Gość szysia565 Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 (edytowane) Witam. Po nieudanym występie z gitarką, zamierzam zrobić moją pierwszą wizkę w Vray'u. Piersze dzieło i od razu z rozmachem. Co by się nie pogubić w modelach jakie chcę umieścić na senie, zrobiłem ogólny plan, "co? gdzie? jak?" Oto on: Do wymodelowania zatem będą: - Sprzęt grający - Sofa - Kwiatek - Stolik - Dywan Oprócz tego wszystko co jest związane bezpośrednio z samym pomieszczeniem np. okna, listwy przypodłogowe, kontakty. Nie wykluczam również dodania jakiejś lampy wiszącej nad stolikiem i może półek... Ale to później... Co do kamery, to planowałem ustawienie "1" ale po przeanalizowaniu, nie wykluczam że "2" będzie miało ciekawszą kompozycję kadru... To jeszcze do rozważenia. Jeszcze dziś mam nadzieję zapodać wstępną wersję odtwarzacza CD. Edytowane 18 Czerwiec 2009 przez szysia565 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 No no to ja czekam na pierwsze rendery. Powodzenia bede tu zagladac. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tamb Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 jak narazie najbardziej podoba mi sie kwiatek :P Powodzenia i czekam na update :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Normalnie szkic taki oldskulowy, że aż zasubskrybuję :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 eee... Narysowałem to w zeszycie... Potem skaner, Photoshop, kontrast w górę, kolorki i podpisy... To wszystko. No dobra... Zacząłem od wzmacniacza: Pytanie mam odnośnie wyjścia na słuchawki. Jak zrobić wgłębienie w środku, nie rozwalając sobie siatki booleanem? Siateczka frontu wygląda na razie tak, ale bolek był ją zepsuł... : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Jak to czym Connectem (ew. Cutem) i extrudem. Bolka nie używaj przez długi czas, aż obczaisz modeling. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Connect z tego co wiem to łączy obiekty... A mi chodzi o takie samo działanie jak ma bolek, byle nie psuć siatki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 No to extrude zaznacz polygon i robisz dziure cutem sobie narysuj ksztalt jaki chcesz wyciac i jazda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Ja bym np wziął polygon, dał inset i potem extrude do środka. Albo przeciąć go dwoma liniami i w miejscu gdzie powstanie vertex zrobić ze 2 razy open chamfer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Connect z tego co wiem to łączy obiekty... A mi chodzi o takie samo działanie jak ma bolek, byle nie psuć siatki... Jak connect łączy obiekty, chyba mylisz podstawowe pojęcia. Zaznacz 2 edge sąsiednie i użyj connect Podstawy opanuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
khatake Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Dodajesz loopy i ... http://www.3dtotal.com/team/Tutorials_3/video_circular_hole/circular_hole.asp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Connect laczy vertexy lub edgesy ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 A funkcja "ProBoolean"? Z tego co widzę to mi siatki nie rozwala... Nada się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kłapouchy Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Oj zdziwisz się ProBoolean też potrafi popsuć siate.. Userzy dają ci linki do tutków jak na tacy, to chociaż z uprzejmości byś skorzystał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Ściągnąłem. Ale nie działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 W każdym razie dzięki... Dunblaster też mi pomógł :) Niech będzie... Up: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Sprzęt gotowy. Mówcie co zmienić... Mi się osobiście te klameczki nie podobają, ale nie jestem wstanie określić co w nich jest nie tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Oto sofa... Jest jeszcze wiele błędów: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kotisded Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Daj siatki tego wszystkiego, screeny z viewportów z f4, nie render wire. Coś mi się wydaje, że te poduszki będą do wymiany. Rób po kolei, najpierw skończ obudowę tej sofy, później montuj poduszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Te nogi sa za szeroko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Zacząłem jeszcze raz tą sofę... Trochę zmieniłem koncepcję: Lepsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 No dobra. Jeszcze roślinka. I na dziś to już koniec: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Sofa lepsza ale nogi za cienkie znajdz na necie jakas fajna sofe i zabierzja jako wzor dalej z glowy wszystko czy z refek ;] Co do kwiatka to liscie za grube chyba ze to taka roslina ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eddy__ Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 ja to bym w tej sofie zrobił jeszcze szwy na twoim miejscu :) taki mały detal, a cieszyłby oko :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Nadal bez refek... Pomysł na sofę wziąłem z takiego jednego projektu który gdzieś odgrzebałem... Ale już nie pamiętam skąd się wziął na moim kompie ;p PS. Ok zrobię szwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 co do sofy to, ble... poukładane chamfer boxy. zobacz tutaj, bardzo dobra stronka http://www.allmodern.com/Gus-Modern-Carter-Sectional-Sofa-GUS1003.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 To moze czas najwyzszy z obrazka zaczac a nie ciagle z pamieciowy ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 O!!! Dzięki Indian :) Czegoś takiego było mi trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 8 Czerwiec 2009 Share Napisano 8 Czerwiec 2009 Czy teraz kwiatek lepszy? Zrobiłem jeszcze pianinko: Piszcie co sądzicie... PS. A za sofę zabiorę się w najbliższym czasie jeszcze raz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 8 Czerwiec 2009 Share Napisano 8 Czerwiec 2009 A co to za roslin jak sie nazywa? ;] A co do pianinka to widac ze czarne klawisze przechodza przez biale. Laczenie klapy z pianinem i obszar nad klawiszami jest dziwny;] Co to za model pianina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 8 Czerwiec 2009 Share Napisano 8 Czerwiec 2009 Kwiatek jest to coś na wzór palmy... Skąd mam wiedzieć jak się coś takiego nazywa? (A w istnieje to w ogóle?) A pianinko moje... Model pianina? Nie bardzo rozumiem pytanie... Wziąłem laptopa do salonu i wymodelowałem patrząc nań. Hm? A teraz troszkę sofy: Myślicie że ma przyszłość? Mi się nie podoba ;/ Po raz kolejny. Próbowałem wzorować się na tym co Indian zapodał, ale nie umiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 8 Czerwiec 2009 Share Napisano 8 Czerwiec 2009 spróbuj coś bardziej jak to moje: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 8 Czerwiec 2009 Share Napisano 8 Czerwiec 2009 No firma i model pianina ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 8 Czerwiec 2009 Share Napisano 8 Czerwiec 2009 T. Betting. Ale modelu Ci nie powiem. Zresztą... Wiele się nie zgadza w tym modelu xD Indian: Jak coś takiego zrobić? Te wcięcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 8 Czerwiec 2009 Share Napisano 8 Czerwiec 2009 ja to zrobiłem tak: 1.tworzysz plane 3x3 2. convert to editable patch 3.zaznaczasz środkowe werteksy 4.włączasz soft selection i ustawiasz wegług własnych upodobań 5.we właściwościach surface View steps:0 Render Steps:0 6.convert to editable poly 7.kopiujesz utworzoną płaszczyznę według własnych upodobań to jest moja technika, pewnie są szybsze, ale ta mi wystarcza mam nadzieje że pomogłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 tutaj masz dokładniej opisane: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=59839 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 Kurdę... Nie wychodzi ;/ Ciągle tylko takie rzeczy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 na pewno robiłeś wszystko zgodnie z tutorialem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 Niektóre rzeczy mi nie pasują... Kiedy już nadszedł moment na zaznaczanie krawędzi a następnie trzeba użyć shrinka, to coś nie działa. Shrink jedynie odznacza mi to co nazaznaczałem. Czegoś takiego to w ogóle nie mogę uzyskać: Loop też mi nie działa ;/ Znaczy się po zaznaczeniu jednej krawędzi, zaznacza drugą i trzecią, ale czwartej już nie chce ;/ Ale mniejsza o to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 zaznaczaj pojedynczo, chodziło mi o to żeby uzyskać takie zaznaczenie co do poligonów to widok top i lecisz z altem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 Problem w tym że u mnie te poligony w ogóle nie istnieją ;/ Kiedy już mam pokopiowane te editable poly, i połączone attachem, za nic nie chcą stworzyć jednej połączonej całości ;/ Po użyciu opcji weld, owszem może staje się to jednym obiektem, ale poligonów między częściami jak nie było tak nie ma ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 bo poligony międzu częściami uzyskujemy poprzez chamfer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 Męczę się z tą sofą już od dłuższego czasu i nic mi nie idzie ;/ Indian: Od początku. Wszystko robię dokładnie tak jak piszesz, ale po podniesieniu środkowych vertexów, pokazuje mi się coś takiego: A nie: ;( Co robić. Pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 zwiększ soft selection, stanowczo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 Lepiej?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 niezbyt, porównaj z tym:http://rapidshare.com/files/244172335/Nowy_folder.rar.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 Nie bardzo jestem wstanie... Mamy chyba inne wersje MAX'a. Gdy go proszę o otwarcie, wylatuje mi z i koniec ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 sorki już poprawiam:http://rapidshare.com/files/244195524/sofa.rar.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 Uhu... Już widzę różnice. Jutro to poprawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 14 Czerwiec 2009 Share Napisano 14 Czerwiec 2009 Hm?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi