wskazówki ;)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

A może to jelito owinąć przez conform drugim obiektem (o podobnej geometrii i wystarczająco gęstej siatce), powstałaby powłoka tego jelita a potem dać shell czyli grubość tej powłoce i powstanie obiekt o stałej grubości ścianki.

Napisano (edytowane)

Niestety, albo zle uzywam tej funkcji, albo conform nie dziala w takiej sytuacji -> fakt, powstaje obiekt podobny do zamierzonego, jednakze w srodku sfery dalej "nachodza" na siebie, wiec nie jest to tyle co "owiniecie" co odwzorowanie :(

Edit*

Pobawilem sie dluzej ta funkcja, co prawda efekt jeszcze nie jest az tak "satysfakcjonujacy", ale mysle ze po dluzszych kombinacjach zadziala;)

Dzieki za pomysl;)

Edytowane przez Bieniek
Napisano

W COMPOUND OBJECTS jest takie coś jak BlobMesh. Pobawiłem się nim dzisiaj i takie coś mi wyszło. Może i ty spróbujesz.

jelitod.jpg

Gość User190
Napisano

Jeśli bardzo interesuje Cię to zagadnienie i chciałbyś dokładnego odwzorowania, to możesz uderzyć do tej osoby: http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~socha/ . Prowadzi badania i wizualizacje nowotworów w płucach, być może ma też dane dotyczące jelit. Z tego, co wiem odwzorowanie budowane jest na podstawie tomografii.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności