Jozeph Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Witam !! mam takie pytanie dotyczące renderingu w maxie. Otóż co to jest ambient occlusion ? widziałem kilka filmów (np. making of "bug's race") i tam film był renderowany jakby na warstwach i tu też drugie pytanie. Jak renderować film na warstwy np: hair, AMBIENT OCCLUSION, light itd i jak potem złozyc to w jeden film ? i czy da sie to zrobic w maxie ? :).. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Isee Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 tutaj masz świetny tutorial o ambient occlusion od SWRSC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozeph Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2009 o kurde jak mogłem tego nie znaleźć :???: dzieki wielkie stary ;)) a na pozostałe pytania ? :)) jak złożyc film pozniej z AO ? ;) i czy da sie w maxie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian2608 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Co do 2 pytania, jest to rendering w przebiegach. Można dodawać różne efekty itd. Można składać finalną animacje lub statyczny obrazek z poszczególnych przebiegów (diffuse, specular, ao, reflection, refraction, shadow, color itd), wtedy mamy dużo większą kontrolę nad finalnym rezultatem. Ale co i gdzie i jak się to robi w maxie, to nie wiem ,nie pracuje na nim. Tutaj masz training DVD Gnomonu ,jak się za to zabrać (Max+fusion) : http://www.thegnomonworkshop.com/store/product/431/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozeph Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2009 hmm niestety nie posiadam aktualnie wolnych 79 $. czekam na kolejne wypowiedzi nakierowujące na odpowiedź do mojego pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Za darmo tez sie znajdzie: http://cmivfx.com/ Na dole po lewej masz swietny tutek (Tutorial of the month)o renderowaniu w warstwach na przykladzie vraya i skladaniu tego na przykladzie Nuke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 raczej warstwy skladasz w innych programach nie w samym maxie jesli chodzi o stille to mozna smialo np w photoshopie jesli o animacje to pewnie after effects i inne takie ale ja w animkach nie siedze to niech sie wypowiedza pro ludkowie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Temporal - teraz w Photoshopie extended mozesz tez animacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_SAN Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Do skladania mozesz uzyc kazdego programu do montownia filmow - Polecam Sony Vegas Pro (tylko, że niestety nie darmowy) no i jak tutaj ktoś wspomniał wcześniej After Effects itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Sony Vegas jest fajne do skladania gotowych klipow w calosc, ale to raczej nie jest program do compositingu. Trzymaj sie raczej AE, Combustion, Fusion, Nuke itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_SAN Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Ja wiem.. posiada warstwy, ktore mozna dowolnie blendowac ;) No ale wiadomo jesli compositing to AE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozeph Napisano 5 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Wow ;P ten tutek świetny ! Nuke swietny program z tego co widze. będę go musiał przeglądnąc. Mam nadzieje ze jest wersja trial ;). Problem rozwiązany! ;) dziękuje za pomoc. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi